Skip to main content


NOVI NAPADI STARA PRAKSA


U par dana izvršena su dva krivična dela na štetu policijskih službenika. U prvom slučaju radi se o krivičnom delu Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138. stav 1. Krivičnog zakonika, dok u drugom slučaju se radi o k.d. Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti iz člana 323. st. 3. u vezi st.1. KZ.  

Ono što je zajedničko za ova dva krivična dela pored toga što su izvršena na štetu policijskih službenika jeste da je nastavljena loša praksa pravosudnih organa – da su izvršioci pušteni da se brane sa slobode. U prvom slučaju određena je mera zadržavanja do 48 časova nakon čega je lice pušteno da se brani sa slobode, dok u drugom slučaju, lice je odmah pušteno da se brani sa slobode.

Posebno zabrinjava način izvršenja krivičnih dela, a upravo taj način izvršenja govori o smelosti pojedinaca ali i samouverenosti, da će se olako preći preko toga i neće uzeti kao otežavajuća okolnost sama radnja, što je produkt loše primene zakona i procene nadležnih. Kolega iz Kraljeva koji je primenjivao ovlašćenja prema licu koje se nalazi na meri „nadzor i kontrola“, dobio je pretnje putem poruka na telefon od toga lica gde se otvoreno preti kako njemu tako i članovima njegove porodice. Lice je od strane policije ubrzo locirano, lišeno slobode i sprovedeno Osnovnom javnom tužilaštvu u Kraljevu, nakon čega mu je određena mera zadržavanja do 48 časova, da bi nakon isteka mere zadržavanja bilo pušteno da se brani sa slobode!

Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti dogodio se ni manje, ni više nego u policijskoj kući, odnosno u službenim prostorijama PS Novi Beograd. Tada je od strane M.N. napadnut kolega inspektor dok je uzimao izjavu od lica. U ovome slučaju nije određena ni mera zadržavanja!

Nedavno je javnost u Srbiji bila uznemirena ubistvom advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, tada se oglasio i Sindikat srpske policije i poslao jasnu poruku gde je brana bezakakonju i kriminalu, gde je potrebno podvući crtu i jasno staviti do znanja svima koji se drznu da napadaju ljude od profesije i struke (taksiste, vozače javnog prevoza, medicinsko osoblje, advokate, tužioce, sudije). Ponavljamo opet, brana bezakonju je policija i policijski službenik kao predstavnik profesije koja se bavi suzbijanjem svih oblika kriminaliteta! Ukoliko je policijski službenik zaštićen zakonom, ukoliko se zakon sprovodi adekvatno od strane nadležnih, onda je društvo u startu sigurnije i bezbednije. Generalna prevencija, odnosno odvraćanje izvršilaca od izvršenja najtežih krivičnih dela, naročito napada na ljude od profesije, ostvaruje se isključivo doslednom primenom zakona, bez kompromisa!

Ako su spremni da napadaju policajce šta su onda spremni da učine građanima? Ako nije policajac zaštićen koji štiti i sprovodi zakon, koliko su onda zaštićeni taksisti, vozači javnog prevoza, medicinski radnici, tužioci, sudije, advokati…? To su pitanja na koja odgovore moraju dati institucije, sistem, državni organi, jednom rečju društvo u celini. Niko nama neće urediti vrednosti nego mi sebi. Kako posejemo tako ćemo požnjeti. Posijmo zdravo, uklonimo kukolj!

Služba za informisanje SSP
Boban Đorđić