Skip to main content


Partijski kadrovi u MUP krše Ustav Srbije? Krši li ga i Krstić?


Sindikat srpske policije do sada je više puta apelovao je na vrh Ministarstva da iznađe rešenje i prevaziđe nesuglasice oko postavljenja načelnika Policijskih uprava u Nišu i Novom Sadu i time omogući nesmetani i profesionalni rad policije.
Članovi Sindikata srpske policije – Sindikalne grupe Novi Sad, zadovoljni su sa dosadašnjim profesionalnim radom i komunikacijom sa Stevanom Krstićem V.D. načelnikom Policijske uprave Novi Sad.

Stevan Krstić

Ovih dana mediji navode da je „Stevan Krstić dugogodišnji član Socijalističke partije Srbije što očigledno, bez obzira na njegovu profesionalnost, ne odgovara čak ni pojedinim koalicionim partnerima.“
Polazeći od toga da su novinarski izvori tačni i da je tačno da je Stevan Krstić član Socijalističke partije Srbije, to sasvim opravdava odluku nadležnih da ga ne postave na mesto načelnika Policijske uprave Novi Sad, jer za to postoje zakonske smetnje.
Naime, Ustavom Republike Srbije, najvišim pravnim aktom ove zemlje, u oblasti koja se odnosi na „Slobodu udruživanja“ u  Članu 55. (peti stav) navodi se da: „Sudije Ustavnog suda, sudije, javni tužioci, Zaštitnik građana, pripadnici policije i pripadnici vojske ne mogu biti članovi političkih stranaka.
V.D. Načelnika PU Novi Sad – Stevana Krstića, molimo da se javno oglasi povodom iznetih tvrdnji da je partijski angažovan. Molimo ga da javno saopšti da li je član neke partije ili nije. Ukoliko dokaže da je vanstranačka ličnost i da tokom svoje karijere nije pripadao ni jednoj stranci, Sindikat srpske policije je spreman da ga javno podrži. Tada će mo ga smatrati dostojnim funkcije, dok već sada možemo reći da profesionalno i dobro obavlja dužnost V.D načelnika PU Novi Sad.
Sindikat Srpske policije zahteva da Ministarstvo unutrašnjih poslova u skladu sa Ustavom i članom 55. prestane da zapošljava i raspoređuje na ključna radna mesta članove i kadrove raznih političkih stranaka, koji se najčešće po stranačkim i koalicionim dogovorima postavljaju na najbitnija rukovodeća mesta u MUP, dok se policajci-profesionalci guraju u zapećak jer nisu politički podobni!
„Sve dok se politika, politikanstvo i partokratija, ne protera iz Ministarstva unutrašnjih poslova, i dok na čelu i u upravljačkim jedinicama policije ne dođu čestiti, pošteni, profesionalni i politički ne aktivni kadrovi, ovo društvo neće moći da se očisti od kriminala i korupcije! Članovi našeg sindikata zalažu se za poštovanje zakona i vladavinu prava, a ne kršenje istih.“ – Ističe Glišo Vidović, predsednik sindikata.   
Broj: 65i /011
Beograd, 25.12.2011.god.


SLIČNI TEKSTOVI