Skip to main content


Policajac iz Beograda izvršio samoubistvo


Tokom noći, u Beogradu u ulici Kneza Miloša br.101, tokom obezbeđenja objekta policajac  D.P. star 26 godina, iz za sada ne utvrđenog razloga, pucao je sebi u predelu glave i od zadobijene rane kasnije preminuo.
Sindikat srpske policije, po ko zna koji put apeluje na poslodavca i državu da konkretno počne da rešava probleme u policiji i preduzme adekvatne i hitne mere na prevenciji i psihološkoj podršci pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.
Napadi, ubistva i samoubistva u policiji zauzimaju razmere epidemije. Ove godine, prema našim podacima pet pripadnika policije oduzelo je sebi život, isto toliko ih je poginulo na dužnosti. Deset smrtno stradalih policajaca na dužnosti, za jednu godinu, nije mala brojka.
Posebno čuđenje izaziva činjenica da za ovaj fenomen napada ubistava i samoubistava u policiji, niko nije odgovoran! Niti iko u vrhu MUP, preuzima čak i moralnu komandnu odgovornost, što je sasvim neshvatljivo za jedno odgovorno društvo! – ističe Glišo Vidivić, VD predsednika sindikata.
– Policajci u Srbiji suočeni su lošim menadžmentom, a policajci usled vrlo čestog mobinga i velikog stresa koji se nagomilava tokom svakodnevnog rada  plaše se da zatraže psihološku pomoć jer tada kreće proganjanje od strane većine pretpostavljenih , za svaku „F” šifru policajcu odmah oduzimaju oružje i vozačku dozvolu i ostavljaju ga nezaštićenog na nemilost kriminalaca, dok se preostale kolege tome podsmevaju i izostaje njihova podrška koja je u takvim situacijama presudna.
Povećan broj samoubistava policajaca, beleži se nakon 2003. godine a koliko je tačno njih u proteklih osam godina diglo ruku na sebe znaju samo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i oni takve podatke taje i ne žele da saopšte javnosti.
– Zbog toga smo se za pomoć obratili i Povereniku za informacije od javnog značaja, ali ni nakon toga odgovora odnosno podataka nema i sumnjam da će ih i biti, mada bi bilo dobro da javnost jednom sazna pravu istinu o policajcima koji sami na sebe dižu ruke. Među nama se samo nagađa iz kojih naših službi ima najviše žrtava odnosno ko se najteže nosi s obavezama koje su bezbednosnim radnicima nametnute.
Beograd,  5. 11. 2011.godine