Skip to main content


PRAVDA ZA MILOŠA GRANDIĆA!!!


Nepravnosnažnom presudom Višeg suda u Novom Sadu 15.06.2018. godine, član našeg sindikata, kolega Miloš Grandić, oglašen je krivim za izvršenje krivičnog dela ubistvo u pokušaju iz čl. 113. a u vezi čl. 30. Krivičnog zakonika, u prekoračenju nužne odbrane iz čl. 19. st. 3. Krivičnog zakonika, pa ga je sud osudio na kaznu zatvora sa posebnim ublažavanjem u trajanju od 3 godine. Presuda sadrži nekoliko desetina strana obrazloženja, sa pravnim razlozima koji nisu prihvatljivi za naš sindikat. Međutim, konačnu reč o pravnoj valjanosti pomenute presude daće Apelacioni sud u Novom Sadu, jer je branilac našeg kolege, advokat dr Dragan Pašić, izjavio žalbu.

Mi, kao sindikat, uočavamo da presuda nije pravedna i da Viši sud u Novom Sadu nije imao dovoljno sluha niti razumevanja za postupanje našeg kolege koje se i pravno i životno kvalifikuje kao primena nužne odbrane. Naime, naš kolega Miloš je 19.01.2014. godine, u jutarnjim časovima, u Novom Sadu posle verbalne rasprave sa slučajnim vinovnikom saobraćajnog prekršaja, napadnut od istog i to tako što ga je ovaj metalnom teleskopskom palicom udario nekoliko puta u predelu ramena. Takvo agresivno ponašanje napadača je stvorilo odbrambeni stav kod našeg kolege Miloša, pa je u toj situaciji izvadio pištolj, repetirao ga i držao uvis, sa ciljem da uplaši napadača i odbije napad. Međutim, događaj je dobio širu razmeru tako što je pod nerazjašnjenim okolnostima, iako to nije bilo Miloševa volja, došlo do opaljenja metka, čije je zrno okrznulo čelo napadača. Sporno je i to pitanje, ali ono ulazi u domen prava, pa ga naš sindikat neće posebno komentarisati. Ostalo je nejasno da li je napadač od metka dobio povredu (koja nije životno opasna) ili od prednjeg nišana pištolja.

Sve vreme je naš kolega bio dosledan u iznošenju odbrane, pa je ostalo potpuno nejasno kako je sud mogao da zaključi da je naš kolega prekoračio granice nužne odbrane. Napad na našeg kolegu smatramo i napadom na policiju, na službu uopšte, jer se on neposredno pre fizičkog napada, od strane napadača, legitimisao kao policajac. Umesto da napadač promeni svoje ponašanje u smislu „odstupanja“ i „povlačenja“ napada, njega je saznanje da je Miloš policajac još više iritiralo i proizvelo negativne posledice. Dakle, mišljenja smo da se Miloš nije legitimisao kao policajac da do navedenog napada ne bi ni došlo.

Ovakvo ponašanje građana prema pripadnicima policije izaziva zabrinutost, a istovremeno predstavlja i upozorenje čelnim ljudima zaduženim za MUP i policiju. Ako može nekažnjeno da prođe napad na policajca i još da policajac bude osuđen zbog toga, onda je sasvim jasno da svaki budući napad na pripadnike MUP-a, može proći nekažnjeno, sa još težim posledicama, kao što je gubitak života. I Miloš je mogao da izgubi život. Teleskopska palica predstavlja podobno sredstvo za teško narušavanje zdravlja i može da proizvede smrtne posledice. Šta je Miloš mogao da radi u datoj situaciji: da beži, da se izvinjava agresoru, da od njega traži milost… Prvostepeni sud implicitno prihvata navedene opcije koje bi obuhvatile ponašanje Miloša Grandića, jer kako drugačije shvatiti sudski zaključak da je Miloš Grandić prekoračio nužnu odbranu.

Sindikat srpske policije poziva odgovorna lica u MUP-u i policiji, kao i pravosuđu da kritički analiziraju ovaj događaj koji je u prvom stepenu dobio neočekivano željeni tok, osudu i kaznu našeg pripadnika. Takođe, ukazujemo da princip podele vlasti mora da se poštuje, ali to nikako ne znači samovolju tužilačke i sudske vlasti, već njihovo ponašanje mora biti u granicama pravnih normi.

Ovde nećemo stati i insistiraćemo na zaštiti policijskih službenika. Povodom ovog slučaja, ali i niza ostalih, tražićemo hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova dr Nebojšom Stefanovićem i ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Predsednik Sindikata srpske policije
Lazar Ranitović


SLIČNI TEKSTOVI