Skip to main content


Predlog za odlikovanje "Naši heroji za medalju 2011."


Predsednik Republike Srbije
Generalni sekretarijat predsednika Republike
Kancelarija ordena
 Gospođa Olivera Pantelić Gligorić – šef Kancelarije ordena
 Predmet: Predlog za dodelu odlikovanja

Poštovana gospođo Pantelić Gligorić,
Ispred Sindikata srpske policije osećam veliku obavezu da shodno Članu 14. Zakona o odlikovanjima Republike Srbije, Komisiji za odlikovanja, predložim za dodelu adekvatnog odlikovanja policijske službenike i civilno lice, koji su tokom 2011. godine ubijeni i ranjeni na dužnosti.

Na žalost, gledajući iz ugla policijskih službenika 2011.godina je bila je veoma teška i kobna s obzirom da je ubijeno i ranjeno najviše policajaca za poslednjih deset godina.
Želim da istaknem da su na dužnosti ubijena četiri, dok su trojica policijskih službenika ranjena tokom obavljanja redovnih policijskih poslova i zadataka.
Pomažući policajcima na dužnosti, što je u današnje vreme veoma retko, teško je ranjen i jedan civil.
Sindikat srpske policije predlaže da se posthumno odlikuju smrtno stradali policajci:

  1. policajac Siniša Hrnjez
  2. policajac Slobodan Cvetić
  3. policajac Aleksandar Rkman
  4. policajac Predrag Jaćović

Takođe, predlažemo da se odlikuju ranjeni:

  1. policajac Saša Marinković
  2. policajac Milorad Filipović
  3. građanin Bojan Gajić
  4. policajac Ivan Radin
Naši heroji za medalju

 Obrazloženje:

 Siniša Hrnjez smrtno je nastradao 30.oktobra 2011. godine prilikom rutinske intervencije zbog kućne svađe u Ledincima kraj Novog Sada, kada je Srećko M. u garaži svoje kuće bacio ručnu bombu na policijsku patrolu.
Slobodan Cvetić preminuo je usled posledica ranjavanja 25.oktobra 2011. godine. Cvetić je sa kolegom Filipovićem intervenisao u Komercijalnoj banci u Beogradu po dojavi građanina Gajića (koji je i sam ranjen) da je u toku pljačka banke. Patrola policije ušla je u banku kako bi sprečila pljačku i tom prilikom na njih je pucao Igor Kahvedžić – osumnjičen za plačku banke. Tom prilikom Kahvedžić je smrtno ranio policajaca Cvetića, dok je teško ranio građanina Gajića i policajaca Filipovića.
Aleksandar Rkman nastradao je na dužnosti prilikom intervencije 21.jula 2011. godine u Sinđelićevoj ulici u Zrenjaninu. Po naredbi suda, policajajci su intervenisali i pokušali da liše slobode Gorana Petrovića iz porodične kuće njegovog oca. Petrović je pružio je otpor policiji i vatrenim oružjem pucao na policajca Aleksandra Rkmana gde ga je usmrtio na licu mesta, dok je policajca Ivana Radina ranio.
Predrag Jaćović stradao je na dužnosti 16. jula 2011.godine u Policijskoj ispostavi u Zmajevu. Tragedija se dogodila kada je iz ne utvrđenih razloga njegov kolega Saša Ramić, s kojim je radio prethodne dve godine, ispalio hitac koji ga je pogodio u glavu. Lekari hitne pomoći ukazali su Jaćoviću pomoć na licu mesta, nakon čega su ga hitno prebaci u Klinički centar Vojvodine, gde je podlegao povredama.
Saša Marinković je teško ranjen 30.oktobra 2011. godine prilikom rutinske intervencije zbog kućne svađe u Ledincima kraj Novog Sada, kada je Srećko M. u garaži svoje kuće bacio ručnu bombu na policijsku patrolu.
Milorad Filipović ranjen je 25.oktobra 2011. godine u Beogradu. Filipović je sa kolegom Cvetićem intervenisao u Komercijalnoj banci u Beogradu po dojavi građanina Gajića (koji je i sam ranjen) da je u toku pljačka banke. Patrola policije ušla je u banku kako bi sprečila pljačku i tom prilikom na njih je pucao Igor Kahvedžić – osumnjičen za plačku banke. Tom prilikom Kahvedžić je smrtno ranio policajaca Cvetića, dok je teško ranio građanina Gajića.
Bojan Gajić ranjen je 25.oktobra 2011. godine u Beogradu dok je pomagao u sprečavanju pljačke Komercijalne banke u Beogradu. Gajić je zaustavio patrolu policije, policajca Slobodana Cvetića i Milorada Filipovića i pomogao im u sprečavanju pljačke gde je i sam teško ranjen. Na njih je pucao Igor Kahvedžić – osumnjičen za plačku banke. Tom prilikom Kahvedžić je smrtno ranio policajaca Cvetića, dok je ranio i policajca Gajića.
Ivan Radin ranjen je na dužnosti prilikom intervencije 21.jula 2011. godine u Sinđelićevoj ulici u Zrenjaninu. Po naredbi suda, policajajci su intervenisali i pokušali da liše slobode Gorana Petrovića iz porodične kuće njegovog oca. Petrović je pružio je otpor policiji i vatrenim oružjem pucao na policajca Ivana Radina gde ga je ranio, dok je policajca Aleksandra Rkmana usmrtio.
Nadam se da će Komisija uzeti u obzir i razmotriti naše predloge kako bi se naši heroji adekvatno nagradili s obzirom da su ovoj državi ponudili ili dali jedino vredno što su imali – svoje živote!
S poštovanjem,
Predsednik sindikata
Glišo Vidović
Beograd, 30.01.2012.god.


SLIČNI TEKSTOVI