Skip to main content


Saobraćajcima ugrožena bezbednost zbog neadekvatne opreme


Sindikat srpske policije obaveštava javnost da je pripadnicima saobraćajne policije, Policijske uprave Novi Sad ozbiljno ugrožena bezbednost prilikom regulisanja saobraćaja s obzirom da policijski službenici ne poseduju adekvatnu  odgovarajuću zaštitnu opremu prilikom regulisanja saobraćaja.
Da podsetimo, u periodu od 15. do 29. januara 2012. godine u Srbiji se organizuje deseto evropsko prvenstvo u rukometu, jedan od gradova domaćina je i Novi Sad. Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzelo je na sebe odgovornost da ovu sportsku manifestaciju obezbedi po svim evropskim standardima. Na žalost, i u ovom slučaju praksa je pokazala da nam pored dobre volje, nedostaje i odgovarajuća lična zaštitna oprema za policijske službenike.
Novosadska Sindikalna grupa Sindikata srpske policije i njen predsednik Nenad Ljubišić više puta do sada, apelovao je i tražio od nadležnih u MUP da se pripadnici saobraćajne policije adekvatno opreme za redovne i vanredne zadatke. Na žalost, reakcija nadležnih u MUP i nabavka opreme je izostala.

Policajci su prilikom vanrednog angažovanja za potrebe 10. Evropskog prvenstva u rukometu i redovnog zadatka, izloženi velikoj opasnosti prilikom regulisanja i zaustavljanja saobraćaja da budu povređeni jer su ne uočljivi vozačima na putu. Najveći problem je nedostatak baterijskih lampi za regulisanje saobraćaja, reflektujućih narukava i belih navlaka za šapke i druge opreme.
Sindikat srpske policije najoštrije osuđuje nebrigu vrha Ministarstva da svoje radnike opremi odgovarajućom zaštitnom opremom, a posebno što flagrantno i direktno krši Zakonu o bezbednosti i zdravlja na radu, dovodeći svoje radnike u životnu opasnost.
Sindikat srpske policije, će ukoliko se radnici pod hitno ne opreme odgovarajućim zaštitnim sredstvima baterijskim lampama podneti zahtev Inspektoratu za rad i Upravi za bezbednost i zdravlje na radu, Ministarstva rada i socijalne politike da pod hitno izvrši kontrolu primene zakona u našem Ministarstvu.
Našim članovima i svim zaposlenima preporučujemo da ukoliko postoje zakonski razlozi da ako radnicima preti neposredna opasnost po život i zdravlje zbog ne sprovođenja propisanih mera za bezbedan i zdrav rad – prekinu rad, dok poslodavac ne obezbedi zakonski propisanu ličnu zaštitnu opremu!
Broj: 2i /012
Beograd, 17.01.2011.god.
 


SLIČNI TEKSTOVI