Skip to main content


Skinuti oznaku tajnosti sa sitematizacije radnih mesta u MUP


Sindikat srpske policije (SSP) zatražio je danas od ministara Ivice Dačića da ukine oznaku poverljivosti sa novog „Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije.“
Podsetimo, ovih dana posredstvom medija  obelodanjeni su delovi Pravilnika o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije koji nose oznaku „Službena tajna“ i „Strogo poverljivo“.
Predsednik SSP Glišo Vidović ističe: „Svi razlozi za postojanje stepenovanja poverljivosti su prestali jer je su delovi dokumenta javno objavljeni i u celosti postali dostupni većem broju novinara.
Da ne bi došli u paradoksalnu situaciju, da je sistematizacija dostupna novinarima a pritom da nije dostupna ovom sindikatu i policijskim službenicima, tražimo da se sa nje ukine oznaka i stepen poverljivosti!“
Sindikat srpske policije oduvek se zalagao za javan i transparentan rad Ministarstva i policije jer predstavljamo javnu službu – u službi građana,  upravo zbog toga logično je da rad javnih službi bude javan i transparentan.
Svaka tajnost i nemogućnost zaposlenih i civila da vide i konkurišu za radna mesta u ovom Ministarstvu stvara uslov za sumnju na postojanje sistemske korupcije u vrhu MUP i druge spekulacije.
Takođe, zbog tajnosti sistematizacije suočeni smo sa ogromnim problemom jer se ne može izvršiti procena rizika za svako radno mesto, kako to Zakon o bezbednosti i zdravlja na radu nalaže, jer sertifikovane firme koja bi trebale da urade procenu rizika ne mogu dobiti sistematizaciju s obzirom da je dokument proglašen službenom tajnom i poverljivog je karaktera, samim tim dolazimo do ne poštovanja zakona i ugroženosti radnika ministarstva.
Postavlja se pitanje kome je u cilju da sistematizaciju radnih mesta u MUP proglasi i stepenuje kao tajnu i šta se time dobija, osim izazivanja sumnje radnika i građana na sistemsku korupciju.
Sindikat srpske policije očekuje podršku svih organizacija u nastojanju da se sa ovog dokumenta skine oznaka poverljivosti.
Broj: 5i/012
Beograd, 25.01.2012.god.