Skip to main content


SSP za borbu protiv korupcije!


Broj:  59i /011
Beograd, 09.12.2011.godine

Na dan borbe protiv korupcije, suočeni smo sa gorkom činjenicom da 63% građana smatra da je policija Srbije korumpirana. Posebno zabrinjava činjenica da građani smatraju da je policija previše korumpirana da bi istražila slučajeve korupcije, to mišljenje ove godine zastupa 72% ispitanika  u istraživanju Medijum Galupa na temu „Istraživanje javnog mnjenja o korupciji u Srbiji“.
Veoma nas zabrinjava stav građana o korumpiranosti društva i policije kao i ulozi policije u borbi protiv korupcije. Smatramo da država i Ministarstvo, uz kontrolu civilnog sektora treba aktivnije da uzme učešće i izbori se sa ovim društvenim problemom. Pre svega smatramo da MUP mora da oformi posebnu jedinicu ili odeljenje koje će se istinski a ne deklarativno baviti ovom problematikom.
Policije u okolnim zemljama na svojim veb sajtovima omogućile su građanima da anonimno elektronskim putem prijave korupciju, postoje besplatni telefoni koji su u funkciji 24 sata. Sprovode se posebne propagandne akcije za borbu protiv korupcije. Na žalost u MUP Srbije tako nešto nije moguće. I ko onda građanima može objasniti da MUP čini sve u borbi protiv korupcije?“ – Ističe Glišo Vidović, predsednik SSP.
Smatramo da korupciju u MUP, po oblicima i manifestacijama treba deliti na dva osnovna dela, i to na korupciju internog i eksternog karaktera, odnosno na unutrašnju i spoljnu korupciju.
Najviše nas zabrinjava interna korupciju na visokom nivou koja je sistemskog karaktera i odnosi se na sam vrh Ministarstva i uplit političkog uticaja na rad i funkcionisanje Ministarstva i policije što predstavlja visok nivo društvene opasnosti. Odnosi se na javne funkcionere koji svojim funkcijama ostvaruju uticaj ili vrše pritisak na stručni rad potčinjenih službenika u cilju ostvarivanja lične ili partijske dobiti.  
S  druge strane, kod korupcije eksternog karaktera, odnosno spoljne korupcije, nju treba posmatrati kao korupciju niskog nivoa društvene opasnosti. Ova vrsta korupcije, najčešće se odnosi se na policajce na ulici ili šalterske radnike. U ovom slučaju, možemo istaći da policija u najvećoj meri nije korumpirana i da najveći deo službenika zaposlenih u Ministarstvu pošteno obavlja svoje poslove.
Sindikat srpske policije zalaže se za iskorenjivanje korupcije u policiji i društvu a naši članovi daju primer profesionalnog rada u Ministarstvu. Ističemo da među našim članovima ima odlikovanih heroja, dobrovoljnih davalaca krvi i donora organa i humanih ljudi spremnih da u svakom trenutku pomognu građanima.


SLIČNI TEKSTOVI