Skip to main content


Stop vršnjačkom nasilju


20150403_132949Svakodnevno obavljajući policijske poslove sve više dolazimo u kontakt sa decom, koja su zbog problema u celokupnom društvenom sistemu najviše ugrožena, a ne mogu se sama odbraniti. Deca se kroz odrastanje suočavaju sa odlukama donešenim u detinjstvu iz neznanja, uticaja okoline i sl. One utiču na to kakvi će ljudi postati i kako će ih društvo prihvatiti. Nama starijima mora biti obaveza da ih usmerimo na pravi put i da delujemo preventivno.

„Strategija policije u zajednici“ je zvaničan akt koji je donela Vlada Republike Srbije, gde su definisani budući koraci razvoja i saradnje policije i lokalne zajednice. Nažalost ovaj proces saradnje se još uvek samo razvija, prepričava i planira, a retko se gde i stvarno realizuje. Taj projekat bi trebalo biti osnova saradnje policije i građana, čiji je glavni cilj da celokupno društvo ima korist. On predviđa: obrazovanje građana i različitih subjekata zajednice o bezbednosnim pojavama u društvu (bezbednost u školama, nasilje u porodici, maloletnička delikvencija, narkomanija, bezbednost saobraćaja i drugo), unapređenje komunikacija sa medijima (okrugli stolovi sa predstavnicima medija, podrška medija kroz afirmaciju rada policije u zajednici, učešće u televizijskim i radio emisijama, saopštenjima za medije…) i sl.

Zajedničkom saradnjom O.Š. Branko Radičević u Bujanovcu i PS Bujanovac, uz podršku PU Vranje, nekoliko sindikata, među kojima je i Sindikat srpske policije i sponzora, 03.04.2015. godine uspešno je započet projekat «Stop vršnjačkom nasilju». Ispred PS Bujanovac projekat je organizovao pomoćnik komandira PI Bujanovac Miljan Petrović. Sa početkom u 12,00 časova u prostorijama sportske hale „Mladost“, uz prisustvo oko 800 dece različitih godina, roditelja, medija, predstavnika sindikata u policiji, starešinskog kadra u PS Bujanovac i ostalih pol.službenika, Miljan Petrović je održao zanimljivo predavanje na temu „Stop vršnjačkom nasilju“. Deca a i ostali posetioci su mogli čuti i naučiti dosta stvari koje se tiču bezbednosti, zaštite i saradnje sa policijom.

Nakon toga, održana je revijalna fudbalska utakmica između učesnika: nastavnika, đaka škole i policijskih službenika PS Bujanovac. Svi učesnici su nosili majce sa natpisom „Stop vršnjačkom nasilju“, čiju donaciju su obezbedili Sindikat srpske policije, Nezavisni sindikat policije, Policijski sindikat Srbije i Sindikat zaposlenih u policiji. Utakmica je završena rezultatom 9:9.

Svim učesnicima, medijima i predstavnicima sindikata su uručene Zahvalnice od strane organizatora Miljana Petrovića i time se završio jedan deo projekta „Stop vršnjačkom nasilju“. Drugi deo će u zavisnosti od termina biti poseta učenika O.Š. „Branko Radičević“ PS Bujanovac, gde će deci biti pokazane prostorije, sredstva za rad i ostali kapaciti koje stanica poseduje.

Policija je u službi naroda i to svima mora biti jasno. Nadamo se da će ovakav vid saradnje policije i zajednice zaživeti i u ostalim delovima Srbije kako bi vratili poverenje građana, jer je ono usled uticaja mnogo faktora pre svega političkih, narušeno. Neophodno je verovati u obrazovne kadrove koje MUP još uvek poseduje i koji su dovoljno školovani da za razliku od pojedinih priučenih, znaju i prepoznaju činjenicu da bez saradnje sa sindikatima ne mogu očekivati promene na bolje uz poštovanje pravnih propisa države. Organizacione jedinice u MUP-u, sindikati i lokalne zajednice moraju biti partneri u ovakvoj Strategiji kako bi se uspešno razvijao koncept „Saradnja policije i zajednice“.

Svemu ovome veliku draž pridaje i jedan drugi deo, nekome nevidljiv a to je zajedničko učešće i međusobna saradnja sindikata (SSP, NSP,PSS,SZP) radi dobrobiti dece. Možda bi se pojedini rukovodioci sindikata, mogli ugledati na svoje aktiviste u PS Bujanovac i odgovoriti bar na dopise Predsednika Sindikata srpske policije Gliše Vidovića koji im je ponudio pomoć i saradnju radi rešavanja problema? Da se nesuglasice i greške iz prošlosti stave na stranu, a sve to radi dobrobit zaposlenih…

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić

[pwaplusphp album=“Bujanovac2015″]


SLIČNI TEKSTOVI