Skip to main content


TV Duga: Policajce treba biti motkama po leđima?


Tokom dana, od članova našeg sindikata dobili smo informaciju da je jutros sa televizije Duga iz Novog Sada, tokom jutarnjeg programa upućen poziv građanima da motkama biju policiju koju zateknu na ulici.

Poziv na napad na policiju je usledio kao komentar prilikom „listanja štampe“ i članka o tekućem štrajku policije.

Putem elektronske pošte od TV Duga zatražili smo zvaničnu potvrdu informacije i komentar, do slanja ovog saopštenja odgovor nije stigao.
Sindikat srpske policije smatra da je veoma neodgovorno, ne etično, veoma opasno i protivno zakonu pozivati građane da po ulici napadaju i motkama biju policajce. Ako se ovakav poziv uputi posredstvom masovnih medija i javnog informisanja, posledice mogu biti izuzetno opasne, posebno kada se ima u vidu veliko socijalno nezadovoljstvo građana i učestali napadi na policiju. Podsetimo, samo ove godine na dužnosti je ubijeno pet policijskih službenika, dok je ogroman broj povređen.
Smatramo da ovakvim neodgovornim ponašanjem novinara koji putem javnog glasila poziva građane da biju policiju mora da se osudi i sankcioniše
Od strukovnih udruženja novinara, očekujemo osudu neprofesionalnog ponašanja novinara a od Suda časti da ispita slučaj i procesuira odgovorno lice.
Apelujemo i na Javno tužilaštvo i RRA da ispitaju slučaj i u buduće ne dozvole ovakvo ponašanje pojedinca ili medijske kuće.
Podsećamo da je štrajk zakonsko sredstvo svih radnika pa i policije u ostvarivanju svojih prava i da policijski službenici koji su u štrajku ne smeju biti tretirani mimo zakonskih normi koje je propisala Republika Srbija
Podsetimo štrajk policije organizuje Nezavisni sindikat policije dok naš sindikat i naše članstvo daje punu podršku nastojanju da se štrajkači izbore za zakonska prava koja su nam garantovana, a koja do sada za policiju nisu poštovana.
Sindikat srpske policije, kao i svi drugi službenici koji su u štrajku izvinjavaju se  građanima na neprijatnosti koji je proizveo ovaj štrajk i mole za saosećanje i razumevanje situacije u kojoj se nalaze radnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dušan Morača - direktor TV Duga. Pozvao građane Novog Sada da motkama biju policiju?

Veb sajt TV Duga
Broj: 62i /011
Beograd, 23.12.2011.god.


SLIČNI TEKSTOVI