Skip to main content


TRAŽIMO HITNU SMENU NADLEŽNIH U SVS!!!


Niška Banja, 27.07.2018. godine – Oko 20,00 časova na zadnjem spratu zapuštenog hotela “Partizan” izbio je požar. Na terenu su odmah izašla 3 vozila sa 6 vatrogasaca i 3 vozača, ali to nije bilo dovoljno, jer se požar brzo proširio i na drugi deo hotela. Nakon kasnijeg dolaska još 10 vatrogasaca i 4 vozila, požar je lokalizovan, ali tek u ranim jutarnjim časovima. Srećom, u ovom događaju nije bilo povređenih, a nastala je velika materijalna šteta. 

Šta je to uticalo da na gašenju ovog požara, na početku interveniše samo 6 vatrogasaca? Mali broj ljudi, prirodni odliv ili možda nečija loša organizacija u radu?  Kako bi dobili odgovore na ova pitanja koja nas zanimaju, vratićemo se nekoliko meseci unazad.

Evidentno je da je usled nečijih propusta i grešaka koji se i dan danas guraju pod tepih, u Upravi za vanredne situacije u Nišu nastao veliki problem sa viškom radnih sati zaposlenih. Naime, Sindikat srpske policije već duži period na sastancima sa poslodavcem i rukovodstvom SVS pokušava rešiti ovu situaciju, u korist svih. Nažalost, i pored svih napora, očigledno je da ne postoji volja druge strane.

Insisistirali smo na sklapanju Sporazuma i isplatu viška radnih sati vatrogascima. Od svega toga, dobili smo obećanja da će “sve to biti rešeno”. I rešeno je. Stručnjaci se dosetili i vatrogascima dali slobodne dane, mimo svih zakonskih i podzakonskih propisa i njihove saglasnosti. To je doprinelo smanjenju broja vatrogasaca po četama. Kako je sve to teklo:

11.06.2018. godine – Zamenik načelnika SVS Goran Nikolić  je na zvaničnom sastanku u Kabinetu ministra obećao “Za najkasnije dve nedelje biće obrađeni svi podneti Zahtevi za sklapanje sporazuma o vansudskom poravnanju”.

25.06.2018. godine – Predsednik SSP RC Niš Dejanović Slaviša dopisom 01/20/18  upozorava načelnika UVS Niš gospodina Srđana Mitrovića na nezakonito postupanje  neposrednih rukovovodioca u SVS Niš, koji su zaposlenima nametali potpisivanje Zahteva za korišćenje odsustva sa rada u razmeri 1:1. Naravno  i to nije bilo u skladu sa propisima   

10.07.2018. godine – Od nadležnih iz Sektora za ljudske resurse dobijamo obećanje da će Sporazumi biti ponuđeni zaposlenima, a predstavnicima SVS prenosimo u detalje nezakonita postupanja u UVS Niš, sa očekivanjem da će ovu grešku otkloniti.

Do dana današnjeg, Sporazumi nisu ponuđeni, a zaposleni su dobili slobodne dane, mimo podnetih zahteva. Upravo je nepostupanje po zakonskim propisima indirektno dovelo do širenja ovog požara.

Vatrogasci-spasioci cele noći su se uspešno borili sa požarom i dali smoj maksimum. Njihovom zaslugom, ovog puta nije bilo ljudskih žrtava. Zbog svega ovoga, Sindikat srpske policije zahteva ispitivanje odgovornosti i  ukoliko postoji osnova, kolektivnu smenu:

  • – Zamenika načelnika SVS Gorana Nikolića;
  • – Načelnika Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđana Mitrovića;
  • – Komandanta Vatrogasno spasilačke brigade Niš Srđana Nikolića;

Predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović je povodom ovog slučaja izjavio:
Drage kolege, vi ste glavna i odgovorna lica na svojim položajima i snosite odgovornost za svoje postupke i procene. Ovog puta, vaše loše procene u organizaciji rada i nepostupanje po pravnim propisima,  dovelo je do nastanka samo materijalne štete i pukom srećom bez žrtava.  Kako se ne bi oslanjali na sreću, već isključivo na profesionalnost i zakonitost u postupanju, tražićemo od Sektora unutrašnje kontrole ispitivanje vaše odgovornosti. Veliku zahvalnost dugujete i vatrogascima-spasiocima koji su čitavu noć gasili požar. Da nije bilo njih, možda bi vi, rukovodioci, neki ljudski život nosili na duši “.

Kako je sve to izgledalo na terenu možete videti na video snimku:

Služba za informisanje SSP

 


SLIČNI TEKSTOVI