Skip to main content


ŠTA ĆE NAMA VATRENO ORUŽJE?


Kada dođe do tog odlučujućeg trenutka i budu ispunjeni svi zakonski uslovi za upotrebu vatrenog oružja, među policijskim službenicima nastaje strah i konfuzija. U deliću sekunde je potrebno doneti tešku odluku, odluku od koje zavise mnogi životi. Često se dešava da taj trenutak i reakciju pomute neka ranija dešavanja, ali i ona buduća – šta će biti posle toga u sudskom postupku? Činjenica je da važećim odredbama Zakona o policiji, nije data prednost u postupanju policijskom službeniku, a nakon upotrebe vatrenog oružja, on ostaje nezaštićen, sam, na milost i nemilost (ne)zavisnom pravosuđu.

Dva ovonedeljna slučaja potkrepljuju ovu tezu. Prvi je, nepravnosnažna presuda policijskom službeniku Milošu Grandiću, koji je osuđen na 3 godine zatvora, a drugi je napad automatskom puškom u kafiću u Nišu, gde je policijski službenik, goloruk, pokušao da razoruža napadača i pritom bio ranjen.

Policajac Miloš Grandić je 15.06.2018. godine pred Višim sudom u Novom Sadu osuđen na 3 godine zatvora, zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju. Kao što je javnosti poznato Miloš se optužnicom Višeg javnog tužilaštva tereti da je pokušao da u januaru 2018. godine u centru Novog Sada ubije Dejana Makanjića. Sudija Rade Kalajdžija, predsedavajući sudskog veća, nije prihvatio tezu odbrane da je Miloš, kada je upotrebio pištolj, kao hladno a ne kao vatreno oružje, a do čijeg je opaljenja slučajno došlo, u svemu postupao u nužnoj obrani. Nesporno je dokazano uvidom u video snimke da ga je Dejan Makanjić, posle verbalne svađe u vezi prava prvenstva vozilima, kojima su njih dvojica upravljali, dva puta teleskopskom palicom udario u predelu ramena. U tom trenutku Miloš je izvadio pištolj, odgurnuo Dejana do zida gimnazije, kada je pod nerazjašnjenim okolnostima došlo do opaljenja metka, što je za posledicu imalo stvaranje okrzotine na njegovoj glavi u dužini od 4 cm. Sudsko veće smatra, da momenat koji je prethodio opaljenju metka, a koji podrazumeva vađenje i repetiranje pištolja, predstavlja nužnu odbranu, a da se sam čin opaljenja smatra prekoračenjem nužne odbrane. Nezadovoljni takvom odlukom Miloš Grandić i njegov branilac advokat Dragan Pašić izjaviće žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu. Oni smatraju da svako ima pravo da se brani, a činjenica je da je Miloš napadnut, da je to prirodno i pravo čiji su izvor krivični zakonik naše zemlje i međunarodno krivično zakonodavstvo, pa su zbog toga duboko uvereni da je prvostepeni sud pogrešio kada je našao da u ponašanju Miloša Grandića nema nužne odbrane.

Sindikat srpske policije apeluje na Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova, da sprovedu mere i radnje, kako bi, a što je pre moguće, zaštitili kolegu Miloša Grandića. Činjenica je da ovakve presude samo daju samopouzdanje kriminalcima, a veliko razočarenje i brigu policajcima. Ako bude nastavljeno sa praksom donošenja ovakvih presuda, u budućnosti, slobodno možemo očekivati povećanje broja napada na policijske službenike.

„Policija je sinoć u Nišu uhapsila muškarca koji je posle svađe u kafiću pucao na obezbeđenje lokala iz automatske puške, ranivši dve osobe, a zatim i na policijsku patrolu koja je intervenisala, kada je ranjen jedan policajac, a lakše povređena još dvojica. Pripadnici policije koji su bili u redovnoj patroli nedaleko od kafića na Trgu kralja Milana, odmah su intervenisali. Međutim, dolaskom na lice mesta osumnjičeni I.P. je pucao i na policijske službenike i tada je ranio policijskog službenika M.M. (1987), koji je pokušao da ga razoruža bez upotrebe vatrenog oružja, tako što je skočio na osumnjičenog. Prilikom intervencije lakše su povređana još dvojica policajaca“, dodaje se. Policijski službenici su potom odgovorili na napad I. P. i ranili ga u predelu desne noge, nakon čega su ga razoružali i sprečili tragičnije posledice.

Pohvaljujemo i izuzetno smo ponosni na iskazanu hrabrost i junaštvo kolege M.M, jer je goloruk skočio na kriminalca koji je pucao automatskom puškom i tako spasio mnoge živote. Koristeći ovu priliku, Lazar Ranitović, predsednik Sindikata srpske policije poručuje svim kolegama i kolegenicama: „ Ovakve intervencije su po policijske službenike veoma rizične, podižu adrenalin i utiču na razdražljivost, a samim ti i na donošenje odluke. Molim vas, nemojte reagovati srcem , već glavom. Ako dođe do krajnje nužde, odbijanja protivpravnog napada i radi zaštite života ljudi, iskoristite to vatreno oružje koje imate, u skladu sa Zakonom o policiji i u tom trenutku, ne razmišljajte o neefikasnom pravosuđu, koje nas koči u svemu. Neka nas onu osuđuju po njihovom. Jer i tada, u najgorem slučaju, ono što nam se može dogoditi je zatvor, a iz zatvora ćemo kad – tad izaći.“

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić


SLIČNI TEKSTOVI