Skip to main content


JOŠ JEDAN SUICID U MUP


SUBOTICA – 2. avgusta 2018. godine u popodnevnim časovima Andrić Vitomir, policijski službenik Stanice granične policije Subotica, Regionalnog centra prema R. Mađarskoj, izvršio je samoubistvo iz službenog pištolja u porodičnoj kući sedeći u fotelji! Na lice mesta izašla je ekipa Hitne pomoći  koja je na žalost mogla samo konstatovati smrt. Od strane policijskih službenika PU Subotica je izvršen uviđaj na licu mesta.

Ono što nas posebno zabrinjava kao organizaciju koja brine o pravima zaposlenih jeste to da je od strane rukovodstva SGP Subotica kolega pozvan da dođe u prostorije stanice i preda službeno oružje. Mnogim policijskim službenicima zdravim i potpuno sposobnim je dobro poznat nastup i ton prilikom pozivanja od strane starešina i kakve emocije pobuđuje, koliko može izazvati stresa ali i besa, a naročito kod ranjivih kategorija zaposlenih privremeno nesposobnih za obavljanje poslova.

Poslednji u nizu slučajeva suicida pre ovoga dogodio se 11. maja 2018. godine kada je kolega Dragan Ristić takođe iz službenog pištolja izvršio samoubistvo, nakon čega je predsednik SSP-a Lazar Ranitović permanentno uputio dopis načelnici Odeljenja za psihološku prevenciju i selekciju Tanji Jeremić Velimirović zahtevajući hitnu reakciju i preduzimanje neophodnih mera i radnji kako bi se sprečila i svela na minim slična dešavanja u budućnosti, a osetljive kategorije zaposlenih adekvatno zaštitile i bila im pružena potrebna pomoć.

Kao reakcija na dopis od strane Odeljenja za psihološku prevenciju i selekciju sačinjen je Okvir za postupanje starešina u situacijama sa elementima rizika od suicida kod zaposlenih u MUP-u. U njemu su  detaljno opisani simtpomi koji ukazuju da je zaposlenom potrebna psihološka pomoć, ali i određeni zadaci za postupanje rukovodiocima organizacionih jedinica, prilikom definisanja nivoa postupanja. Da li će to biti osnovni, viši ili urgentni nivo, zavisi od dostupnih informacija i adekvatne procene.

Ovom prilikom postavljamo pitanje kako to da smo mi odmah saznali da je pokojni kolega Andrić smatrao da policajac bez pištolja nije policajac, da onaj ko je policajac bez pištolja nije muško i ne treba da živi, dok njegove neposredne starešine nisu? Zar ovakav stav ne implicira da oduzimanjem oružja, naročito na način kako su to postupile starešine SGP Subotica nije podsticaj da se izvrši samoubistvo!? Dakle ovde je problem u samom pristupu, mi nikako ne osporavamo da se oduzme oružje kada je to neophodno i potrebno.

Sindikat srpske policije insistiraće na utvrđivanju svih detalja koji su doveli do ove tragedije i da se protiv svih odgovornih pokrene disciplinski posupak i za koga se utvrdi odgovornost da se kazni u skladu sa zakonom!

Svim rukovodiocima poručujemo da vode računa prilikom postupanja prema osetljivim kategorijama zaposlenih, da pobede sujetu i ophode se prema tim ljudima adekvatno kako upravo ne bi postigli kontraefekat i podstakli ih na suicid! Obratite se kolegama iz Odeljenja za psihološku prevenciju radi saveta i pomoći!

Kolega Andrić Vitomir iza sebe je ostavio suprugu, ćerku i sina. Karijeru je odpočeo najpre kao pripadnik rezervnog sastava MUP-a u Novom Sadu pri Upravi granične policije 1991. godine da bi nakon kursa i ospobljavanja nastavio dalji rad u SGP Subotica koja u svome sastavu ima granične prelaze drumske: Kelebija, Bajmok i Bački Vinogradi kao i granični prelaz železnički Subotica gde je službovao do tragičnog događaja. Važio je za časnog i poštenog policajca, od samog osnivanja bio je član Sindikata srpske policije, Sindikalne grupe Subotica. Sahrana će se održati u subotu na Pravoslavnom groblju Dudova Šuma u Subotici, dok ćemo vreme sahrane naknadno saopštiti. Neka mu je laka zemlja, a porodici iskreno saučešće zbog nenadoknadivog gubitka.

Služba za informisanje SSP
Boban Đorđić