Skip to main content

Dan: 9. januar 2017.

Ukidanje pomoćne policije dobar potez

Beograd, 09.01.2017. godine, – Sindikat srpske policije pozdravlja najavu ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića da će Vlada RS povući „spornu“ Uredbu koju je Vlada donela 29.12.2016. godine, kojom se reguliše pitanje pomoćne policije u Srbiji. Smatramo da je to dobar potez koji će smiriti tenzije u javnosti i otkloniti nedoumice oko iskrenosti namera vlasti u tom smislu.

Ono što nije dobro jeste najava da će svršeni studenti Kriminalističko-policijske akademije zbog toga ostati nezaposleni. SSP ponovo ukazuje da je broj policijskih službenika na ulicama Srbije mali i nedovoljan, sve lošija je starosna struktura naših jedinica i osvežavanje i podmlađivanje putem prijema novih radnika je više nego hitno. Vlada mora iznaći način da na regularan način zaposli mlade ljude koji su završili osnovnu policijsku obuku u predhodnoj godini kao i sve diplomce KPA. To ne treba raditi zaobilaznim putevima, preko pomoćne policije.

Ministre, izađite u javnost i saopštite iskreno i direktno  – za održavanje potpune bezbednosti države Srbije i njenih građana, nedostaje nam još policijskih službenika! Policijski posao je jedan od najtežih i najstresnijih i samo u prošloj godini je nekoliko hiljada ljudi otišlo u invlidsku penziju. To se mora nadomestiti prijemom novih radnika!

Od SSP ćete imati podršku u tome, isto kao što smo sada prvi izašli sa upozorenjem da pomoćna policija nije dobar način za rešavanje problema nedostatka ljudstva. Nije lepo, ali ni mudro, diplomirane oficire policije u startu degradirati u nekakve pomoćne policajce!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević