Skip to main content

Mesec: januar 2017.

SSP izlazi na ulicu uz poruku: NO PASARAN!!!

Podignimo glas dok ne bude kasno – zaštitimo i sebe i društvo:

STOP DALJOJ KRIMINALIZACIJI DRUŠTVA!!!

Glavni odbor Sindikata srpske policije doneo je odluku o održavanju protesta u Novom Sadu, u ulici Sutjeskoj 3, ispred zgrade sudova i tužilaštava, u ponedeljak 6. februara 2017. godine u 11.55 časova!

Poštovane koleginice i kolege, vreme je svima nama da se probudimo iz ovog ružnog sna koji traje već dugo i u kojem nas:

  • Napadaju i povređuju za vreme vršenja službe;
  • Brutalno prebijaju naočigled članova porodice;
  • Omalovažavaju u javnosti i gaze naše dostojanstvo sve više i sve bezočnije;
  • Guraju nam prst u oko blagom kaznenom politikom, oslobađanjem napadača, okorelih kriminalaca;

Godinama već radimo u katastrofalno lošim uslovima, beznađe je sve veće, mladi i stručni nas sve više napustaju i odlaze! Ali sve ima svoje granice! Nećemo i ne smemo dalje da ćutimo! Vreme ja za akciju, vreme je da svima pokažemo nezadovoljstvo i neslaganje sa trenutnim stanjem u sudovima i tužilaštvima i njihovom odnosu prema policijskim službenicima!

Neka batinjanje kolege u Novom Sadu bude prvo pred kojim nismo ćutali!!!

Sindikati u policiji ne snose odgovornost za ovo stanje u kom se nalazimo, odgovornost je na državnim  organima koji tolerišu takva postupanja sudova i tužilaštava. Ali smo itekako obavezni da preuzmemo sve što je u našoj moći da to nepravedno i neizdrživo stanje promenimo!

Pozivamo sve članove SSP i svih drugih sindikata da nam se pridruže. Pozivamo druge sindikate i starešinski kadar MUP da dođu i zajedno sa nama izraze neslaganje sa nekažnjenim prebijanjem policajaca i građana. Pozivamo javnost, državne institucije, građane Novog Sada i sve ljude dobre volje da dođu i pruže podršku svojoj policiji!

Od pravosuđa ne tražimo ništa mimo zakona, naprotiv – samo primenu zakona u punoj meri! Tražimo da pokažu hrabrost i zaštite i nas i sebe, a time i čitavo drušvo!

Neka bude zakon! Neka bude surov! I neka bude za sve!!!

Predsednik SSP
Lazar Ranitović

prijava skupa

Raspad info sistema – realna pretnja?

Novi dokazi nesvrsishodnosti trošenja novca i nedostatku dugoročnih planova i strategija u Ministarstvu unutrašnjih poslova svakodnevno pristižu na adresu Sindikata srpske policije. Zaposleni su ovaj sindikat prepoznali kao jedinu organizaciju koja se iskreno bori za korenite kvalitativne promene u MUP. U svoje rukovodioce i njihove dobre namere odavno su izgubili poverenje, a svima je jasno da se većina drugih sindikata ovim temama ne bavi već članovima podilazi sitnim demagoških pričama.

Nakon našeg pisanja o pravljenju bespotrebnih sudskih troškova bez posledica po odgovrne, te nakon pisanja o lošoj opremljenosti kriminalističke tehnike, javili su nam se kolege iz Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije. Kolege se žale na nepravedno male plate, koeficijente određene nekada davno dok su opsluživali po par kompjutera, dok je danas posao znatno obimniji i složeniji. Kažu i da nema osnovnih rezervnih delova, oprema se šalje na popravku u centralni magacin gde po nekoliko meseci stoji nepopravljena. Neki sistemi, poput „staničnih evidencija“ su u realnom problemu da prate savremena dešavanja, programi zastareli, neprilagođeni savremenijim računarima i operativnim sistemima.

Dešava se i da, kao pre nekoliko dana, zbog nestručno izvedene kanalizacione mreže, prilikom izlivanja u u prostorije u kojim se nalaze serveri, rukovodioci traže od inženjera da uzmu rukavice i čiste nečistoću, a da im nakon odbijanja tog posla (jer bi to trebalo da urade oni koji su za ovakvu situaciju i odgovorni) prete otkazima!

U primedbama se osvrću i na spore servere, nedostatak baterija za radio-stanice, o kupovini rolni za telefaks, o sumnjama u nameštene tendere, o nepotizmu i rođačkim vezama. A vrh sektora optužuju da se, umesto održavanjem opreme, bavi, pre svega samoodržanjev na tom vrhu. Spominju i to da su stručni ljudi u podrumima a nečije švalerke na rukovodećim mestima.

Zaista teške i direktne optužbe, pisane nervoznom rukom, uz gorčinu koja izvire iz svake reči, te je najbolje da ih prenesemo u celosti. Na priloženoj fotografiji nalazi se dopis kolega iz jednog od Odeljenja SATIT-a:

sektor veza

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

RC Zaječar: obilazak kolega na granici sa Bugarskom

Predstavnici Sindikata srpske policije regionalnog centra u Zaječaru Andrija Jering i Igor Stojadinović, 17.01.2017 godine u popodnevnim satima izvršili su obilazak posednutih objekata duž granice sa Repubčikom Bugarskom na području grada Zaječara i opštine Knjaževac, na kojima su radno angažovani u okviru zajedničkih snaga pripadnici Interventne jedinice Policijske uprave u Zaječaru.

Ono što je16122355_1189829424447781_2048938061_o najviše na sindikalne predstavnike ostavilo utisak, to je veliki moral i visoki stepen profesionalnog i savesnog obavljanja postavljenih bezbedonsonih zadataka u izuzeto otežanim vremenskim uslovima.

Pripadnici IJP PU Zaječar koji su bili radno angažovani u ovom periodu, spadaju u grupu pripadnika koja se svakako susrela možda sa najgorim atmosferskim uslovima i velikom hladnoćom od početka radnog angažovanja po pitanju “migrantske krize“. I ako izloženi16122024_1189829407781116_1248585680_o lošim vremenskim uslovima, skromnim smeštajnim kapacitetima, neadekvatnom i nekompletnom uniformom za ovakav vid radnog angažovanja, ipak nas je dočekao osmeh na licima naših kolega i nada za “bolje sutra“.

Datom prilikom kolegama dostavljeni su skromni artikli i to: čajevi, kafa, vitaminski i bezalkoholani napici.

Predsednik SG Zaječar
Igor Stojadinović

Podela paketića mališanima u Sokobanjskoj!

Beograd, 27.01.2016. godine, – Sindikat srpske policije darovao je decu štićenike bolnice u Sokobanjskoj 13. Naime, juče je svoj dan proslavila škola koja radi u Klinici za rehabilitaciju „Dr Milisav Zotović“ i pri tome ugostila i deci uiz susedne Specijalne bolnice za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju.

Na predlog16195531_10211492458488570_707807428978982952_n našeg aktiviste Dejana Veličkovića, predsednika SG Policijska brigada, koji je službeno često prisutan na ovom terenu i dobro je upoznat sa velikom životnom borbom koju ta deca vode, sa velikim požrtvovanjem i ljubavi kojom ih vode nastavnici i lekari, sindikat je obezbedio 50 paketića i juče ih darovao mališanima.

Za dan škole deca su pripremila recitacije i pevanje pesama o Svetom Savi, a u kvizu znanja na tu temu učestvovale su „muška“ i „ženska“ ekipa. Treba li uopšte naglašavati da su znali odgovore na sva pitanja i da je rezultat bio nerešen?

Akciji obezbeđivanja i podele paketića, pored SG Policijska brigada, odazvale su se i centrala sindikata kao i SG Rakovica, SG SIV2 i SG Novi Beograd. Naravno, veliku zahvalnost dugujemo i donatoru koji je želeo da ostane anoniman.

Predsednik sindikata 16387941_10211492446808278_70436070725572288_nLazar Ranitović je imao čast da se obrati okupljenoj deci, nastvanicima, lekarima i roditeljima dece. On se zahvalio na prilici i dobijenoj mogućnosti da deci ulepšamo dan i darujemo im paketiće sa slatkišima i igračkama. Zahvalio se i mališanima na odgovorima kojima su i nas matore podsetili na ono što smo davno učili i možda zaboravili.

Pored paketića podeljenih deci, Sindikat srpske policije poklonio je i nekoliko većih igračaka koje će ostati na klinici i služiti svoj deci.

Profesorka srpskog jezika Nataša Vojinović, koja predaje ovoj deci, bila je ganuta našim gestom i izrazila je veliku zahvalnost, ali i prenela nam utiske o poverenju i ljubavi koju deca gaje prema policiji i policajcima. Stoga i ne čudi da je glavna atrakcija bio naš Veličko koji se jedini pojavio u uniformi.

Nakon predstave, paketiće su podelili Lazar Ranitović, Dejan Veličković, Srećko Zimonjić, Blažo Lučić i Predrag Plazinić.

Ovu akciju su medijski propratili i novinari dnevnog lista „Alo“ kojima se iskreno zahvaljujemo, a njihovu reportažu možete pogledati na sledećem linku: IZNENAĐENJE NA KLINICI „Mislili smo da nema paketića, pa su se pojavili policajci!“

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

DRŽAVA NA KOLENIMA!

Pretprošle noći u Novom Sadu se dogodio još jedan u nizu napada na policijske službenike. Ovoga puta napadači su pokazali visok nivo brutalnosti i bezobzirnosti – za sedam minuta žandarmu Borisu Jevrosimovu zadali su više od 100 brutalnih udaraca nanevši mu teške telesne povrede u vidu preloma ruke, povrede stopala, brojne modrice i podlive, kao i prostrelnu ranu šake nastalu prilikom pokušaja otimanja službenog pištolja! I sve to u prisustvu njegove supruge, ne libeći se da i njoj povremeno zadaju poneki udarac.

Nakon iskazane bezobzirnosti u toku napada, kriminalci se prilikom dolaska interventne patrole policije na mesto događaja nisu dali u beg, već su – naprotiv, sasvim mirno i bez straha sačekali hapšenje!

Upravo je taj nedostatak straha od kazne pokazatelj da smo, usled blage kaznene politike i tolerantnošću prema kriminalu, došli do kritičnog trenutka – da kod kriminalaca nastaje odsustvo straha od kazne i države. Shvatili su da suđenja mogu otezati u nedogled, da po potrebi mogu bez većih problema pobeći iz države, jer im sud prethodno neće odrediti pritvor; da će eventualna kazna biti veoma blaga, a da će u međuvremenu njihov ugled u kriminalnom miljeu samo vrtoglavo rasti. Ovoj pojavi svakako doprinose i mediji koji zarad jeftine popularnosti i rasta gledanosti organizuju razne rijalitije u kojima su osvedočeni kriminalci poželjni učesnici i u kojima se oni javno hvale svojim zlodelima, razarajući tako sistem normalnih društvenih vrednosti, odnosno stvarajući drugi, novi – kriminalni. I umesto da stanu u zaštitu društva i društvenih vrednosti, sudovi neretko idu kriminalcima na ruku. Kako drugačije objasniti da sud kriminalcima više godina odlaže izdržavanje zatvorske kazne zarad učešća u takvim rijalitijima? I kako objasniti da kriminalci godinama izbegavaju izdržavanje zatvorske kazne pod izgovorima teške obolelosti, a da pri tome istoremeno svakog dana obaraju lične rekorde u dizanju iz bendža? Ili – kako smo došli u situaciju da se večeras neko mirno šeta preko travnjaka fudbalskog stadiona prekidajući utakmicu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu, a da sutra sud raspisuje poternicu?! Traženog, naravno, nema!

Modus operandi pravosuđa i u ovom slučaju je ostao isti. Jer, prema neproverenim i nama zaista neshvatljivim informacijama, napadačima na žandarma Jevrosimova najpre je određen pritvor, ali je ubrzo bio ukinut.

Sindikat srpske policije apeluje na Vladu Republike Srbije, pravosuđe i sve druge državne organe i ustanove da hitno preduzmu mere radi pooštravanja kaznene politike za napadače na policijske službenike. Nisu policijski službenici iznad ostalih građana, ali se u odnosu države prema policijskim službenicima i prema kriminalcima najbolje ogleda koliko je država (ne)spremna i (ne)sposobna da se izbori sa kriminalom. Toliko puta ponovljeno „napad na policajca je napad na državu“ je u potpunosti obesmišljeno i izlizano, a moralo bi biti jedan od postulata bezbednosti države.

Pozivamo i sve medije da budu odgovorni, da prestanu sa veličanjem kriminala i kriminalaca, da se izdignu iz trke za većim rejtingom i stanu u odbranu svojih građana i društvenih vrednosti.

Jer, sve dok nam kriminalci budu izlazili iz zatvora pre nego žrtve iz bolnica i sve dok budu sačekivali patrole na mestu zločina sa osmehom na licu – Srbija nema budućnosti!

Krajnje je vreme da država pokaže ko je gazda! Ukoliko to ne pokaže danas – možda će sutra biti kasno! Valjda je jedan 12. mart bio dovoljna opomena!

Generalni sekretar SSP
Viktor Ratković

Tekst u Blicu: Borba na život i smrt

 

Hoćemo li trčati do penzije?

Na portalu Ministarstva unutrašnjih poslova, u uvodnom delu teksta kojim je predstavljen Sektor za ljudske resurse piše sledeće:

Sektor za ljudske resurse obavlja poslove kojima se obezbeđuju uslovi za nesmetano funkcionisanje Direkcije policije i ostalih organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, u vezi sa funkcijom upravljanja ljudskim resursima.

Sektor u koordinaciji sa ostalim organizacionim jedinicama Ministarstva, kreira i sprovodi strategiju razvoja ljudskih resursa, kreira i implementira politiku upravljanja ljudskim resursima, usklađuje procese, sisteme i praksu upravljanja ljudskim resursima sa strateškim ciljevima i potrebama Ministarstva i sa najboljom praksom, ocenjuje i unapređuje kvalitet upravljanja ljudskim resursima u celom Ministarstvu.

Zaista lepo zamišljeno i još lepše napisano. No da li je zaista tako i u praksi? Nažalost nije! Svima nama dobro je poznat haos nastao uvođenjem novina u vezi sa karijernim napredovanjem, internim konkursima… Treba li nam bolji pokazatelj od toga da niko živi više ne zna kako izgleda Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta, ni da li uopšte postoji važeći. Čini se da živimo i radimo u vakuumu. Nema premeštaja, nema napredovanja… Opisi radnih mesta ne postoje, a nezaobilazan su uslov za raspisivanje konkursa. Akt o proceni rizika više niko ni ne spominje.

Poslednjih dana primetno je da se u tu neslavnu trku uključilo i Odeljenje za stručno obrazovanje i obuku, koje je deo navedenog Sektora za ljudske resurse. Zaposleni stiču utisak da kolege iz tog Odeljenja svake godine donose sve gori plan i program obuke. Puno je nelogičnosti u novinama koje nam daju a mi ćemo ovde navesti samo neke od njih.

Da li je svrsishodno ocenjivanje zaposlenih u gađanju iz službenog naoružanja u slučaju kada ne postoji redovan trening? Naravno, pri tome jedinice se dele i šakom i kapom. U kojoj to još državi policajac za godinu dana ispali svega 25 metaka i to samo prilikom ocenjivanja? Na daj Bože da na terenu moramo da upotrebimo vatreno oružje kad po godinu dana ne treniramo. Gospoda koja osmišljavaju taj plan i program očigledno ne znaju sta znači realan rad na terenu. Zaboravili su uživajući u svojim kancelarijama, ako su ikada i znali. Kao da žele dodatno da nam otežaju i ogade rad u policiji.

Još jedna novina, uvedena ove godine, jeste povećanje starosne granice i za žene i za muškarce, na 45 i 50 godina, kada je u pitanju provera fizičke spremnosti. Naravno, pored starosne granice, pooštrili su norme koje treba ispuniti, a koje su i onako već bile poprilično zahtevne. Pri tome su termini za polaganje ove godine prebačeni za mesec maj a time je i skraćen rok za pripremu zaposlenih.

Da li neko može da objasni kolegama autorima plana, da policijski službenici već imaju isuviše stresan posao da bi im još i oni pretili jedinicama. Kao i da im objasni da policijski službenici koji operativno rade ne mogu po ceo dan da treniraju i uče teoriju jer moraju da rade, da teren ne može da sačeka da se završi naša teorijska nastava ili časovi fizičkog. Umesto da olakšaju kolegama oni nam samo stvaraju dodatni stres sa tim njihovim proverama i ocenjivanjima.

Nažalost, kod nas malo ko ima razumevanja i umesto da nadležni brinu da budemo spremni zbog rada na terenu, nametnutim obavezama samo nam stvaraju dodatne probleme.

A ocena nam itekako utiče na napredovanje u službi ali i dovodi do eventualnog otkaza radnog odnosa. Za bilo kakvo napredovanje potreban je visok trogodišnji prosek, koji je zaista teško izboriti. A negativne ocene u dve uzastopne kalendarske godine daju nam izlaznu kartu iz MUP.

Stoga nam ti sistemi provera stvaraju dodatni stres. Po novim normama, trebao bi čovek da trenira svakog dana, da bi uspeo da dobije peticu, a ako svi odemo da treniramo, neće preostati niko ko će da radi. Otkuda uopšte ideja za povećavanje normi i starosne granice kad su ljudi i do sada masovno padali na fizičkim proverama. Naravno, potežu argument i njime se opravdavaju time kako su nam omogućili časove fizičkog, ne shvatajući da velika većina zaposlenih na te časove retko kad uspe da ode jer posao ne može da čeka. Preostaje nam samo da svoje slobodno vreme i novac trošimo na plaćanje treninga, teretane i streljane, što uopšte nisu mali izdaci.

Sindikat srpske policije svakako podržava težnju da nam policajci budu obučeni, fizički osposobljeni za sve zadatke, ali sistem se mora izmeniti. Umesto sistema kažnjavanja i demotivacije, treba uvesti sitem nagrade, sistem koji će da motiviše ljude. Objekti za treninge nam moraju biti dostupni u svakom trenutku, da nam svima budu užitak i izduvni ventil, način da se oslobodimo stresa a ne, kao što je sada slučaj, izvor dodatnog stresa i maltretiranja.

Služba za infrmisanje SSP
Mile Lazarević

Magacini prazni, opreme nema, krim. tehničari se snalaze!

Raditi pomoću štapa i kanapa, pri tome ispunjavati sve obaveze i postizati izvanredne rezultate, moguće je samo u Srbiji. Samo u MUP R Srbiji je moguće i to da poslodavac takvo nešto očekuje, prima zdravo za gotovo kao nešto najnormalnije, a da ne obezbedi ni osnovne uslove za rad.

Službenih vozila nema, uniforme jedva i to one najlošijeg kvaliteta. Pancirima davno rok istekao, bojevo gađanje ukidali zbog štednje, nagrađivanje zaposlenih takođe… Nema novca ni za redovnu registraciju svih vozila, štedi se na heftalicama i municiji za istu. Papir kupuju zaposleni a tonere pune sindikati. Granični prelazi nam liče na talibanske punktove u Avganistanu. Dnevnice su nam 150 dinara, lanč-paketi jednolični ili crvljivi. U restoranima mesa ne beše mesecima ni za lek. Samo naši advokati zadovoljno trljaju ruke jer su postpuci protiv MUP-a odavno sigurica „iz keca“, laka parnica i još slađa parica!

Pa i u takvim neuslovima služba ipak funkcioniše, kako-tako. Isključivo zahvaljujući ljudima!

Naslovna fotografija predstavlja trebovanje kriminalističke tehnike jedne beogradske policijske stanice i odgovor iz Odeljenja. Nema, nema, ima malo, dobio si jedan… Pa ti onda radi, snađi se majstore. Od kontaminacije i zaraze zaštiti se navlačenjem rukava, zimsko je vreme, rukavi su dugački. Uz pomoć fora i trikova izazovi tragove, fiksiraj ih pogledom, upakuj u kesu iz obližnje pekare. Zli jezici, ili dobro obavešteni izvori, govore da se to skoro desilo čak i sa tragovima uviđaja jednog ubistva u Beogradu!

Ali rukovodstvo tog Odeljenja kriminalističke tehnike u PU za grad Beograd ne snosi ni najmanju odgovornost za nedostatak osnovnih sredstava. Krivci su negde drugde, tamo gore iznad, al teško im je ući u trag, na delu je svojevrsna igra žmurke. U Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru kažu da odgovorni sede u Upravi kriminalističke policije. U UKP pak kažu krivci su u Sektoru za materijalno-finansijske poslove, ne odobravaju planirane nabavke u potpunosti, umanjuju naručene količine opreme i repromaterijala, štedi se… A u tom sektoru kažu – UKP nije dobro isplanirao svoje potrebe, nisu znali i umeli.

Rad kriminalističke tehnike, kao najvažnije karike u dokazivanju izvršenja krivičnih dela u vreme tužilačkih istraga, i dalje je potcenjen. Rad tehničara skoro da niko ne ceni ili ceni vrlo malo. Najčešće se koriste floskule kao što su „to su oni što slikaju“, „zovni ih da slikaju“, „mazala“ i slično. To pre svega dolazi od nepoznavanja tog posla, stručnosti i preciznosti koji on zahteva jer šefovi ne znaju kako izgleda braniti prikupljene tragove na sudu.

Ali još veći problem, od tog ljudskog faktora, predstavlja neopremljenost kriminalističke tehnike. Već decenijama ta struka je zadnja rupa na svirali svakog ministra, svakog načelnika kriminalističke policije… A zašto je to tako, najbolje je objasnio naš penzioner, dugogodišnji predavač na kursevima za krim. tehniku, svima dobro poznat Mile Vukašinović, koji je ostavio neizbrisiv trag u službi i značajno unapredio rad tehnike:

„Biće ovako dok god se uspeh policije meri po 50 godina starom metodu. Dok se u razvijenom svetu gleda odnos između broja prijavljenih krivičnih dela i onih PRAVOSNAŽNO sudski rešenih (znači kvalitetno dokazanih), kod nas su bitni „POLICIJSKI“ rešeni predmeti. Otišla je tužilaštvu krivična projava „protiv poznatog izvršioca“, najčešće bez validnih materijalnih dokaza. Pa se posle kuka kako „mi kriminalce hapsimo, a sud ih pušta“. Kada tome dodamo i magični paralelni „P“ upisnik za štelovanje statistike, eto države gde se ministar hvali rezultatima, a kriminal realno cveta. Još mi je muka od situacija kada operativci i šefovi OKP NISU ZAINTERESOVANI za gotove forenzičke identifikacije, jer ih smatraju suvišnim kada je izvršilac poznat. Tužioci, pouzdano znam, o ovome znaju veoma malo i ne postoji faktor koji bi ovakvu praksu najzad upodobio sa nekim razvijenim svetom u koji se, bezuspešno, pokušavamo ugurati.“

Ko je dozvolio da kriminalistička tehnika nema osnovna sredstva za rad nije baš najjasnije ali je porazno da za rukavice molimo po medicinskim ustanovama ili sami kupujemo, da kupujemo kese za pakovanje tragova… Folije za fiksiranje tragova i sredstva za izazivanje latentnih otisaka srećom nije moguće naći u slobodnoj prodaji inače bi tehničari i na tu kupovinu bili prinuđeni. O nabavci savremenije opreme je iluzorno i razmišljati, uvek je tu onaj čuveno odgovor „Nema novca!“. A novca ima itekako…

Kao što je o tome SSP već pisao u poslednje vreme, novca ima ali se rasipa na bespotrebne stvari. Samo prošle godine je iz budžeta MUP po tužbama, izvršnim sudskim presudama, isplaćeno preko 1,6 milijardi dinara, mada je planirano svega 600 miliona. U 2017. je za te namene isplanirano 1,2 milijarde dinara. Da li da očekujemo da će to biti dovoljno, ili će iznos biti višestruko premašen???

Kako god bilo, svakako bi taj novac, tih 1,2 milijarde dinara bespotrebnih troškova, napravljenih zaslugom bahatih i nestručnih rukovodilaca, bilo mudrije iskoristiti za opremanje, na primer, kriminalističke tehnike.

Do kada će u MUP biti tolerisano nedomaćinsko poslovanje a posledice bahatosti prebacivane na obične izvršioce. Do kada će vrhunskom sposobnošću biti smatrano snalaženje, žickanje papira i spajalica u drugim državnim organima ili privatnim privrednim subjektima?

Vreme je da svako počne da radi svoj posao. Gospodo u vrhu ministarstva, ljudima obezbedite sredstva za rad pa onda očekujte i zahtevajte rezultate!

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Od „analize rizika“ do najboljeg tehničara PU Beograd

Prošlogodišnji pokušaj obračuna sa neposlušnim i samosvesnim policijskim službenikom, zvanično nazvan racionalizacijom, nespretno sprovođen putem izmišljenog sektora za poslove analize rizika, u sećanju velike većine zaposlenih još uvek je svež. Uprkos ili uinat tradicionalnom kratkom pamćenju u Srba.

Ipak, pamćenje na taj, možda i najružniji, period u istoriji Ministarstva unutrašnjih poslova, najsvežije ali najbolnije jeste kod ljudi koji se nađoše u tom čudnovatom sektoru. Kod ljudi, kojima ni dan danas nije ništa jasno, ni otkud su bili tu, niti zašto baš oni.

Istine radi, bilo je na tim spiskovima i pojedinaca koji ne zaslužuju da budu policajci, da nose uniformu i predstavljaju službu. Bilo ih je, da. Ali je mnogo veći broj onih koji na tu „listu za odstrel“, kako je neko nazva, dospeše ni krivi ni dužni, bez mrlje u karijeri.

Jedan od tih nedužnih ljudi je kriminalistički tehničar iz Policijske stanice Zemun, Bojan Milivojević. Pre samo godinu dana on je, kao četvrti u rangu među stotinu kriminalističkih tehničara u Policijskoj upravi za grad Beograd, bio raspoređen u izmišljeni sektor – smešio mu se otkaz. Srećom, taj suludi projekat je prošao kako je prošao a Bojan i mnogi drugi su ostali na poslu, da hrane svoje porodice služeći narodu i državi na najbolji mogući način.

Danas je Bojan Milivojević i zvanično najuspešniji tehničar u PU za grad Beograd, kao i cela grupa njegovih kolega u PS Zemun. Tehničari iz te stanice imali su ukupno 56 identifikacija nepoznatih izvršilaca putem tragova prikupljenih na uviđajima, a od toga Bojan je sam imao čak 24, skoro polovinu. Uspeh je tim veći kada znamo da je Bojan imao više identifikacija nego desetak policijskih stanica. Zaista zaslužuje sve čestitke!

Ali, zaslužuje i nagradu. Svakao, logično bi bilo da takav rezultat prati i adekvatna nagrada, no to ovde nije slučaj.

Ovde možete da pročitate pismo koje smo dobili od kolege:


Dana 18.12.2015. godine uručeno mi je rešenje za sektor analize rizika iako nisam nikada u svom životu bio osuđivan niti za bilo šta kažnjavan. U policijskoj stanici Zemun radim od 2001. godine. Završio sam SŠUP u Sremskoj Kamenici i 2004. godine završio sam krimalističko-tehnički kurs.

Krajem 2014. godine stigli su rezultati svih krim. tehničara za grad Beograd gde sam ja u 2014. zauzeo 8. mesto od 153 tehničara. U 2015. godini imao sam 14 identifikacija i zauzeo sam 4. mesto od 100 tehničara koji rade u PU za grad Beograd. Te godine moja stanica imala je ukupno 33 identifikacije i zauzela 4. mesto od 17 stanica u PU za grad Beograd a ja dobio rešenje za budući otkaz.

Zahvaljujući Sindikatu srpske policije, kome sam beskrajno zahvalan i čiji sam ponosan član ja sam u 2016. godini dobio novo rešenje i vraćen sam po rešenju na staro radno mesto, nisam dobio otkaz. U 2016. godini sam imao 24 identifikacije i zauzeo sam prvo mesto od 93 tehničara u PU za grad Beograd a moja stanica PS Zemun zauzela je prvo mesto u PU za grad Beograd sa 56 identifikacija.


U zadnjih par godina kolega je u samom vrhu kriminalističke tehnike u Beogradu ali nažalost dočekao je da bude stavljen na stub srama i da njegova porodica ostane bez jedine plate koju ima. A zbog koga i zbog čega? Sam izdržava sam dvoje dece i suprugu, privatno stanuje kao podstanar u Beogradu, skromno živi, vredno radi i opet svojim nadređenima nevalja.

Da li je kolega Bojan, za ovih šesnaest godina svog predanog rada i doprinosa policiji, nakon golgote kroz koju je prošao prošle, i nakon vanserijskih rezultata ove godine, zaslužio jednu vrednu opštinsku nagradu?

Sigurno da jeste, ali je još sigurnije i da je neće dobiti. Deset ili eventualno dvadeset posto uvećanja na platu je najviše što može dobiti, i to na rate, jer nažalost, skoro da niko ne ceni rad kriminalističke tehnike.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Kontrola bolovanja – još jedna pobeda pravnog tima SSP

Oslobađajuća presuda policijskom službeniku, koji je za vreme bolovanja bio na svadbenom veselju kolege, implicira da zaposleni za vreme bolovanja nije u kućnom pritvoru i može normalno da živi, koliko mu to priroda bolesti dozvoljava. Starešine nemaju pravo da vrše kontrolu na način na koji su to navikli, niti da zabadaju nos u privatne stvari policajaca.

O kršenju prava zaposlenih na privatnost tokom privremene sprečenosti za rad govorili smo i pisali mnogo puta u poslednjih nekoliko godina, ali kao da to pojedincima među starešinama nije dovoljno. I dalje se vrši nezakonita kontrola bolovanja u skladu sa nekom depešom koja je u suprotnosti sa:

  • Zakonom o radu koji previđa mere u slučaju sumnje u opravdanost bolovanja;
  • Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji reguliše čuvanje lekarske tajne;
  • Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti koji reguliše materiju zaštite, prikupljanja i obrade ličnih podataka građana.

O mogućnostima koje zakoni pružaju poslodavcu prilažemo i Mišljenje Ministarstva rada i socijalne politike br. 133-00-1/2010-02 od 08.02.2010. godine:

„Zakonom o radu („Sl. glasnik RS“, br. 24/2005, 61/2005 i 54/2009), u članu 103. stav 1. propisana je obaveza zaposlenog da u roku od tri dana od dana nastupanja privremene sprečenosti za rad, u smislu propisa o zdravstvenom osiguranju, o tome dostavi poslodavcu potvrdu lekara koja sadrži i vreme očekivane sprečenosti za rad.

U stavu 5. istog člana je propisano da poslodavac, koji posumnja u opravdanost razloga za odsustvovanje sa rada, može da podnese zahtev nadležnom zdravstvenom organu radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti zaposlenog, u skladu sa zakonom. Prema članu 179. tačka 6) Zakona o radu, ako se utvrdi da je zaposleni neopravdano koristio bolovanje ili ga zloupotrebio, poslodavac može da mu otkaže ugovor o radu.“

Jedan od novijih primera bezumnih postupaka starešina koji slepo poštujući navedenu depešu ispadaju smešni, desio se u Policijskoj upravi Čačak. Kako je u Ivanjici došlo do toga da disciplinski postupak bude pokrenut protiv policajca zbog svadbenog veselja rođaka i koleginice, kao i šta se sve tu dešavalo pogledajte na priloženim fotografijama. SSP pratiti situaciju na terenu i, ako ustreba, prema starešinama ali i prema doktorima ćemo inicirati sudske postupke ukoliko dođe do kompromitovanja osetljivih zaštićenih podataka budući da imamo situacije gde starešine zovu lekare i interesuju se o bolesti zaposlenog.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Policajac uboden nožem u Barajevu

Povodom najnovijeg napada na policijskog službenika na dužnosti, u Barajevu, kojom prilikom je telesne povrede zadobio kolega M.Nikolić, Sindikat srpske policije dao je sledeće saopštenje za medije:

Rukovodstvo Sindikata srpske policije snažno osuđuje još jedan u nizu napad na kolegu na izvršenju službenih zadataka.  M.Nikolić je uboden nožem u rame i u leđa, prilikom rutinske intervencije, no pukom srećom povrede nisu teže prirode, te je on zahvaljujući prisebnosti i obučenosti, mada povređen, savladao napadača i zadržao ga do dolaska pomoći. Posebnu notu celom slučaju daje prva izjava napadača, koji je kao razlog napada naveo to da ga je policajac, prilikom prolaska kroz lokal, „mrko pogledao“!

SSP apeluje na ministra Nebojšu Stefanović da iskoristi svoj položaj i alarmira javnost, da celokupnom društvu predoči opasnosti po zajednicu u kojoj se ni policajci ne osećaju sigurno i zaštićeno. Želimo da verujemo da će država konačno krenuti u obračun sa izgrednicima, da će na delu, a ne samo na rečima, pokazati odlučnost u borbi protiv svih vidova nasilja.

Dosta nam je praznih obećanja i tolerisanja napada na policijske službenike. Nadamo se da i ovaj napadač neće izaći na slobodu brže negoli povređeni kolega iz bolnice!

Šef službe za informisanje SSP
Mile Lazarević