Skip to main content

Dan: 15. februar 2017.

TUŽBA STATUS ČUVA

Sindikati koji su izgradili članstvo i zadobili reprezentativnost na akcijama podnošenja tužbi ili olako davanih obećanja rešavanja stambenih i svih drugih životnih problema zaposlenih, vraćaju se staroj oprobanoj praksi.

Olako zadobijeno poverenje članova, bez osnova u sistemskom radu i trajnom poboljšanju uslova rada, još lakše je izgubljeno. Pad broja članova oba reprezentativna sindikata je razumljiv i prirodan. Gresi opstrukcije ili prodaje i izdaje štrajkova u prošlosti, šurovanje sa poslodavcima, jednih pa drugih, razne akcije tipa „najavi, kreni pa stani i odustani“ stigle su na naplatu. Osipanje članstva poprimilo je zabrinjavajuće mere… U tim sindikatima upalio se alarm, i odmah u akciju.

Akcija prodaja magle ponovo je na stolu!

Jedni se, pod okriljem borbe za „obećanu“ socijalnu pomoć zaposlenima bore za vazduh, pokušavaju da prežive ili barem odlože sasvim siguran pad ispod crte reprezentativnosti! U toj borbi polako tonu i u politizaciju, na radost i poslodavca i drugog reprezentativnog sindikata, koji ne videći balvan u svom oku, prenosi pisanja pojedinih tabloida i svesrdno radi rotiv sindikalizma uopšte!

Drugi se pak, nsp ugovorpokušavajući da uspore osipanje članstva, nastalo kao produkt proministrove politike tog sindikata, vraćaju oprobanom receptu – zaposlenima nude blanko obrasce za tužbe po raznoraznim osnovama. Obećavaju gomile novca lakovernim članovima i onim koji to tek treba da postanu. U opticaju su tužbe za topli obrok i regres, visinu dnevnica, isplatu zarade u manjem iznosu, dnevnice u KZB,  radno vreme IJP, diskriminaciju, stimulaciju i ko zna koju drugu „ciju“.

E sad, što osnova za tužbu nema, to što već postoje izgubljeni sporovi i veliki materijalni troškovi zaposlenih, po nekim od navedenih predloga, to što nije moguće ni shvatiti na šta tačno misle po nekim datim predlozima, njih mnogo ne zanima. U ponudi je paket aranžman: pristupnica, tužba i blanko ovlašćenje advokatima.

A to ovlašćenje je posebna priča, biser pravnih nauka! I odsustva logike i razuma kod onog ko ga potpiše. Teško ga je opisati pa ga prilažemo na gornjoj fotografiji. Tu se pobrojanim advokatima, ali i „svim njihovim pripravnicima“, daje blanko ovlašćenje da zaposlenog zastupaju u svim mogućim i nemogućim sporovima! Zaposleni, potpisom tog ovlašćenja, unapred pristaju na to da ih advokati sindikata, po svom nahođenju, recimo, razvedu od supružnika. Možda se i nesvesno odreknu nasledstva ili pak postanu podnosioci tužbe protiv ministra, premijera… Dobro, da baš ne preteramo, svesni smo da se to neće lako desiti, neće biti tužbi protiv vlasti, ipak je reč o sistemskom sindikatu, al nije isključeno da u njihovo ime sindikat odrekne dela plate, složi sa otpuštanjem zaposlenih, umanjenjem naknade za putne troškove… To im ne bi bilo prvi put!

Šalu na stranu, ovde se ipak radi o ozbiljnoj manipulaciji zaposlenima. To što je neki tamo železničar dobio svoje preduzeće na sudu, nikako ne može značiti da će i policajci dobiti svoje eventualne tužbe po istom ili sličnom pitanju. Železnice su javno preduzeće a MUP je državni organ, regulativa jeste slična ali ne i jednaka i istovetna! Paralele se ne mogu izvlačiti bez dublje analize.

Koleginice i kolege, otvorite četvore oči i budite jako oprezni. One koji su vas već varali, na ovaj ili onaj način, ništa i niko ne sprečava da to urade ponovo! To možete samo vi da sprečite!

nsp tuzbe1

nsp tuzbe2
Upozorenje koje je kolegama uputio naš Regionalni centar u Vranju.

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

PROTEST POLICIJE U NOVOM SADU

Sindikat srpske policije organizovao je protest u Novom Sadu ispred zgrade sudova i tužilaštava, 6. februara 2017. godine sa početkom u „pet do dvanaest“ zbog blage kaznene politika prema napadačima na policijske službenike, pristunoj već godinama širom Srbije!
Protest je održan pod parolom: „NEKA BUDE ZAKON! NEKA BUDE SUROV! I NEKA BUDE ZA SVE!“

Za naše mnogobrojen zainteresovane članove koji su bili sprečeni da tog dana budu sa nama na licu mesta, spremili smo video zapis celokupnog dešavanja tog dana. Na snimku možete videti i čuti izjave za medije predsednika Lazara Ranitovića, kao i govore održane od strane njegovih najbližih saradnika:

Naš protest je podržan od skoro svih relevantnih sindikata u policiji, a na lokalnom nivou u Novom Sadu, podržali su nas predstavnici oba reprezentativna sindikata. Medijska pažnja je bila izizetna, svi lokalni i velika većina medija na državnom nivou ispratili su naš protest uz pozitivne tekstove, a što je zaista presedan, velika većina komentara ostavljenih od strane čitalaca i gledalaca bili su jako pozitivni po policiju uopšte- Građani su na pravi način shvatili naše motive i razloge i podržali naše zahteve kao potpuno legitimne.

Dominantna parola ovog skupa i pitanje javnosti i državi bilo je:

693A8313cut

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević