Skip to main content

Dan: 22. mart 2017.

Pucnjava u Malom Zvorniku

Za samo 24 sata isti čovek (Antonić Stefan, 23), lokalni višestruki izgrednik, napao najmanje sedam policijskih službenika u četiri različita incidenta u Loznici i Malom Zvorniku i tom prilikom nekima od njih naneo lake i teške telesne povrede. U policijskoj stanici u Malom Zvorniku je došlo i do pucnjave, napadač se samopovredio prilikom pokušaja otimanja službenog oružja jednom od policijskih službenika. Tim povodom Sindikat srpske policije izdao je sledeće saopštenje:

Današnji incident je logična posledica svih nedostataka osnovnih uslova za rad policijski službenici i nebrige države o njima. Stalna izloženost opasnosti i rad pod pritiskom nešto je na šta su svi policijski službenici spremni i za šta su pripremani tokom školovanja. Nažalost, profesija je takva i problema će uvek biti. Ali ono na šta policijski službenici nisu pripremljeni tokom svog školovanja jeste rad u očajnim uslovima, nemaštini, lošoj ili nikakvoj opremljenosti.

Predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović kaže da mu je jasno da život ne može da stane i sačeka bolja vremena, da se mora raditi u uslovima koje imamo, i da se sve policijski službenici trude da daju svoj maksimalni doprinos u borbi za bezdebnost građana i stabilnost javnog reda i mira. Ali mi ne vidimo da je takva praksa i u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova i države. Naprotiv, poslodavac kao da se trudi da, dodatnim komplikovanjem procedura i naloženim merama, policajcima prilikom svakodnevnog postupanja što više oteža posao i iskomplikuje život. O besmislenosti mnogih naloženih mera ali i izmišljenih poslova i obaveza mogla bi se čitava jedna knjiga napisati. I to bi bilo malo.

Država nam svakodnevnim nemarom, olakim optuživanjem policijskih službenika, suspendovanjem i lišavanjem slobode, blagom kaznenom politikom prema napadačima na policajce, njihovim puštanjem na slobodu u najkraćem mogućem roku, daje dodatni pritisak i praktično nas onemogućava da trezveno i smireno razmišljamo prilikom postupanja.

Setimo se samo olakog kriminalizovanja sviju nas i to iz usta ministra lično, kada je početkom prošle godine govorio o hiljadama kriminalaca u našim redovima i potrebi nekakvog velikog pročišćenja naših redova. I šta se desilo? Je li ko izgubio posao zbog toga? Da li smo i dalje svi kriminalci? Ili smo velikom većinom samo obični policajci, profesionalci, posvećeni poslu i svojoj porodici u večitoj trci za preživljavanjem. Završila se ta čuvena „analiza rizika“ onako kako je jedino bilo pravedno, ali je ostala velika bruka MUP u javnosti, velika mrlja nad svima nama!

U takvim neljudskim uslovima, kada policajci više nisu sigurni u sebe i u ovlašćenja koja mogu i trebaju da primene, dešavaju se i greške i incidenti. Onda dolazi do propusta, dolazi do napada, do povređivanja i policajaca i građana.

Možemo postaviti pitanje šta su nadležni preduzeli nakon našeg pisanja o problemima izazvanih nedostatkom odgovarajućih prostorija za zadržavanje u velikom broju policisjkih stanica širom Srbije? Da li su i koliko prostorija nadležni osposobili u ovih mesec dana? Zvaničan odgovor nemamo ali smo sigruni da je odgovor poražavajući – nisu ništa učinili, a opravdanje je kao i uvek „nedostatak sredstava“, uprkos navodnom budžetskom suficitu i nikad boljem stanju u državnoj kasi!

depesa zadrzavanje

Umesto ulaganja u adaptiranje prostorija pribeglo se staroj dobroj depeši – direktor policije dao je obavezujuće uputstvo da zadržana lica čuvamo u službenim prostorijama koje nikako nisu tome namenjene. Naravno da tako nešto ne samo da bespotrebno troši ljudske resurse (a samo kod nas u MUP su ljudi najjeftiniji umesto najskuplji resurs, no to je druga tema) već i zaposlene dovodi u potencijalnu, sasvim nepotrebnu opasnost, koju je uz malo dobre volje moguće eliminisati!

Povodom ovog događaja u međuvremenu se oglasio i ministar unutrašnjih poslova, vest je pod naslovom „Stefanović: Oštre kazne za napad na policiju“objavio portal Mondo, a mi vam je prenosimo:

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša stefanović izjavio je povodom napada na policijske službenike u Malom Zvorniku da će insistirati da svi oni koji se drznu da napadnu policajce budu oštro kažnjavani. On je objasnio da su policajci napadnuti prilikom obavljanja svoje redovne dužnosti i da je to uradio čovek koji je pomislio da je sasvim normalno da napadna policijske službenike.

Nakon ovakve vesti ne možemo a da ministru ne postavimo sledeća pitanja:
– Šta ste preduzeli povodom našeg javnog obraćanja, uličnog protesta i traženja zaštite policijskih službenika?
– Da li ste pročitali naš dopis u kom smo tražili sastanak na kojem bi vam predložili ideje za konkretne akcije kako bismo nešto promenili po tom pitanju?
– Osim fotografisanja i javnog zaklinjanja kako nećete tolerisati napade na policajce, šta ste još konkretno preduzeli?
– Da li ovo zalaganje za „oštro kažnjavanje“ važi za sve napadače, bez obzira na njihov status u društvu ili članstvo u nekoj političkoj organizaciji?
– Kad ćete naći vremena za sastanak sa sindikalnom organizacijom koja okuplja preko sedam hiljada zaposlenih u MUP?

Služba za informisanje SSP
Mile Lazarević

Pogledajte u čemu se voze pančevački policajci

Katastrofalno finansijsko stanje u MUP-u kao posledica određenih propusta nadležnih pri planiranju i raspodeli novčanih sredstava iz budžeta, dovelo je do toga da danas ne postoji nijedna organizaciona jedinica koja nema problema sa voznim parkom. U više navrata smo pisali o ovom problemu,  upoznali javnost i nadležne institucije, međutim osim izjave rukovodicala iz MUP-a tipa „dobićemo vozila, strpite se“, do dana današnjeg ništa se nije promenilo na bolje. A verovatno i neće. Vozni parkovi po organizacionim jedinicama MUP-a širom Srbije više izgledaju kao auto-otpadi, gde običnom građaninu muka pripadne kada ih pogleda, ne daj Bože da uđe unutra i vidi one silne upaljene lampice koje trepću, tada bi se uplašio. Policijski službenici su vremenom navikli na sve to, i pored tih muka i rizika po život oni postupaju kao pravi profesionalci i koriste ta vozila kako bi na vreme izvršili službeni zadatak. Naravno, svi znamo da se ova vozila prilikom poseta i provera ne prikazuju ministru, direktoru i ostalim rukovodiocima, kako se načelnici OJ ne bi „obrukali“ zbog toga.

Plan je da se u ovoj godini, po hitnom postupku, raspodeli oko 1200 službenih vozila. Naravno, ovo je kratkoročno rešenje, jer činjenica je da će kao po običaju veliku većinu tih vozila „razgrabiti“ rukovodioci organizacionih jedinica, a na terenu će se koristiti i dalje stara vozila, koja se ne remontuju i ne održavaju.

Svesni ozbiljne situacije gde MUP, zbog zloupotreba i nesposobnosti, nije u stanju da održava ni sopstveni vozni park, zaposleni širom Srbije od svoje ionako male plate, odvajaju sredstva za popravku i održavanje vozila. Šta će, moraju ljudi, jer za razliku od „onih gore“, oni rade na terenu, svesni su i znaju koliko svaka sekunda u postupanju može uticati na spašavanje nečijeg života. To znaju i aktivisti SG SSP Pančevo koji su novac od dobijenih donacija uložili u popravku jednog službenog vozila koje koristi PI Sever. Urađena je kompletna limarija i farbanje, ubačen novi enterijer i zalepljene su nove nalepnice za oznakama policije.  Pohvala za njih, a još jedna velika sramota za našeg poslodavca.

Ovako je službeno vozilo izgledalo pre i za vreme popravke:

Ovako službeno vozilo izgleda sada:

Služba za informisanje SSP
Zoran Stojčić