Skip to main content

Dan: 14. april 2017.

Načelniče, operi nam svima vozila, za tebe je gratis!

Lokalna auto-perionica u Pančevu, nakon dugogodišnje saradnje obustavila je pranje službenih vozila tamošnje policijske uprave zbog nagomilanih i neplaćenih dugova. Navodno su službe  Ministarstvo unutrašnjih poslova perionici vratile ispostavljenu fakturu, neplaćenu i uz odgovor da ista neće ni biti plaćena zbog nedostatka novca. Diskutabilan odgovor sa moralnog aspekta, koji će svakako dobiti i svoj sudski epilog, jer nagomilani dug od nekoliko stotina hiljada dinara nije mačji kašalj, niti će ga neko tek tako oprostiti.

Ništa novo reklo bi se, navikli smo već na slične situacije gde MUP radi sam protiv sebe, neispunjavanjem preuzetih obaveza ruži ugled svojih zaposlenih, pogotovo policijskih službenika koji su svakodnevno u kontaktu sa građanima.

Ono štoautoperionica1 ovu priču čini delikatnom i nama zanimljivom jeste to da se navodno pojavio poseban spisak registarskih oznaka za šest vozila policijske uprave, koja perionica i dalje opslužuje i za koja neko garantuje plaćanje. Verujemo da je spisak dostavljen od strane čelnika PU Pančevo mada nije isključena ni „samoinicijativa“ vlasnika perionice ili nekih drugih aktera cele ove priče. Kako god bilo, na tom spisku su redom vozila koja koriste čelnici uprave. Dakle, za načelnke se garantuje plaćanje, a policajci neka se snađu.

Drugi, još zanimljiviji deo priče jeste to da uprkos novonastaloj situaciji, policajci u patrolnom listu i dalje dobijaju konkretan zadatak „sipanje goriva i pranje vozila“. Nije nam jasno kojoj to vrsti policijsih poslova pripadaju sipanje goriva i pranje vozila pa da se nađu u patrolnom listu među drugim konkretnim policijskim zadacima!? Pogotovo u ovoj novonastaloj situaciji, u Pančevu novoj, a u većini manjih mesta u Srbiji sasvim uobičajenoj – policijski službeni imaju dve mogućnosti. Da u uniformi uzmu krpu i kofu u ruke i na nekoj javnoj česmi operu službeno vozilo na očigled građanja. Verujemo i da bi taj postupak policajaca prouzrokovao čuđenje prolaznika ali i sveopšti podsmeh. Druga mogućnost, koju mi nikako ne savetujemo, jeste ta da zloupotrebom službenog položaja ili ponižavanjem i molbama iznudi besplatno pranje vozila u nekoj od perionica.

Ma koliko ovo pitanje nekome izgledalo banalno, ono ipak dodatno unižava policijske službenike i dovodi ih u nezgodne situacije. Apelujemo na čelnike Policijske uprave ali i čelnike MUP da ovaj problem reše kako znaju i umeju – plaćeni su da organizuju posao i obezbede uslove za nesmetan rad zaposlenih, uz poštovanje njihovih radnih prava i ljudskog dostojanstva!

Šef službe za informisanje SSP
Mile Lazarević