Skip to main content

Dan: 24. maj 2017.

UPOZORENJE NAČELNICIMA I KOMANDANTIMA

Užice, 24.05.2017. godine, – Predsednik Sindikata srpske policije, gospodin Lazar Ranitović, uputio je danas dopis direktoru policije Vladimiru Rebiću i načelnicima i komandantima organizacionih jedinica u Direkciji policije, u kojem ih obaveštava da nećemo tolerisati nikakva nezakonita delovanja prema članovima i aktivistima našeg sindikata.

Raskidom sporazuma o saradnji i socijalnom dijalogu između MUP i SSP nisu derogirani, niti to mogu biti, nacionalni i nadnacionalni propisi kojima se uređuje i jamči sloboda sindikalnog udruživanja i organizovanja, te zabranjuje i sankcioniše svaki vid diskriminacije zbog sindikalnog delovanja i po osnovu sindikalne pripadnosti.

Međutim, rukovodioci pojedinih organizacionih jedinica MUP-a su, što pogrešno tumačivši raskid sporazuma, što iz želje da poberu simpatije jednog reprezentativnog sindikata, počele da sprovode najgrublje oblike diskriminacije SSP-a, a koji su se ogledali u „dobrnonamernim“ savetima podređenim rukovodiocima i zaposlenima da se „manu SSP“ i učlane u jedan drugi sindikat, te uklanjanju sredstava za rad SSP i sa obeležjima SSP-a, poput oglasnih tabli, hemijskih olovaka, kalendara i slično, a da se pri tome isti takav materijal drugih sindikalnih organizacija koje deluju u MUP-u i dalje nesmetano koristi.

Ovakvim postupanjem takvih rukovodilaca direktno se diskriminiše SSP a posredno i zaposleni koji su se opredelili za članstvo u SSP-u, u smislu da ima se onemogućava ili znatno otežava pristup informacijama o radu sindikata, a koji je u neposrednoj vezi sa ostvarivanjem prava zaposlenih iz radnog odnosa.

SSP je zbog protiv takvih rukovodilaca inicirao pokretanje disciplinskih postupaka, a protiv onih koji navedene radnje vrše na najgrublji način i krivičnih postupaka zbog krivičnih dela Povreda ravnopravnosti iz člana 128. Krivičnog zakonika i Sprečavanje političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja iz člana 152. Krivičnog zakonika.

Zbog prethodno navedenog, a u cilju nastavka saradnje, zahtevano je da, u skladu sa nadležnostima, preduzmu potrebne mere radi sprečavanja daljeg nezakonitog postupanja pojedinaca i otklanjanja negativnih posledica dosadašnjeg ovakvog postupanja, ukoliko ga je bilo u okviru konkretne organizacione jedinice, te o ovome obaveste sve podređene im rukovodioce.

Zakon za policijske službenike ne i za komandira

Zakon o policiji u delu koji se odnosi na uslove za privremeno udaljenje iz službe je jasan i nedvosmislen. Još jednom u nizu se pokazalo kako na papiru imamo odlična rešenja ali je primena problem. Tako u Policijskog upravi Leskovac, tačnije Policijskoj ispostavi Medveđa imamo situaciju gde je od strane Sektora unutrašnje kontrole (SUK) utvrđeno da postoji osnovana sumnja da je komandir  počinio krivično delo Zloupotreba službenog položaja i predmet se nalazi u nadležnom tužilaštvu ali komandir i dalje obavlja svoju funkciju i da zlo bude veće proganja zaposlene koji su dosledno, časno i moralno obavljali i obavljaju svoje zadatke te su ukazali na određene propuste i zloupotrebe. O svemu je od strane Sindikata srpske policije upoznat diretkor policije.

Sindikat srpske policije prati dalji razvoj situacije i preduzeće sve zakonom propisane mere kako bi zaštitio policijske službenike.

U prilogu se nalazi dopis upućen direktoru policije, gospodinu Vladimiru Rebiću.