Skip to main content

Dan: 3. avgust 2017.

Propusti su ozbiljni, posledice tragične – vreme je za ostavke i smene!

Svedoci smo da je poslednjih nekoliko godina u porastu broj povređenih vatrogasaca spasilaca prilikom intervencija, a nažalost i pojava intervencija sa smrtnim ishodom vatrogasaca spasilaca.

Sindikat srpske policije dužan je da javno postavi pitanje: U čemu je problem gospodo rukovodioci Sektora za vanredne situacije?

Da li je razlog nesreća neadekvatna radna i zaštitna oprema kojom su opremljeni vatrogasci spasioci? Da li je razlog to što niko od onih koji se bave nabavkom opreme, ne čuje zahteve profesionalaca, koji godinama traže adekvatnu radnu i zaštitnu opremu, već se vode određenim sumnjivim kombinacijama prilikom nabavki?

Da li razlog leži u katastrofalno lošem stanju voznog parka, velikom broju neregistrovanih a ispravnih vozila i neadekvatnoj vatrogasnoj opremi?

Da li je možda jedan od razloga i nedovoljna vatrogasno spasilačka obuka i nepostojanje bilo kakvog trening centra za obuku?

Rukovodstvo Sektora za vanredne situacije godinama unazad se bavi podizanjem kapaciteta određenih humanitarnih centara i organizacija a ono, za šta su imenovani i zaduženi, da li slučajno, da li namerno, ne organizuju i ne razvijaju.

Da li je razlog loša selekcija i nedovoljna popunjenost vatrogasno spasilačkih jedinica a sve bolja popunjenost kancelarijskih radnih mesta?

Da li je razlog i taj što vatrogasci spasioci bivaju eksploatisani suprotno radno-pravnim propisima, a sve sa ciljem da bi „neko„ dokazao kako je sve u redu i da sistem funkcioniše besprekorno?

Da li je razlog to što sistem inspekcijskog nadzora funkcioniše na principu bratsko-kumovskih kombinacija, pa građani a i vatrogasci spasioci stradaju prilikom intervenisanja na objektima, koju nisu ni smeli da rade jer nisu ispunjavali osnovne uslove za rad?

Na svim ovim pitanjima Sindikat srpske policije godinama je insistirao kod nadležnih, ali druga strana je uvek imala opravdanja i izgovore da to nije baš tako te da sindikat ima lošu sliku i neopravdane zahteve. Sada gospodo odgovorite da li ćete Vi da hranite porodicu i decu poginulog vatrogasca spasioca Milana Rmuša i kako mislite dalje da adekvatno vodite sistem vanrednih situacija kada ste izgubili poverenje svih vatrogasaca spasilaca?

SSP zahteva da se što hitnije pristupi poboljšanju uslova rada i obuke Vatrogasno spasilačkih jedinica a sve sa ciljem povećanja bezbednosti građana i imovine, ali i samih vatrogasaca spasilaca. Smatramo da to ne mogu sprovesti kadrovi koji su neradom ili lošim radom godinama unazad dokazivali i konačno i dokazali da nisu u stanju da adekvatno vode sistem, ali su se adekvatno izborili za svoja mesta i svoje interese.

Stoga od kompletnog rukovodstva Sektora za vanredne situacije, načelnika Predraga Marića i njegovih najbližih saradnika zahtevamo momentalne ostavke kao minimum moralnosti i iskazivanja osećaja odgovornosti.

Budući da, iskreno rečeno, sumnjamo u to da će iko povući taj potez i ostavku zaista podneti, sledeći korak nam je zahtev ministru i Vladi RS za smenu nadležnih, sveobuhvatnu istragu i procesuiranje odgovornih za stanje u kom se SVS nalazi i gubitak ljudskih života.

Predsednik sindikata
Lazar Ranitović