Skip to main content

Dan: 17. avgust 2017.

PI LIMAN SLUŽI SVOJIM GRAĐANIMA – GAŠENJE NIJE U NJIHOVOM INTERESU!

Prema pisanju medija Policijska ispostava Liman u Novom Sadu biće zatvorena početkom septembra. Iako razlozi ove iznenadne odluke nisu poznati, jer se ovim povodom iz PPU u Novom Sadu još uvek niko nije zvanično oglasio, mediji špekulišu da je razlog namera privatnog investitora da na tom mestu izgradi stambeni kompleks. Sumnju podgreva i činjenica da se, nakon poslednje izmene urbanističkog plana, na tom prostoru ne spominje postojanje javnih služi (mesna zajednica i policija), što je ranije bio slučaj, već samo stambena zgrada do četiri sprata sa potkrovljem i podzemnom ili suterenskom garažom.

Vest je odmah uznemirila, kako građane ovog dela Novog Sada koji smatraju da će njihova bezbednost biti manja, tako i policijske službenike PI Liman, koji bi, prema ovoj vesti, bili premešteni u PI Stari grad.

No, nećemo se baviti medijskim špekulacijama, već ćemo pokušati da iznađemo objektivne razloge za ukidanje PI Liman, a, s druge strane, opet objektivno, ukazati na opravdanost i neophodnost postojanja ove policijske ispostave.

Sadašnja PI Liman je formirana pre 8 godina, kada je tadašnja 1. policijska stanica podeljena na PI Stari grad i PI Liman. Obuhvata područje mesnih zajednica Vera Pavlović, 7. jul, Liman III, Ivo Andrić i Ostrvo, što je prostor od oko 1,2km2, na kojem živi oko 50.000 stanovnika. Sistematizovana je kao policijska ispostava 3. kategorije. U njoj radi nešto više od 30 zaposlenih. Na ovom području nalazi se nekoliko objekata od vitalnog značaja: zgrada NIS-a, Dom zdravlja, Novosadska toplana, Institut zaštite na radu, Institut za zaštitu javnog zdravlja, kasarna Vojske Srbije, brodogradilište, nekoliko studentskih domova, zgrade mesnih zajednica, nekoliko dečijih vrtića i predškolskih ustanova, pet osnovnih, dve srednje i jedna viša škola, verski objekti (crkve, džamija, groblja i dr.), tržni centar „Merkator“,…

Imajući u vidu navedene podatke nedvosmileno proizlazi da je potreba postojanja PI Liman opravdana, a kako bi se očuvala bezbednost građana i vitalnih objekata.

Takođe, imajući u vidu zvanične statističke podatke, na području PI Liman kontinuirano raste broj stanovnika, ali, nažalost, i broj krivičnih dela. I upravo zbog povećane stope kriminaliteta, a samim tim i obima posla policijskih službenika koji ovde rade, te dobrih rezultata na suzbijanju kriminaliteta, već izvesno vreme postoji ideja, ne o ukidanju, već prerastanju PI Liman u policijsku ispostavu 2. kategorije. Primera radi, na području PI Liman izvršeno je tek nešto manje krivičnih dela nego na području PI Detelinara, a PI Detelinara je PI 1. kategorije. Čak je i najmlađa PI u Novom Sadu – PI Novo Naselje – PI 1. kategorije. Imajući u vidu ove podatke, postavlja se pitanje zašto se odustalo od te dugogodišnje ideje da PI Liman postane PI 2. kategorije, već se, naprečac, bez obrazloženja i vidljivog razloga, namerava njeno gašenje?

Ideja gašenja PI Liman se kosi i sa sveobuhvatnim projektom Ministarstva unutrašnjih poslova „Policija u lokalnoj zajednici“, čiji je cilj ostvarivanje i unapređenje obostranog poverenja i saradnje policije i građana, a tako što će se, između ostalog, policija i policijski poslovi približiti građanima upravo na tom najnižem nivou – nivou mesnih zajednica, kvartova, stambenih zgrada. Gašenjem PI Liman postigao bi se sasvim suprotan efekat – policija bi se udaljila od građana. To udaljavanje bi za posledicu imalo smanjenje međusobnog poverenja između građana i policije, što svakako otvara prostor za ljude „sa one strane zakona“.

Treba istaći i da je objekat PI Liman pre dve godine u potpunosti okrečen, da su postavljeni laminat i klima uređaji, kojom prilikom su čak i policajci samoinicijativno izdvajali sredstva. Tako da su navodi iz saopštenja PPU u Novom Sadu o neuslovnosti ovog objekta i da je to razlog gašenja PI Liman – potpuno netačni. Zapravo, ovo je jedna od uređenijih PI. I ova činjenica – da je objekat PI Liman renoviran i adaptiran, ide u prilog da je plan bio da policijska ispostava tu bude trajno. Ni pomena o bilo kakvom „gašenju“! U suprotnom – čemu ova ulaganja?! Ako su se, pak, u međuvremenu, pojavile nove okolnosti (nama, građanima i policijskim službenicima nepoznate), koje su to okolnosti zbog kojih se na prečac donosi ovakva odluka?

Nadamo se da MUP i PPU u Novom Sadu imaju u vidu sve ove činjenice i da će, ukoliko je odluka o gašenju doneta, odluku preispitati, pre svega u interesu bezbednosti građana područja koje pokriva PI Liman, a potom i u interesu zaposlenih, te racionalnog utroška sredstava, doneti ispravnu odluku i PI Liman ostaviti na svom mestu – na mestu gde najbolje služi svojim građanima.

U svakom slučaju, želimo da, zajedno sa građanima, budemo upoznati sa razlozima donošenja ovako bitne odluke.

Generalni sekretar SSP
Viktor Ratković