Skip to main content

Dan: 9. septembar 2017.

Već osuđen za pokušaj ubistva a na slobodi!?

Sindikat srpske policije najoštrije osuđuje još jedan napad na policajce, ovog puta pokušaj ubistva policajca Dragana Čekanovića, na dužnosti, u Novom Pazaru i traži maksimalnu zatvorsku kaznu za izvršioca.

Ono na šta mi, kao sindikat, već duži niz godina ukazujemo, isuviše blagu kaznenu politiku prema napadačima na policijske službenike, konačno su shvatili i oni najodgovorniji u MUP, ali društvo, kao celina i dalje nije svesno opasnosti kojoj je izloženo. Država u kojoj policajac nije dovoljno zaštićen nikako ne može biti garant bezbednosti običnih građana.

Upravo zbog toga smo i organizovali protestno okupljanje ispred suda u Novom Sadu 6. februara ove godine. Zato pozdravljamo oštru izjavu ministra Stefanovića koji je danas pozvao tužilaštvo i pravosuđe u celini da najstrože kazni počinioca. „Naše društvo treba da pošalje snažnu poruku da je ovako nešto nedopustivo, da je napad na policajce napad na državu, jer pripadnici MUP-a čuvaju bezbednost Republike Srbije i svakog našeg građanina. Očekujem da tužilaštvo i drugi pravosudni organi najoštrije kazne počinioca i pošalju poruku da ovako nešto nećemo tolerisati“ rekao je ministar Stefanović.

Ne možemo ni ovog puta a da ne primetimo da se istorija opet ponavlja, da je uhapšeni DŽ. K. (1983.) višestruki izvršilac raznih krivičnih dela i da iza sebe ima još jedno ubistvo u pokušaju, za koje je osuđen na šest godina zatvora i čeka potvrdu Apelacionog suda. A mi pitamo zašto je čekao na slobodi i dokle će da čeka? Dok nekog zaista ne ubije? Sud mu daje priliku za popravni, da ne ostane samo na pokušajima!

Moramo podsetiti javnost i na događaj, takođe u novom Pazaru, kada je svojevremeno kriminalac ispalio nekoliko desetina puščanih metaka, ranio policajca i nekoliko prolaznika, ali nije osuđen za ubistvo u pokušaju. Sud je procenio da se radilo o šenlučenju, kaubojštini, šta li već…

Rukovodstvo SSP želi da se javno zahvali načelniku Policijske uprave Novi Pazar Rešadu Džankoviću, kao i ministru unutrašnjih poslova dr Nebojši Stefanoviću, na pravoremenim i adekvatnim reakcijama nakon ranjavanja kolege na dužnosti. Pomenuti su učinili sve da povređeni kolega bude zbrinut na pravi način i dobije najbolju moguću negu a preduzete su i sve potrebne mere koje su i rezultirale brzim lišavanjem slobode počinitelja ovog krivičnog dela, zahvaljujući pre svega profesionalnom radu kolega iz Pazara.

Služba za informisanje SSP