Skip to main content


Oliver Antić savetnik predsednika Srbije odgovorio na dopis SSP


Sindikat srpske policije uputio je 22.12.2012.godine  dopise predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i ministru Ivici Dačiću  u kome predočava želju velikog broja policajaca da se ustanovi ratno obeležje za sve učesnike koji su 1999.godine branili otadžbinu tokom NATO agresije.

Savetnik predsednika Srbije Prof. dr Olivar Antić odgovorio je na dopis.

Poštovani gospodine Vidoviću,

Povodom Vaše pisane predstavke kojom ste se obratili Kabinetu predsednika Republike u kojem između ostalog predlažete da bi država Srbija trebalo da ustanovi neku vrstu medalje koja bi se nosila na uniformi, a koju bi dobili svi pripadnici policije koji su direktno učestvovali u borbama kao učesnici rata 1999. godine, a nisu osumnjičeni, optuženi ili osuđeni za ratne zločine kao i porodice poginulih u tim borbama. Takođe mislite da bi trebalo uvesti tzv. Medalju za ranjavanje koju bi dobili svi teško ranjeni pripadnici policije koji su na dužnosti ranjeni. Svesni ste da ustanovljenje novih medalja znači i promenu važećeg Zakona o odlikovanjima, ali je u krajnjem slučaju navedene kategorije moguće nagraditi postojećim medaljama za revnosnu službu i na kraju predlažete da na osnovu člana 144. Zakona o policiji (Službeni glasnik Republike srbije 101/2005) ministar može ustanoviti nagrade svojim aktom, obaveštavamo Vas o sledećem:

U želji da pomognem uputio sam Vašu pisanu predstavku sa propratnom dokumentacijom gospodinu Ivici Dačuću, premijeru i ministru unutrašnjih poslova sa predlogom da nakon razmatranja navoda iz predstavke preduzme mere iz svojih nadležnosti (konkretno iz člana 144. Zakona o policiji, Službeni glasnik Republike Srbije 101/2005) i o istim Vas obavesti u razumnom roku.

Srdačno,

Savetnik predsednika
Prof. dr Oliver Antić

Povezana vest: Inicijativa za utvrđivanje ratnog obeležja ili odličja za učesnike rata 1999.


SLIČNI TEKSTOVI