Skip to main content


Direktoru policije: Predlog depeše u vezi kontrole bolovanja


U Direkciji policije je 22.02.2013. godine održan sastanak između predstavnika Sindikata srpske policije – Gliša Vidovića predsednika SSP, Dragana Žebeljana predsednika SG Beograd i Mirjane Smiljanić šefa stručne službe za psihološku prevenciju i predstavnika Direkcije policije Zorana Golubovića savetnika direktora, Ivana Cvijovića šefa Kabineta direktora i Zorana Pekovića pomoćnika načelnika Uprave policije. Tema sastanka je bila rad na depeši o kontroli bolovanja, odnosno stavljanje van snage depeše od 2007. godine o kontroli bolovanja koja je protivzakonita.

Na sastanku su usaglašeni stavovi da je depeša upućena od strane Uprave policije broj 2319 od 26.10.2007. godine nezakonita i da ju je potrebno pod hitno staviti van snage.

Naime, od 01. januara 2009. godine primenjuje se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji reguliše materiju zaštite, prikupljanja i obrade ličnih podataka građana. Predmetnom depešom, u najvećem delu nalažete zadiranje u privatnost obolelih lica na radu ili na bolovanju.

Takođe, zanemarena je činjenica čuvanja lekarske tajne i sl. što je regulisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti:  član 30 (Pravo na privatnost i poverljivost informacija); član 31 (Pravo na samoodlučivanje i pristanak); član 36 (Pravo na uvid u medicinsku dokumentaciju); član 37 (Pravo na tajnost podataka), za kršenje ovih članova predviđene su  kaznene odredbe.

Što se tiče bolesti sa šifrom „F“ , po međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB 10) šifre „F“ predstavljaju bolesti Duševnog poremećaja i poremećaja ponašanja i to:

  1. F00-F09 Organski i simptomatski duševni poremećaji
  2. F10-F19 Duševni i poremećaji ponašanja nastali upotrebom psihoaktivnih supstanci
  3. F20-F29 Shizofrenija, shizoidni poremećaji i sumanuta duševna oboljenja
  4. F30-F39 Poremećaji raspoloženja
  5. F40-F48 Neuroze, stresni i somatoformni poremećaji
  6. F50-F59 Sindromi ponašanja udruženi sa fiziološkim smetnjama i fizičkim činiocima
  7. F60-F69 Poremećaji ličnosti i poremećaji ponašanja odrasle osobe
  8. F70-F79 Duševna zaostalost
  9. F80-F89 Poremećaji psihičkog razvoja
  10. F90-F98 Drugi poremećaji emocija i poremećaji ponašanja nastali u detinjstvu i adolescenciji
  11. F99 Neodređeni duševni poremećaji

Tako da se ne mogu paušalno sve zajedno tumačiti u smislu predstavljanja opasnosti po sebe i druge radnike i time nalagati privremeno oduzimanje službenog ili privatnog vatrenog oružja i službene legitimacije. Posebno, jer u Upravi policije ne rade stručna lica koja se bave medicinom ili psihologijom.

 Nejasno je na koji način se vrši kontrola eventualnih nepravilnosti u korišćenju odsustva sa rada po osnovu bolovanja s obzirom da policijski službenici nisu stručni da to čine, niti po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti imaju pravo uvida u lekarske nalaze niti smeju od lekara ili pacijenata da traže izveštaje o vrsti bolesti i načinu korišćenja bolovanja.

Sve vrste bolesti nisu iste i neke od bolesti sa šifrom „F“ zahtevaju terapiju i lečenje u prirodi, šetnji, banji, moru, jezerima, sklanjanje iz gradske buke i sl…

Shodno tome dogovoreno je da Sindikat srpske policije dostavi predlog depeše koju ćete razmotriti i ako ste saglasni sa predlogom, uputite je organizacionim jedinicama.

Nova predložena depeša bila bi privremenog karaktera dok se ne dobije tumačenja Ministarstva zdravlja u vezi stava koje šifre bolesti „F“ bi podrazumevale privremeno oduzimanje službenog oružja policijskim službenicima, jer svakako da sve šifre „F“ nisu iste i ne predstavljaju opasnost po nosioce i rukovaoce oružja.

S tim u vezi, predlažemo da Ministarstvo unutrašnjih poslova zatraži stručno mišljenje i tumačenje Ministarstva zdravlja u vezi šifri „F“ i nošenja oružja. Odnosno da se izdvoje one „F“ šifre koje mogu da nose oružje.

Po dobijanju stava, smatramo da je neophodno da se na nivou čitavog Ministarstva napiše ista depeša, odnosno instruktivni akt koji će regulisati oblast bolovanja, kontrole i nošenja oružja bolesnih radnika MUP.

U prilogu Vam dostavljamo predlog depeše.

Broj: 1676-01/13
Dana: 26.02.2013. godine

Predsednik
Glišo Vidović

 

Predlog depeše:

Republika Srbija
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA                            VRLO HITNO
Direkcija policije

03 broj:
Dana:     .02.2013. godine
B e o g r a d

ORGANIZACIONIM JEDINICAMA U
SEDIŠTU DIREKCIJE POLICIJE – SVIMA
R u k o v o d i o c u

POLICIJSKIM UPRAVAMA – SVIMA (1-34)
SVIMA – načelniku

 

Praćenjem preduzetih aktivnosti uočena je neujednačena praksa i način postupanja organizacionih jedinica policije u vršenju kontrole i primeni propisa prilikom vođenja redne liste, vremenika rada i isplate naknade zarade za vreme sprečenosti za rad policijskih službenika po osnovu korišćenja bolovanja.

S tim u vezi, rukovodioci su u obavezi da postupaju u skladu sa  Zakonom o radu i članom 103,  Zakonom o zdravstvenoj zaštiti (članovi 29, 30, 31, 32, 34, 34, 35, 36 i 37.), Zakonom o policiji, Izmenama i dopunama Zakona o policiji, Zakonom o radu Zakonom o državnim službenicima  i Zakonom o zdrastvenom osiguranju, gde su propisana prava, obaveze i dužnosti policijskih službenika kod nastupanja privremene sprečenosti za rad po osnovu bolesti, koje je potrebno dosledno primenjivati.

Radi, obezbeđenja ujednačene prakse u preduzimanju aktivnosti za redukovanje bolesti, i očuvanja zdravlja policijskih službenika, vršenju kontrolne delatnosti i primeni propisa, potrebno je:

Policijski službenici nemaju zakonsko pravo, niti su stručni,  da vrše kontrolnu delatnost zaposlenih prilikom privremene sprečenosti za rad (bolovanja).  U slučaju potrebe kontrole bolovanja striktno postupati u skladu sa Zakonom o radu i članom 103.

U slučaju kada policijski službenik donese potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad, sa dijagnozom šifre „F“ u koliko postoji potreba privremenog oduzimanja oružja, postupiti u skladu sa važećim propisima i Uredbi o vrstama naoružanja i opreme policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ukoliko oboleli policijski službenik sa dijagnozom šifre „F“, za vreme privremene sprečenosti za rad (bolovanja), poseduje vatreno oružje u ličnom vlasništvu (privatno) postupiti u skladu sa odredbama Zakona o oružju i municiji i pokrenuti odgovarajući upravni postupak.

Ukoliko oboleli policijski službenik sa dijagnozom šifre „F“, za vreme privremene sprečenosti za rad, poseduje vozačku dozvolu postupiti u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

U slučaju kada policijski službenik zaključi bolovanje, donosi doznake i vraća se na posao a kada mu završna dijagnoza nije šifra „F“ postupati u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Ovom depešom, stavljaju se van snage, depeša Uprave policije broj 2319 od 26.10.2007. godine.

Sa sprovođenjem naloženih mera početi odmah bez odlaganja, za šta su odgovorni rukovodioci naslovljenih organizacionih jedinica.

  Direktor policije
Milorad Veljović

Povezane vesti:

  1. SG Beograd: Dopis generalu Kuribaku, depešu 2319 pod hitno stavite van snage! 
  2. SSP uputio dopis Ministarstvu zdravlja u vezi kontrole bolovanja
  3. Delegacija SSP na sastanaku sa direktorom policije

 


SLIČNI TEKSTOVI