Skip to main content

Писмо подршке Синдикату запослених у научно-истраживачкој делатности Србије


Председник Синдиката српске полиције Глишо Видовић упутио је писмо подршке председници Синдиката запослених у научно-истраживачкој делатности Србије, др Ђурђици Јововић.

Поштована г-ђо Јововић,

Дозволите ми да у име Синдиката српске полиције пренесем изразе најдубљег уважавања и Вама лично и Синдикату запослених у научно истраживачкој делатности Србије. ССП у потпуности схвата разлоге који су натерали чланство Синдиката науке на данашње протестно окупљање, разумемо Вашу огорченост и захтеве који су на скупу изречени.

У потпуности подржавамо све ваше захтеве који су усмерени ка, рекли бисмо, преживљавању, а не оживљавању научне делатности у Србији, ка враћању достојанства научним радницима. На жалост, сведоци смо да, управо они који би о томе требало да брину, показују највећу небригу.

Пружамо вам сву моралну подршку у настојањима да се супротставите једном, у суштини коруптивном приступу државе према научним радницима. Полазна претпоставка је, очигледно, била да се нико неће бунити ако не ради а исплаћују му се месечна примања. Мислили су да ће на тај начин „купити“ научне раднике, као што „купују“ буљуке својих партијских другова распоређених по разно-разним министарствима и управним одборима јавних предузећа који бивају добро награђени за своју нестручност и нерад.

Никако, али баш никако, нису ни могли претпоставити да неко жели да ради посао за који је плаћен, а што су научни радници данашњим скупом јасно показали.

Само један транспарент са скупа – „Наука није луксуз, наука је излаз“ – довољна је опомена свим заинтересованим странама да схвате сву озбиљност ситуације. Међутим, управо због јасно изнетих оправданих циљева, немамо сумње да ћете наилазити на бројне препреке на путу којим сте кренули.

ССП ће са дужном пажњом пратити активности Синдиката науке, јер и сами схватамо да без науке ова држава нема перспективу.

Синдикални поздрав

Председник ССП
Глишо Видовић

Београд, 02.07.2013.год.

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ