Skip to main content


Pismo podrške Sindikatu zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Srbije


Predsednik Sindikata srpske policije Glišo Vidović uputio je pismo podrške predsednici Sindikata zaposlenih u naučno-istraživačkoj delatnosti Srbije, dr Đurđici Jovović.

Poštovana g-đo Jovović,

Dozvolite mi da u ime Sindikata srpske policije prenesem izraze najdubljeg uvažavanja i Vama lično i Sindikatu zaposlenih u naučno istraživačkoj delatnosti Srbije. SSP u potpunosti shvata razloge koji su naterali članstvo Sindikata nauke na današnje protestno okupljanje, razumemo Vašu ogorčenost i zahteve koji su na skupu izrečeni.

U potpunosti podržavamo sve vaše zahteve koji su usmereni ka, rekli bismo, preživljavanju, a ne oživljavanju naučne delatnosti u Srbiji, ka vraćanju dostojanstva naučnim radnicima. Na žalost, svedoci smo da, upravo oni koji bi o tome trebalo da brinu, pokazuju najveću nebrigu.

Pružamo vam svu moralnu podršku u nastojanjima da se suprotstavite jednom, u suštini koruptivnom pristupu države prema naučnim radnicima. Polazna pretpostavka je, očigledno, bila da se niko neće buniti ako ne radi a isplaćuju mu se mesečna primanja. Mislili su da će na taj način „kupiti“ naučne radnike, kao što „kupuju“ buljuke svojih partijskih drugova raspoređenih po razno-raznim ministarstvima i upravnim odborima javnih preduzeća koji bivaju dobro nagrađeni za svoju nestručnost i nerad.

Nikako, ali baš nikako, nisu ni mogli pretpostaviti da neko želi da radi posao za koji je plaćen, a što su naučni radnici današnjim skupom jasno pokazali.

Samo jedan transparent sa skupa – „Nauka nije luksuz, nauka je izlaz“ – dovoljna je opomena svim zainteresovanim stranama da shvate svu ozbiljnost situacije. Međutim, upravo zbog jasno iznetih opravdanih ciljeva, nemamo sumnje da ćete nailaziti na brojne prepreke na putu kojim ste krenuli.

SSP će sa dužnom pažnjom pratiti aktivnosti Sindikata nauke, jer i sami shvatamo da bez nauke ova država nema perspektivu.

Sindikalni pozdrav

Predsednik SSP
Glišo Vidović

Beograd, 02.07.2013.god.

 


SLIČNI TEKSTOVI