Да ли ће неко одговарати за пропусте?
Београд, 14.03.2016. године, – Пре пар дана, тачније 10. марта комисија, формирана од стране послодавца, извршила је обилазак Полицијске управе Краљево и Одреда жандармерије у Краљеву, као и испоставе у Рашкој и на Рудници, са задатком утврђивања чињеничног стања на терену поводом учесталих жалби припадника МУП-а на исхрану која им бива обезбеђена у теренским условима. Подсећања ради, на лош квалитет хране, први је реаговао и јавно указао Синдикат српске полиције на свом сајту, још 17. фебруара у тексту „Зашто се штеди на храни у КЗБ?“
Приликом обиласка терена комисија је открила „топлу воду“, утврдила је оно што је свима било више него јасно – полицајци на терену су добијали храну јако лошег квалитета и сумњиве исправности. Поставља се питање зашто је МУП-у за било какву реакцију требало скоро месец дана?! Зар могућа зараза или тровање запослених није довољан разлог за хитну реакцију? Формирање некакве комисије, и њен излазак на терен након толиког времена, је било апсолутно беспотребно јер, поред писања ССП и примедби полицајаца, у Одељење за исхрану и смештај свакодневно су пристизале примедбе и упозорења одговорних лица, шефова ресторана и кухиња.
И сада, након закаснеле реакције (срећом се нико није отровао храном), комисија је поднела извештај, са препоруком да се прекине дистрибуција производа досадашњег снабдевача (Месна индустрија „Ђурђевић“ из Сремске Митровице). На лису места установљено је „да су намирнице лошег органолептичког својства (што подразумева боју, мирис, укус и коегзистенцију)„. Комисија је такође утврдила да полицијски службеници наведене производе не конзумирају, него се „сналазе“ (како пише у извештају).
Обзиром да је извештај комисије потврдио наше наводе, поставља се питање зашто се стало са процедуром? Комисија свакако није могла да да званичну оцену и донесе одлуку о искључењу из даље употребе производе наведене индустрије меса „Ђурђевић“, јер је то посао надлежних инспекција. Јавља се и оправдана сумња о здравственој безбедности конзумирања таквих производа. Обзиром да „Ђурђевић“ производи нису званично повучени из употебе поставаља се питање ко ће преузети одговорност уколико дође до здравствених проблема полицијских службеника? Зар морамо излагати здравље ризику због нечијег немара и нечињења? Када купимо производ у продавници за који претпостављамо да је покварен ми тај производ истог момента бацимо или вратимо и узмемо новац назад, не конзумирамо.
Синдикат српске полиције, као одговорна организација, позива послодавца да што пре обустави поделу ланч пакета које полицијски службеници углавном не конзумирају (барем када су у питању месне прерађевине поменутог достављача) и на тај начин престане са узалудним трошењем новца пореских обвезника а да и поред тога полицијски службеници остају гладни а све зарад нечијег профита. Од министарства тражимо званичну потврду писања једног синдиката да је добављач замењен и да ће уместо „Ђурђевића“ полицајци на терену добијати производе „Златиборца“, као и повлачење свих заосталих количина производа спорног снабдевача хране.
За неко будуће време остају отворена многа питања. Ко је заиста надлежан за спровођење тендера у МУП-у ? Да ли је и како понуђач „Ђурђевић“ био и прошао на тендеру? На који начин се одговорно лице уверило у квалитет производа и да ли смо добили то што је плаћено? На који начин се врши контола, да ли добављач сам доноси доказ, неки папир на коме пише да производ задовољава критеријуме и састав са декларације, да ли се и те контроле врше случајним узроком или можда намерним? Да ли ће ико сносити одговорност за последице по здравље запослених и новац из буџета? Или ћемо све ово гурнути под тепих и правити се да је све у реду?
Синдикат српске полиције, као одговорна синдикаланa организација, задржава право да у неком наредном сличном случају, можда пошаље случајне узорке на анализу? Или је неко лице у МУП-у задужено и плаћено да о томе брине, само не ради свој посао одговорно? Или му можда неко брани да ради савесно?
Служба за информисање ССП
Никола Петровић