Skip to main content

Будућност МУП-ових одмаралишта доведена у питање


Једна од тема Синдиката српске полиције на следећем редовном месечном састанку са Радном групом  МУП-а задуженом за сарадњу  са синдикатима биће и провера незваничних информација које смо добили а које се тичу евентуалне продаје или предаје омаралишта МУП-а неком другом министарству.

Информација иде у правцу тога да одмаралишта више нису потребна МУП-у. Подсећамо да је у ранијем периоду Синдикат српске полиције, увидевши проблем са функционисањем поменутих одмаралиштима и максималном искоришћењу капацитета, као начин за превазилажење проблема и спајања корисног и задовољства, издејствовао да омаралишта могу користити радници МУП-а уз вишемесечно плаћање путем административне забране на плату. Тиме се постигло да у време „кризе“ радници МУП-а  могу лакше да користе ова одмаралишта (чије су цене смештаја доста ниже од комерцијалних) а и да рад ти одмаралишта буде одржив, јер је било речи да због малог броја гостију одмаралишта не послују рентабилно.

Када мало боље сагледамо ситуациу, испада да, док се ми као одговорна организација трудимо да се та одамралишта „разраде“, неко други чини управо супротно. Наиме пред сам почетак зимске сезоне имамо ситуацију да „Цветна Долина“ на Гочу не ради, тачније кухиња је ван функције, док се иста реновира у одмаралишту „Променада“ у Врњачкој Бањи. За то време на Златибору у одмаралишту „Нарцис“ немогуће је резервисати собу. За смештај у поменутом хотелу, на једној од наших најлепших планина, влада велико интересовање као и увек, али наводно се „чека“ некаква депеша.

Шта се крије у позадини свега овога, видећемо ускоро. Да ли је у питању нечија намера да се сва одмаралишта МУП-а у потпуности угасе и изопште из МУП-а, како би се касније приватизовала и комерцијализовала (слично као и са приватизацијом друштвених предузећа)? А можда је по среди само нечија небрига и немар?

Напослетку незаобилазна и најболнија тема за нас као синдикат је: Шта ће бити са радницима тих одмаралишта, смеши ли им се отказ?

Ко ће преузети одговорност за недомаћинско пословање? Ко ће бити одговоран ако од нечега потпуно функционалног направи пустош, а од радника социјалне случајеве и изазове трошкове отпремнина?

Док је, на државном нивоу, у току акција „летујмо и зимујмо у Србији“, с циљем поспешивања домаћег туризма као једне од привредних грана која доноси новац директно у буџет  Републике Србије, на иницијативу премијера, Влада РС одлучила је да акцију подржи субвенцијом ваучерима у износу од 5000 динара, овде на делу имамо сасвим супротно поступање. Нека друга министарства, на пример  „енергетике“ и просвете, имају своја одмаралишта која функционишу успешно дуги низ година. Позитивне примере можемо видети и у земљама у окружењу  (које су притом и чланице ЕУ) Хрватска, Бугарска итд.

Синдикат српске полиције не само да не може него и нема право да на ову појаву ћути и не реагује, а нарочито јер су радна места колегиница и колега у поменутим одмаралиштима доведена у питање.

Служба за информисање ССП
Никола Петровић