Полицијски инспектор Милован Стиковић, помоћник командира у ПС Стари Град очита је жртва лоше организације психолошке подршке у Министарству унутрашњих послова Републике Србије.
Породична трагедија која је задесила Милована Стиковића, када је у саобраћајној несрећи смртно страдала његова супруга Весна, у ситуацији када је принуђен да се стара о два  малолетна детета под константним притисцима и стресом на раду, као и унутрашњи психички сукоб између закона и правде у ситуацији када је био приморан да исели породицу колеге Матића, у највећој мери могла је да  допринесе  непримерено агресивном понашање према грађанима.

Сматрамо да његово понашање не може и не сме бити оправдање за учињено дело, нити га оправдавамо, већ објективно сагледавамо узрок учињеног, с обзиром да је Стиковић полицајац без мрље у каријери. Овај случај мора бити пример и апел да се ниво психолошке подршке у Министарству доведе до задовољавајућег нивоа, у противном можемо очекивати овакве и сличне проблеме.
Свакодневни лични и професионални проблеми, лоша материјална ситуација, лош однос претпостављених, разне неправде и растрзаност између правде и права, изузетно лоше утичу на психолошко стање полицајаца и доводе до огромне акумулације стреса који се претвара у агресивно понашање или суцид.
У зависности од типа особе, нивоа акумулираног стреса, суочавамо се са проблемом да полицијски службеници постају агресивни према породици, колегама, старешинама, грађанима или деструктивни према себи и то је огроман проблем за струку и читаво друштво.
Синдикат српске полиције у више наврата обавештавао је јавност о огромном броју суицида међу полицијом. Сваке године, десетак запослених који носе оружје изврши суицид. За протеклих десет година, преко 130 запослених у МУП одузело је себи живот.
Питамо се, да ли је послодавац полицијском инспектору Стиковићу пружио адекватну здравствено психолошку подршку? Да ли је његов надређени старешина и командир ПС Стари Град добро проценио психолошко стање овог човека када га је упутио да води и координира исељењем породице Матић? Да ли је неко из МУП ових дана понудио или пружио психолошку подршку Стиковићу и грађанима који су били приведени?
Синдикат српске полиције апелује на министра Ивицу Дачића и његове сараднике да што пре усвоје Предлог стратегије развоја психолошке службе МУП коју води шеф Одсека психолошке превенције, психолог, саветник Мирјана Смиљковић, како би се међу запосленима свели на минимум набројани проблеми.

 Број: 138и/012
Београд, 16.11.2012. године

 Портпарол
Синдиката српске полиције
Драган  Жебељан

Чињенице:
Милован Стиковић је такође био жртва Општине Стари Град која га је принудног иселила из једне вешернице са Дорћола пре око пет година. Са супругом је тада ушао у кредит, купили су стан у коме сада живи са децом.
Летос је породица Стикови доживела тешку саобраћајну несрећу у којој је погинула супруга полицајца. При повратку са свадбе, Милован је замолио супругу Весну да вози аутомобил с обзиром да је он пипо алкохол и није желео да рескира живот своје деце нити да крши саобраћајне прописе. У току вожње његова супруга је заспала за воланом, погинула је. Он и деца су остали неповређени. Колега кажу да је Весна била предивна.
Милован себи није могао да опрости због тога што лично није управљао возилом већ је од супруге тражио да вози, и даље криви себе. По погибији супруге сам се стара о две малолетне ћерке. Како је у кредиту за стан, има и финансијске проблеме. Полицијска станица нема командира, као помоћник командира под константним је стресом.
Да ли су ове чињенице довољне сваком човеку да схвати у каквом је менталном и психичком стању полицајац Стиковић?   Да ли му је неко приметио његове проблеме и да ли га је упутио код психолога или психијатра? На жалост, не! Тек када се десио проблем и када је Стиковић добио  “прекид филма” и онако реаговао, уз тешке последице по грађане, надлежни смењују начелника ПС Стари Град јер није реаговао на време,  односно зато што је упутио очигледно болесног човека на асистенцију.

 

Comments

 1. Odličan komentar u situaciji kada su svi problemi Republike Srbije identifikovani u policijskom službeniku koji je obavaljao asistenciju. Mediji su dobro odradili svoj posao i skrenuli su pažnju javnosti sa stvarnog problema i identifikovali su ”novi” problem u policijskom službeniku koji je bio zadužen za rukovođenje asistencijom i stvorili novog državnog neprijatelja br.1 ! Niko ne postavlja pitanje o tome koji sudiija je na osnovu kojih dokaza i na osnovu čijeg zahteva potpisao nalog za iseljenje!? Problem je samo Stiković! Isklučivo policajac koji radi svoj posao! Da se razumemo…pogrešio je samo u jednom detalju…sa ženom je bila i njena ( koliko sam video ) maloletna kćerka i trebao je birati drugačije postupanje. Ali lako je biti general posle bitke…na licu mesta su bili brojni građani i mnogo novinarskih ekipa, kamere i deca!!!… koja su gurnuta ispred policije kako bi se sprečilo iseljenje, kako bi se sprečili policajci u izvršenju svog službenog zadatka! Deca!! Stiković je upravo o tome razgovarao sa gospođom i to se i čuje na snimku kada mu se ona obratila sa ”sram vas bilo! treba da vas je sramota!!” a da pri tom ni sama ( verovatno ) ne zna koga i zašto treba da je sramota! Da se razumemo…učinjeno je KD iz čl.23 st. 1 ZJRM ( možemo se praviti neuki i svakakvi pa reći i da to nije tačno ali više puta sam prisustvovao upravo takvim situacijama i delo se kvalifikuje upravo ovako kako sam naveo ) a policijski službenik rep. Srbije ima profesionalnu, moralnu, etičku i svaku drugu obavezu da reaguje! s’ tim da u konkretnoj situaciji je verovatno bila bolja opcija poziv za građanina i razgovor na okolnosti slučaja ali …da li je bilo vremena i uslova za to ?? ZATIM…TAJ ETIČKI DEO POSLA…DOLAZIŠ KOLEGI NA STAN DA GA ISELIŠ SA PORODICOM A ZNAŠ DA JE ON UREDNO PLATIO TAJ STAN! IZBACUJEŠ NEKOGA ”SVOG” NA ULICU!! postavlja se pitanje… kako je to moglo da deluje na ljude koji su se nalazili na izvršenju zdatka? Da li postoji profesionalna pihološka podrška za policijske službeniku u tom smislu?? Mialim da i ne treba pominjati ličnu, životnu priču kolege o kom govorimo…DA! Kolega Stiković je bio žrtva! Ne samo loše procene rukovodećeg kadra i obesnih građana koji su došli tu ne da bi zaštitili interes svog sugrađanina ( vatrogasca Matića ) već da bi se sukobili sa policijom ( kako bi se makar malo kanalisalo nezadovoljstvo sveopštom siuacijom , već je bio i žrtva čitave medijske gungule koja se stvorila kako bi se oblikovala svest građana i pažnja usmerila suprotno od stvarnog problema ( a to su dokazi na osnovu kojih je donesena presuda i potpisan nalog za iseljenje kao i čitav postupak koji je kako sam informisan išao ”s’brda s’dola” – zatim sudija, advokatica i td.. ). Kolega ima moj podršku i pozdravljam sve one koji se nisu ogradili od čoveka na liniji jer je on samo pokušavao da radi svoj posao.

  1. Odgovorio bih duze, al moderator sece britvom.
   Samo cu ti reci da treba da te bude sramota da oznacavas decu kao “gradjane koji su ocigledno dosli da se sukobe sa policijom”, sramoto jedna ako nosis uniformu. U toj “grupi gradjana” je bilo vise policajaca u civilu nego gradjana.

   1. Чињенице:
    Милован Стиковић је такође био жртва Општине Стари Град која га је принудног иселила из једне вешернице са Дорћола пре око пет година. Са супругом је тада ушао у кредит, купили су стан у коме сада живи са децом.
    Летос је породица Стикови доживела тешку саобраћајну несрећу у којој је погинула супруга полицајца. При повратку са свадбе, Милован је замолио супругу Весну да вози аутомобил с обзиром да је он пипо алкохол и није желео да рескира живот своје деце нити да крши саобраћајне прописе. У току вожње његова супруга је заспала за воланом, погинула је. Он и деца су остали неповређени. Колега кажу да је Весна била предивна.
    Милован себи није могао да опрости због тога што лично није управљао возилом већ је од супруге тражио да вози, и даље криви себе. По погибији супруге сам се стара о две малолетне ћерке. Како је у кредиту за стан, има и финансијске проблеме. Полицијска станица нема командира, као помоћник командира под константним је стресом.
    Да ли су ове чињенице довољне сваком човеку да схвати у каквом је менталном и психичком стању полицајац Стиковић? Да ли му је неко приметио његове проблеме и да ли га је упутио код психолога или психијатра? На жалост, не! Тек када се десио проблем и када је Стиковић добио “прекид филма” и онако реаговао, уз тешке последице по грађане, надлежни смењују начелника ПС Стари Град јер није реаговао на време, односно зато што је упутио очигледно болесног човека на асистенцију.

    1. U, dobro je, pomislih da ste opet brisali komentare (ovog puta sve), a onda shvatih da sam na pogresnom clanku. (moderator, ako sam negde slucajno preterao, modifikuj, ne brisi, ovo lici na blogger ili wordpress, kopi pejstuj pa postuj kao svoj komentar ako ne znas kako da modifikujes, hvala).
     Tek sad stizem da odgovorim.
     Da ne bih bezveze izazivao losu karmu, reci cu o Stihovicu samo da je on, po mom misljenju, “zrtva” iskljucivo plavog zida, koji se sad ogleda i u potpunom kontriranju cinjenice da je izvrsio najverovatnije krivicno delo, prostom izjavom da je to zrtva.
     To je opasna dvolicnost kolega policajaca, jer sumnjam (ne mogu da tvrdim) da biste samo za kolegu policajca pisali takve komentare, dok bi svaki drugi gradjanin bio izlozen pravom nemilosrdnom svetlu pravde, kakvom su bili izlozeni uhapseni gradjani (koji su, inace, nakon 3 sata zadrzavanja, samo intervjuisani(informativni razgovor u svojstvu svedoka?!, da ne sirim o ponasanju inspektora i policajaca, covek koji je sa stihovicem razalovan je tu bio i najfiniji i najprofesionalniji u celoj prici po tvrdnji jednog od ucesnika).
     Opet ja napadam cika policajce iz Starog Grada, pa je red da objasnim cemu opet to dizanje ove teme iz prasine.
     Stihovic je samo simptom ponasanja ostalih 50 policajaca i par trenerkasa inspektora (valjda samo inspektori idu u civilu) koji se za trenutak nisu setili da povuku Stihovica za rukav i kazu mu, gde si posao, ili da mu lupe samar, ako je postao psihicki labilan.
     Jedan od tih 50 cika policajaca, da se setio sta (ja kao gradjanin mislim da) znaci biti policajac, kontaktirao bi preko voki tokija razalovanog nacelnika stanice i rekao mu da je ovaj poludeo i da prebaci vodjenje operacije na drugu osobu.
     Jedan od tih 50, da se setio sta znaci zakon, i jedan policajac ovde da se setio, makar anonimno u komentarima da kaze o ovome, ja bih bio srecan, a stihovic bi verovatno zavrsio sa razgovorom sa nacelnikom, placenim odmorom i pijuckao bi sada koka kolu sa decom na terasi, gde bi mu psihicko stanje bilo mnogo bolje nego sto je sada, jer bi se druzio sa svojom decom bez pritiska koji posao policajca predstavlja, te bi se i oporavio.
     Jedan od njih da se setio. Umesto toga, oni su bili jos gori od njega.
     Isti obrazac se skoro pa ponavlja ovde. Pranje ruku od sopstvene odgovornosti za ugled policije, prebacivanje krivice na neku “imaginarnu psiholosku sluzbu i podrsku”, i prozivanje Dacica da se izvini (ovo je mozda uradjeno i namerno da mu privuce paznju, ali mi je potpuno jasno zasto nameru nije imao da se izvini nakon sto sam ga cuo u teskoj reci na pink 2 juce, veljovic i ostali se za prisluskivanje javljaju i daju intervjue nasiroko i naveliko, a sad ni da pisnu, morao neki nacelnik za grad beograd, niko bitan, da se izvinjava umesto njih).
     Nego, da se vratim ja na taj plavi zid necega. Ovde sam primetio da se neki kroju iza 23. ZJRM. Te komunisticko/socijalisticke (Miloseviceve) fore u 21 veku cete moci jos malo da izvodite, posto ovo svakim danom postaje sve vise gradjanska drzava, sto u prevodu znaci da su dani nespornog autoriteta da bije i deli pravdu polako iza nas (moj otac je bivsi policajac iz doba komunizma, pa znam KO je delio pravdu tada; samohrana majka).
     Cak i sa ovakvim sudstvom kakvo je, sumnjam da bi se ijedan sud latio posla da ocenjuje nivo uvredjenosti nekog policajca, nego bi se to verovatno zavrsilo napadom na sluzbeno lice, sprecavanjem sluzbenog lica u vrsenju duznosti, i par jos nebuloznih optuzbi, da ne vrdam vise oko teme, verovatno bi lazirali optuznicu i posle lagali na sudu. Eto, odgovorih na 23. ZJRM.
     Sreca pa kamera ne laze, pa ne moze bas sve da prodje kao sto bi verovatno proslo da ih nema.
     Ko je stigao do ovde, problem ste, cika policajci, Vi, Stihovic je samo simptom.
     http://www.youtube.com/watch?v=ryIUIwkCnew
     Jedan od vas da reaguje pre nego sto kolega dovrsi sranje koje je zapoceo, i svi bi pili koktele u stanici posle, umesto smena, disciplinskih i slicnih sranja gde morate sami sebi da objasnjavate da ste uradili ispravnu stvar.
     I jos nesto, NIKADA ne pustaje kolegu samog u zgradu na intervenciju, pogotovu kada dolazite preko veze (komsija zvao protiv komsije) kao kolega koji je popio 20% od plate u SUP vozdovac, da bi posle njegov kolega dolazio kod komsije koji je pozvao (najverovatnije preko veze) da se MAJCI tog komsije zali da ce njegov kolega dobiti od plate, pa da mu ja sletim dole i zapamtim facu, jednostavno ne radite to sebi (nisam morao da ga drukam, sve se samo resilo bez mene, posle komsija morao u stanicu da se objasnjava). Ovo gore nije bitno, nije to poenta nego kako treba da se ponasate TOKOM intervencije.
     Brinite o svojim kolegama prenventivno (dok prave sranja) umesto da cutite, i brinucete i o narodu, a i o kolegi, i svi ce biti srecni i zadovoljni, i narod i kolege, pa se nijedan gradjanin nece buniti ako neki kolega slucajno izlupa nekog kriminalca.
     Ako je jedan policajac shvatio o cemu pricam, onda nisam ovo pisao uzalud.
     Da se svaki dvadeseti ponasa kako dolikuje policajcu tokom akcije, niko, ali niko se ne bi bunio protiv policije, sami biste sebe doveli u red (al to zahteva da prestanete da budete plasljivci i dovodite svoje kolege u red na mestu problema, ma sta da su vam na akademiji govorili tada davno da radite).

  2. svaka ti čast kolega za ovaj komentar,dokle ta sranja više,da je ovaj kolega lud i bolestan,čovek je dobio zadatak i on ga je izvršio po naredbi suda koji je merodavan da da ovaku odluku,to je sada sprdnja i sramota sindikata koji se pridružio ovim smradovima iz vrha MUP-a da se ne zamere javnosti i nebi možda stali na stranu firme u kojoj primaju plate kao mi,nego naj boljhe j… policajca i reći kao smo mi krivi što radimo po protokolu kao što je normalno da budemo servis sudstva i ove države,a to znači da svoja osećana moramo da sačuvamo u sebi za pravdu i nepravdu jer je sud kao državni organ doneo odluku da taj kolega mora da se iseli,u toj asistenciji niko nije nastradao,fala bogu,to što su dokoni ljudi našli shodno da prilikom šetnje suju mu mater i pljuju na rad je njihov problem i za to moraju da odgovaraju pred sudom uz prijavu koja bi morala da se podnese u policiskoj stanici nakon privođena,ali to se ovako radi kao i uvek i nakon asistencije skoči elita da se dodvori kao šatru narodu i novinarima i da okrive onog kome je dat nalog da se ta drama oko iseljenja izvrsi,a policisku elitu iz kabineta boli ona stvar za narod,čuvaju svoju fotelju platu ,kola i priligeju da rade to do kraja života skljanjajući se da ne budu smenjeni,to je policija danas i zato koga da pošalje danas načelnik jedne policiske stanice da ide na intervenciju kad žna čovek da će sutra morati da ga upropasti u ovoj službi,sanjam za ovak komentar svih policiskih sindikata !!!

 2. Да ли су ове чињенице довољне сваком човеку да схвати у каквом је менталном и психичком стању полицајац Стиковић? Да ли му је неко приметио његове проблеме и да ли га је упутио код психолога или психијатра? На жалост, не! Тек када се десио проблем и када је Стиковић добио „прекид филма“ и онако реаговао, уз тешке последице по грађане, надлежни смењују начелника ПС Стари Град јер није реаговао на време, односно зато што је упутио очигледно болесног човека на асистенцију.
  Poštovani kolega dragane koliko ti imaš radnog staža i iskustva u ovim stvarima ,baš me interesuje kad ostavljaš ovako moram ti reći glup i bezobrezan komentar,ti sada primaš platu i kao braniš i daješ savete kolegama kako da preživimo ovo bezvlašće kad se bore političke partije i niko nikom neveruje,da se ti izjasniš da je kolega bolestan i takoreći lud,onda ti nisi stvarno normalan,on ima iza sebe po činu naj manje 20 godine staža,i prošo je kao i svi razna sranja 90-ih i previranja partija ,ko si ti da kažeš da je on lud,molim te stavi samo de si radio,koliko radiš u policiji i na kojim si ti zadacima bio pre nego što si navodno na tešku muku stavio da uvučeš dupe u sindikat i stavljaš ovake komentare,zato te molim kao čovek i kao kolega da se izvineš za ovake komentare jer ih mnogo kolega čita i mislim da to nije stav tvog sindikata koji je osnovan da nas sačuva i driži okuljenim u sindikalnim pravima za koje se borimo,izvini za teške reči ali ovo svi čitaju i treeba da isto znaš da primaš platu od MUP-a kao i ovaj kolega i stavi se na njegovo mesto i čin pa ćes znati koliko je to bilo komplikovano !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *