Skip to main content

ДЕСЕТИ МЕСЕЧНИ САСТАНАК У КАБИНЕТУ МИНИСТРА


Београд, 10.10.2018 – У Палати Србија одржан је десети овогодишњи месечни радни састанак представника Синдиката српске полиције и Радне групе за сарадњу са синдикатима у МУП-у. Састанком је, у одсуству државног секретара Дијане Хркаловић, председавао помоћник  директора полиције Слободан Малешић. Делегацију ССП-а чинили су председник Лазар Ранитовић, чланови ГО ССП Срђан Трајковић, Зоран Стојчић и Ненад Падори.

  1. ОЖ КРАЉЕВО – Након 400 реализованих Споразума о исплати прековременог рада, нечијом грешком у процедури за склапање Споразума није прослеђено 28 Захтева. На претходном састанку достављена су имена и презимена 28 полицијских службеника која и овога пута достављамо. Докле се стигло са реализацијом и када се може очекивати достављање споразума ради парафирања као и исплата?

Одговор на ово питање дао је господин Цветковић из Сектора за људске ресурсе, који је рекао да је проблем настао око мањег броја Захтева, јер је утврђено да су подносиоци пре њиховог подношења већ покренули судске поступке за исплату прековременог рада. Из Сектора су чекали одговор вештака, како би  период за који није тужено, био убачен у Споразуме, што је и урађено.

  1. УЗУРПАЦИЈА ТЕРЕНСКИХ ВОЗИЛА ОД СТРАНЕ РУКОВОДИЛАЦА

Синдикат српске полиције на претходном месечном састанку покренуо је питање око узурпације теренских возила намењених интервентним патролама ( Мitsubishi Outlander). Taда је речено да се обратимо након што конкретно сазнамо у којим орг. јединицама је проблем што је учињено и достављено писаним путем кроз допис Дирекцији полиције. До данас нисмо добили повратну информацију шта је урађено по овоме питању, односно није решен проблем. Интервентне патроле и даље не користе возила у тим орг. јединицама.

Господин Малешић је изнео препоруку Дирекције полиције, да коришћење ових теренских возила почне у зимском периоду, осим у наравно, изузетним ситуацијама, хитним случајевима и тд. Сложио се са тим да има злоупотреба од стране руководиоца око коришћења ових возила и затражио од синдиката да поред информација достави и доказе, именом и презименом, ко то, када и где је користио возила која су намењена патролама, како би Дирекција полиције покренула одређене поступке према њима. 

  1. УПУТСТВО О ИЈП И СМАЊЕЊЕ КОЕФИЦИЈЕНТА

Највећи део времена на овом састанку протекао је око расправе и сукоба мишљења због новог Упутства 6714/18-12 од дана 17.09.2018. године донетог од стране министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића. Става смо да је учињена велика неправда над припадницима ИЈП, који приликом ангажовања обављају најсложеније безбедносне задатке, под отежаним условима. По раније важећој депеши под ангажовањем ИЈП подразумевала се и обука, а повећање коефицијента је било 1 и 2  – 5%, 3 -10%, 4 и 5 – 15 % и 6 и више 20%. Упутством, које је ступило на снагу 01.10.2018. године обука се неће сматрати ангажовањем, а повећање коефицијента плате биће само 3% по ангажовању. Оштећени јесмо у једном делу и тражили смо измену Упутства у члану 18. како би ангажовање ИЈП обухватило обуку и школовање и тиме стекао услов за увећање коефицијента од 3%, међутим добили смо негативан одговор. Образложење је да је до сада ИЈП била једина јединица која је за обуку и школовање добијала повећање коефицијента плате и било је нереално према осталима (ИЈ 92, Жандармерија, Бригада…).

Водила се оштра полемика са представницима Радне групе, пре свега са помоћником директора полиције господином Малешићем и командантом ИЈП господином Васиљевићевим. Њихово виђење целокупног деловања ИЈП по новом Упутству је план да се смањи број ангажовања ИЈП, обука и школовање скрате и уведу одређене новине. На тај начин, смањиће се оптерећење полицијских станица, јер ангажовања ИЈП умногоме утичу на њихово функционисање.

Након свега изнетог, наш став је био јасан: ако се посебном накнадом – додатком не компензира ово смањење садашњи припадници ИЈП из целе СРБИЈЕ, револтирани и овим смањењем, подносиће захтеве за излазак из ове јединице.

  1. ОТКУП ДОБИЈЕНИХ СТАНОВА НА КОРИШЋЕЊЕ

Више пута у претходном периоду је постављано питање када ће бити омогућен откуп станова, запосленима који су добили станове на коришћење? Може ли се у блиској будућности напокон очекивати решавање овога питања?

Добили смо одговор да је МУП предузео све кораке и сада се од стране Владе Републике Србије чека доношење Уредбе. МУП не поседује више механизме за промене или убразање процеса који су у надлежности Владе.

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић