Skip to main content

ПРОВЕРА ИЗДРЖЉИВОСТИ ПРИПАДНИКА ИЈП ПУ ЧАЧАК


И поред тогa што руководство МУП-а улаже велике напоре у циљу обезбеђивања несметаних услова за рад полицијским службеницима, на терену поједини руководици не следе такве принципе. Напротив, раде тотално супротно и што је још горе, учестало. У овом тексту навешћемо пример ПУ Чачак, вероватно и шампионе у небризи према припадницима ИЈП.

Као по старом добром обичају ПУ Чачак се према припадницима ИЈП односи на такав начин, да је сулудо постављати питање да ли се ради о „тесту издржљивости“ припадника ИЈП. Једино тако се може описати гест да су дана 08.08.2021. године више од 14 сати били ангажовани у Новом Пазару на фудбалској утакмици Нови Пазар – Партизан, на високој температури уз количину воде испод границе минимума на једном месном нареску, половину хлеба и једну банану. И поред тога, њима надређени нису одобрили захтев да својим новцем купе додатну количину хране и воде.

Наиме, већ дужи временски период и поред добре воље полицијских службеника да се одазову позиву за ангажовање ИЈП, ван приправности, где је честа потреба да одзива веома кратак временски период. Обавештавају се о промени дневног рапореда рада који је мањи од 24 часа, размак између смена се не поштује, где се чак и појединци из ноћних смена ангажују… Колико год припадници ИЈП ПУ Чачак били професионални и коректни, сагледавајући настале околности, а све у циљу безбедности грађана, руководиоци задужени за планирање и организовање се у најмању руку према њима опходе неколегијално и њихову доброту злоупотребљавају.

Други пример из ове управе је дан 05.08.2021. године. Да ли је у питању нечија грешка или не, оставићемо надлежниима да истраже, али је сасвим непоштено да већи број припадника ИЈП буде позван ради ангажовања, а након њиховог доласка долази до промене, где се једни са чуђењем враћају кући јер нису на распореду, а други остају да обављају редовне активности. Заједничко је да се појединци из старешинског кадра према њима опходе као према шаховским фигурама, а не као према свесним и одговорним полицијским службеницима који се, иако нису у приправности, увек одазову на позив у било које доба дана и ноћи. Очигледно је, по ко зна који пут, да се не поступа у складу са актима МУП-а који предвиђају да за свако ангажовање ИЈП преко 12 часова следује дводелни ланч пакет, што повлачи нечију одговорност. И моралну, а и дисциплинску.

Да не образлажемо даље, процените сами како је запосленима било цео дан и пола ноћи под таквим околностима. Можда је то тест за предстојећи Сабор трубача у Гучи, видећемо…

Генерални секретар ССП
Дарко Оцокољић