Skip to main content

ПРОЧИТАЈ! ПОГЛЕДАЈ! ПРОЦЕНИ САМ!


Чачак, 15.12.2019. године. –  Поступајући по пријави крађе звучника, полицијски службеници ПИ Чачак Бајић Борис и Павловић Младен у улици Владана Николића број 18 сусрели су се са свакодневном ситуацијом када једна сасвим обична интервенција прерасте у несвакидашњи догађај који ће дуго времена бити у жижи јавности. Приликом доласка у поменутој улици патрола ја затекла пријављено малолетно лице ромске националности М.М. како се удаљава трчећим кораком. Када су сустигли лице и утврдили идентитет, установили су да се малолетни М.М.  потражује због постојања основане сумње да је учинилац кривичног дела Крађа у спортској кладионици „ Стар бет“.

„Поступајући по Закону и на основу полицијских овлашћења, патрола је реаговала и сустигла малолетног М.М. где је он сво време пружао отпор. Док су осумњиченог полицајци водили ка возилу, он је пружао отпор уз вику и галаму, те су се убрзо окупили његови познаници. Осумњичени, окуражен масом која га подржава, наставља са пружањем отпора одбијајући да уђе у возило и у том тренутку, неко из масе је ударио полицајца Бајића са леђа. За то време осумњичени појачава ниво пружања отпора, па су полицајци били принуђени да га оборе на земљу како би га савладали, а да он некога или себе не би повредио. Док траје савлађивање осумњиченог, маса почиње са агресивнијом реакцијом, где их неко из масе наводи и гласно виче да „узму мотке и полицајце науче памети“, очигледно са жељом да изазове већи сукоб“ – рекао је  председник Синдиката српске полиције Лазар Ранитовић и додао још опширнијих информација са терена.

„Како се ради о прекаљеним професионалцима и полицајцима са богатим искуством, они су остали хладне главе, усредсређени на свој задатак. Без обзира што је поред пасивног, осумњичени почео да пружа и активан отпор, сво време је неко из масе позивао на обрачун са полицајцима. Полицајци су успели да осумњиченог убаце у возило, водећи рачуна да га не повреде. Док је Бајић покретао ауто, а полицајац Павловић седео поред осумњиченог и задржавао га да се не повреди, он је успео ногом да разбије стакло, где је крхотина посекла Бајића по глави. И поред те ситуације, Бајић је сталожено реаговао, покушао је да смири осумњиченог, који је наставио да агресивним понашањем и ногама удара по стаклима аутомобила, па је разбио чак и лептир стакло. Приликом спровођења у ПИ Чачак, као по команди,  уследила је нанонада каменица према службеном аутомобилу. И поред таквих услова, полицајци су успели осумњиченог да приведу, а тек после да затраже лекарску помоћ, јер се ради о професионалцима. Након предаје лица на даљи рад полицијском службенику са сертификатом за рад са малолетницима, у складу са законом обавештен је Виши јавни тужилац Иван Зарић, који се изјасно да постоје елементи КД ометање службеног лица у вршењу службене дужности и уништење и оштећење туђе ствари за које се гони по сл.дужности“ – рекао је Ранитовић.

И поред снимка, чињенице јасно указују да није било прекомерне употребе физичке снаге од стране полицијских службеника, али да је малолетни М.М. својим агресивним понашањем повредио полицијског службеника и начинио материјалну штету. Малолетни М.М. је итекако склон извршењу кривичних дела и прекршаја. Оно што грађани не знају и не могу да увиде из снимка је ризична ситуација на терену имајући у виду понашање масе, али и навођење појединаца са циљем да маса нападне и омете полицијске службенике. Вика и галама из масе, у једном тренутку праћена ударцем у леђа полицајца од стране НН лица, умногоме отежавају концентрацију и такозвано „школско поступање и примену овлашћења“ према грађанима.  А с друге стране се налази агресивно лице у алкохолисаном стању (1,93% алкохола у крви) које пружа отпор и два пута ломи стакло на службеном аутомобилу. Сумња се да је неко намерно хтео да полицајце представи да су прекомерно употребили физичку снагу, иако нису задали ниједан ударац у тело малолетном М.М са циљем да он не буде приведен. Ми, активисти Синдиката српске полиције такође приликом обављања послова доживљавамо оваква непријатна искуства. Знамо колико је тешко психички остати прибран и испоштовати законску процедуру приликом примене полицијских овлашћења. У овом случају, похваљујем полицијске службенике ПИ Чачак Бајић Бориса и Павловић Младена који су успели да ову интервенцију приведу крају без последица по живот и здравље свих присутних“ – на крају је изјавио председник Синдиката српске полиције Лазар Ранитовић.

Снимање полицијских службеника приликом обављања службених задатака дозвољено је ако притом не омета њихово поступање. Дељење таквих снимака увек је актуелно на друштвеним мрежама, где корисници, односно грађани, као контролори јавне власти, у разним дебатама доносе свој суд о догађају на основу оног што виде, занемарујући чињенично стање. Јер, познато је да снимак можемо посматрати из угла који желимо, односно из угла који сниматељ жели да нам покаже, као што се то десило у Чачку.

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић