Skip to main content

Докле бре више, Попадићу?


За једну државу која се макар географски налази усред Европе у 21. веку невероватна је количина кршења загарантованих радничких па и основних људских права у Одељењу материјално-финансијских послова за ПУ за град Београд. Још невероватнија је толеранција страховладе коју је завео један човек у том Одељењу, крајње дискутабилних моралних и стручних квалитета.

Наиме против неколико радника, тадашње логистике ПУ за град Београд, покретано је више дисциплинских па чак је покренут и кривични поступак уз спектакуларно хапшење. Наравно, у свим поступцима они су ослобођени апсолутно свих оптужби. Упркост томе, или можда захваљујући томе, није их заобишла ни фамозна „анализа ризика“. Међутим, као правни, али и морални победници у овом случају они и даље трпе последице јер су се усудили да се бране. А онај ко им је подносио неосноване иницијативе, како се испоставило, за дисциплинске поступке и кривичне пријаве, не сноси никакву одговорност.

Том човеку, начелнику Одељења, господину Зорану Попадић, дозвољено је да несметано настави своје непрофесионално и нељудско опхођење према запосленима. Он и даље спроводи неки вид злостављања над њима, иако су добили правоснажна решења о повратку на стара радна места, након што им је истекла мера привременог удаљења. Мада то треба да подразумева и плату у пуном износу, они и дан данас примају само део плате као да је привремено удаљене и даље на снази, иако им решење  о враћању на радно место гласи од 01.12.2016 године.  Да апсурд буде још већи, једном од колега у решењу о привременом удаљењу, с обзиром да је једини члан који издржава породицу, стоји да му се зарада исплаћује у износу од 2/3, док он месецима уназад па и дан данас прима само  ½!

Уколико се и даље настави са оваквом праксом, која ће неминовно на крају имати судски епилог, оних милијарду и двеста милиона динара, планираних буџету МУП за исплате по тужбама, неће бити ни приближно довољно! И опет ће они који су те трошкове изазвали проћи некажњено!

Приликом привременог удаљења истима су наравно одузете и службене легитимације, ИД картице, службени телефони… Та средства им још увек нису враћена а враћени су на посао, па постављамо питање како они улазе у зграде министарства? Како неко контролише кретање лица кроз објекте МУП-а која немају одговарајуће легитимације, на основу  чега!?

Да ли господин Попадић сматра да је изнад суда па не уважава одлуке истог? Или га неко изнад њега штити и подржава у оваквом опхођењу према запосленима? Стиче се утисак да он има неку јаку подршку, јер ово нису његови први „испади“. Његову „професионалност и правичност“ у раду најбоље познају раднице запослене на одржавању објекта Полицијске управе за град Београд, писали смо о томе у више наврата:
Веселину Милићу: решити проблеме радница на одржавању хигијене
Настављен рад на решавању проблема у у прави за логистику ПУ за град Београд
Одржан састанак са Иваном Јовановић помоћником начелника ПУ за геад Београд

Измишљао је Попадић топлу воду и током прошле године када је увео правило да приликом овере докумената у обрачунској служби, запослени морају да достављају и потврду да су запослени у МУП. Дакле, оном ко ти је обрачунао плату и извршио исплату новца, било је потребно доказивати да радиш управо код њега! Нелогично? Ма неее… Генијално, како само то он зна! (Начелниче, што просто, кад може компликовано? )

А на тему професионалности и колегијалности имале би пуно тога да кажу и неке од Попадићевих колегиница по функцији (начелнице), које су и саме доживеле велике непријатности од њега. О томе ћемо тек да пишемо!

Може се поставити и питање шта је позадина свега овога? Да ли и коме сметају поштени и савесни радници, јер они свакако то јесу о томе потврђују ослобађајућим пресудама?  У сваком случају  Синдикат српске полиције као организација која је основана пре свега са циљем заштите права чланова и запослених неће немо стајати по страни. Предузећемо све потребне мере како  би се оваквим стварима, нестручношћу и јавашлуку у Министарству стало на пут! Први корак ће бити разговор са Попадићевим претпостављенима, да видимо шта они имају да кажу на ову тему!

Служба за информисање ССП
Никола Петровић