Skip to main content

Генерал Божовић: ТЕЛЕФОНЕ НИКО НЕЋЕ ОДУЗИМАТИ, АЛИ…


Београд, 11.01.2018. године, – Поводом великог узнемирења запослених у Управи граничне полиције, насталог након депеше начелника у вези са коришћењем мобилних телефона, Синдикат српске полиције наставља са покушајима да изнађе што безболније компромисно решење, у корист колега.

Данас је у палати „Србија“ одржан је састанак између начелника УГП, генерала полиције Миленка Божовића и заменика председника ССП Милета Лазаревића на којем су разјашњене неке недоумице и додатно осветљена позадина овакве инструкције запосленима.

Најпре, је потребно истаћи да се овде не ради ни о каквом хиру било кога из Министарства унутрашњих послова већ пре свега о процесу увођења једне од антикоруптивних мера, што је и испуњавање обавеза из Акционог плана за Поглавље 24, на путу приступања Србије Европској унији и реформи државне управе и усклађивања националног законодавства са тековинама ЕУ.

Стога је становиште МУП да депеша нипошто неће бити повучена.

С друге стране, генерал Божовић је појаснио да нико никоме неће одузимати мобилне телефоне и друга средства за комуникацију већ је забрањено коришћење истих ИСКЉУЧИВО ТОКОМ РАДА У КАБИНИ. Запослени телефон може оставити било где – у свом аутомобилу, у свом ормарићу, код вође смене у дежурној служби… Металне касе су предложене ради имовинске сигурности. Такође, старешине неће прегледати нити претресати запослене пре уласка у кабину. Било где изван кабине, у дежурној служби, у патролној делатности, приликом ПД прегледа, на законској паузи… слободно је коришћење мобилних телефона. Наравно, уз поштовање основне радне културе.

Лазаревић је упознао начелника са ставом ССП по овом питању, да одлуку о апсолутној забрани телефона сматра драконском и да је било сврсисходније казнити оне који чине професионалне пропусте у раду него кажњавати све запослене. Додао је и то да се принципијелно слажемо да коришћење мобилних телефона не сме ићи на уштрб професионалног рада и обављања задатака. Упозорио је да ту треба бити опрезан и не дозволити да све то оде у другом правцу и буде претворено у лов на вештице. Навео је, при томе, пример командира у једној станици граничне полиције, који је пратио колегиницу до тоалета и забрањивао јој коришћење телефона. То је заиста срамотно и испод сваког нивоа официрске части. Затражио је од начелника да старешинама у УГП појасни на шта тачно се односи забрана као и да их упозори на неопходност поштовање законитости али и људскости у поступању према подређенима.

Начелник Божовић је обећао да ће на предстојећим годишњим анализама рада у Регионалним центрима једна од обавезних тачака дневног реда бити и тема забране коришћења мобилних телефона.

Синдикат српске полиције сматра да одлука о апсолутној забрани коришћења телефона није добра и наставићемо да се боримо за њено модификовање. До тада можемо дати следеће препоруке и појашњења колегиницама и колегама:

  • Забрана коришћења мобилних телефона односи се искључиво на рад у кабинама;
  • У свим другим ситуацијама дозвољена је коришћење телефона, али не науштрб професионалног обављања радних задатака;
  • Мобилне телефоне нисте дужни предати било коме од старешина, нити вам их ико може одузети приликом доласка на посао али их слободно можете одложити и на паузи узимати и користити;
  • Ми вам препоручујемо да телефоне одложите на неко пригодно место. Уколико очекујете важан позив замолите колеге у дежурној служби да вас обавесте и обезбеде замену ради оабвљања таквог позива;
  • Уколико телефон ипак унесете са собом у кабину НИПОШТО ИХ НЕ КОРИСТИТЕ И НЕ ЈАВЉАЈТЕ НА БИЛО ЧИЈЕ ПОЗИВЕ. сигурно ће бити и (зло)намерних позива од стране старешина, ради контроле!
  • У случају да вам старешине, на било који начин, забрањују или онемогућавају коришћење телефона изван кабина – обратите нам се за помоћ.

Нажалост, по свему судећи, УГП неће дуго остати усамљена по овом питању. Врло брзо се нешто слично може да очекује и у свим другим линијама рада, у већини организационих јединица. Ускоро ће бити забрањено коришћење мобилног телефона саобраћајном полицајцу за време регулисања саобраћаја или обављања контроле возача и возила, полицајцу и жандарму испред објекта који штите и слично.

Служба за информисање ССП