Skip to main content

Глишо Видовић: Покушај рушења синдикализма у МУП-у?!


Глишо Видовић
Глишо Видовић

Синдикат српске полиције (ССП) се најоштрије противи изјавама појединих високих политичара и државних функционера, којима се, преко средстава јавног информисања, у негативном светлу представља синдикални покрет у Министарству унутрашњих послова уопште. Пласирањем паушалних информација о наводно несразмерно великом броју синдикалних активиста у Министарству, који, „ослобођени“ својих редовних радних активности, примају високе плате од државе, при чему се не прави никаква разлика међу постојећим синдикатима у Министарству, у свеколикој јавности али и међу припадницима Министарства ствара се одијум према свим синдикалним активистима у Министарству. Поражавајућа је чињеница да такве изјаве долазе од оних личности које би по својој функцији требало да располажу прецизним подацима и који, као такви, не би смели да у јавност износе полу-информације или дезинформације.

Не спорећи могућност да у деловању појединих синдиката у Министарству има тешких злоупотреба, па и на овом плану, ССП је зарад сопствених чланова и зарад јавности, дужан да изнесе своје дубоко неслагање са изношењем у јавност непроверених или недовољно утврђених података и лицитирањем броја синдикалних активиста који остварују право на „плаћену функцију“. Неозбиљно делују тврдње које долазе од људи који би, по својим годинама и по својој функцији, требало да буду веома озбиљни, да се у таквом положају налази, према једнима 750 синдикалних активиста, док други наводе бројку већу од 1100 активиста, да у појединим тзв. малим синдикатима са чланством од 1000 полицијских службеника око 200 активиста остварује поменуто право.

Подсећамо све оне који се ових дана на овакав начин баве овом темом да ни Закон о раду ни до сада важећи ПКУ нису дозвољавале такве могућности, па и ако је било икаквих злоупотреба на том плану, одговорност за то сносе или барем треба да је поделе, они руководиоци у Министарству који су те злоупотребе свесно омогућили. Одговорност у сваком случају треба да има своје име и презиме, функцију, ма о коме се радило.

Синдикат српске полиције се ни на који начин није препознао у наведеним изјавама, али би наше ћутање могло бити протумачено као наше одобравање свега изреченог и потврда да и наши синдикални активисти злоупотребљавају Закон о раду и ПКУ у циљу стицања привилегија. Не треба, при томе, подсећати да је пословање ССП у више наврата било под лупом контроле Службе унутрашње контроле и Тужилаштва и да нису пронађене никакве неправилности.

С обзиром на наведено, а како у поменутим изјавама није конкретно прецизирано на које се синдикате у Министарству мисли када се говори о поменутим злоупотребама, ССП не може а да овакве изјаве не схвати као покушај стигматизације синдикалног покрета уопште у Министарству, који су, у том контексту, уперени и директно против ССП, а све са циљем да се, стварањем негативне слике у јавности, минимизира или неутралише утицај синдиката на креирање новог Закона о раду и потписивање новог Посебног колективног уговора за полицијске службенике.

Уверени смо да би уместо „прозивања“ синдиката на овакав непримерен начин било много целисходније да поменути политичари и функционери покажу своју добронамерност тако што ће у јавност изаћи са прецизним бројкама, називима синдиката и именима активиста који су на овакав начин себи обезбеђивали привилегије. Тиме би се избегло непримерено уопштавање и скинула љага са појединих синдиката и синдикалног покрета уопште.

Председник ССП
Глишо Видовић

 

 


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ