О све учесталијим питањима чланства Синдиката српске полиције и других запослених у МУП Р Србије везаним за немогућност наплате путних трошкова па и захтевима за ступање у штрајк с тим у вези, о позицији ССП, Служба за информисање ССП разговарала је са генералним секретаром ССП г. Лазаром Ранитовићем.

СЗИ: Г. Ранитовићу, чланови ССП, али и други запослени у Министарству, све чешће вам се обраћају питањима која се односе на вишемесечни заостатак у наплати путних трошкова, а с тим у вези постоје и захтеви упућени руководству Синдиката да се ступи у штрајк запослених. Ваш коментар?

Лaзар Ранитовић: Питање наплате путних трошкова је веома важно социјално питање на које сви запослени заслужују одговор, пре свега од послодавца. Послодавац је тај који је дужан да обезбеди нормално функционисање Министарства као система, па самим тим и појединих организационих јединица у Министарству. Упркос вишемесечним проблемима у наплати путних трошкова, послодавац се одлучио за један изузетно игнорантски став према свим вапајима запослених, рачунајући при томе, ваљда, да треба да будемо задовољни тиме што уопште имамо посао, што, узевши у обзир актуални друштвено-политички и економски тренутак у коме се читава држава налази, и није далеко од истине. Међутим, све и да је и тако, послодавац нема право да нас игнорише и да нас понижава својим ћутањем. Кад кажем нас, не мислим при томе само на синдикате, већ на све запослене, јер има доста оних који нису чланови нити једног синдиката, а трпе исте последице.

СЗИ: Иако је Ваше објашњење јасно и разумно, очигледно је да чланство не интересују превише објашњења, њих интересује пре свега „акција“. Како видите улогу ССП у решавању овог проблема?

Лaзар Ранитовић: Синдикат српске полиције као одговорна организација има обавезу да „прати“ оправдане захтеве и жеље свога чланства. Међутим, иако су ти захтеви оправдани, приликом покретања сваке акције, па и штрајка, потребно је да руководство направи одговорну процену о сврсисходности и делотворности покретања те акције у одређеном тренутку. При томе је оправданост захтева само један од неопходних критеријума који могу утицати на доношење одлуке. Руководство Синдиката је у обавези да процени снаге са којима би ступило у штрајк, да процени време потребно за његово окончање, морало би да има резервни план у случају да постављени захтеви не буду испуњени, а поред тога никако не се не би смела пренебрегнути очекивана реакција грађана.

СЗИ: Када говорите о снагама са којима би се ушло у евентуални штрајк, на шта конкретно мислите?

Лaзар Ранитовић: Пре доношења одлуке о покретању штрајка морали бисмо знати које су то наше унутрашње снаге које би могле штрајк изгурати до краја, али и које су то спољашње снаге које би нам у томе помогле.

Председник Синдиката г. Глишо Видовић се пре пар месеци обратио репрезентативним синдикатима у МУП Р Србије предлогом за успостављање сарадње и чвршћих односа, имајући у виду потребу заједничког наступа пред послодавцем и по овом питању. На званичан предлог, у коме нисмо поставили никакве услове, ни председник нити било ко у Синдикату није добио никакав званичан или барем незваничан одговор. Наш позив и даље стоји, јер смо и тада наглашавали, а на истом становишту смо и сада, да ће одговорност пред запосленима бити на онима који одбијају сарадњу.

Даље, недостаје јасна, отворена, конкретна и чврста подршка Дирекције полиције и самог директора у решавању овог проблема, а она би била веома значајна с обзиром да Дирекција окупља највећи број запослених. Уместо праве подршке, чак и преузимања иницијативе, добијамо само млаке, куртоазне знаке подршке.

Када говоримо о тзв. унутрашњим снагама, ми у ССП смо веома пажљиво извршили сондажу нашег чланства и при томе смо дошли до непобитног закључка да, иако већина чланова сматра да су захтеви за уређењем наплате путних трошкова оправдани, већина ипак не би ступила у штрајк. Постоји и један број оних који сматрају да у наплати путних трошкова има и доста злоупотреба, те да они који то право злоупотребљавају наносе штету другима и који, због тога, имају изражено негативан став према штрајку. Да ли је у таквим околностим могуће успешно организовати штрајк, закључак се сам намеће.

Веома је битно и то на какав би одјек у јавности наишао евентуални штрајк запослених. Сви су изгледи да би такав штрајк доживео оштру осуду обичних грађана, а што се може видети кроз контакте са грађанима и из коментара на новинске чланке о бројним примерима разноразних малверзација и криминала у самом Министарству унутрашњих послова.

У таквој ситуацији, без икакве подршке од репрезентативних синдиката, без икакве подршке од Дирекције полиције која је оптерећена својим проблемима, са недовољном подршком у сопственом чланству и са, хајде да будемо оптимистично, минималном подршком јавности, сваки штрајк запослених у МУП у организацији ССП у овом тренутку би био осуђен на неуспех.

СЗИ: Да ли то значи да ће ССП по овом питању неће ништа предузимати?

Лaзар Ранитовић: То никако не значи да ће ССП по том питању бити пасиван, нити смо ми то до сада били. Ја сам само покушао да пружим објашњење онима који нам замерају што не покренемо штрајк, зашто би то у овом тренутку било неделотворно, па чак и контрапродуктивно.

Иако ми у ССП сматрамо да главни терет у заштити интереса запослених треба да поднесу пре свега репрезентативни синдикати, јер се они не могу позивати на репрезентативност само као на привилегију у комуникацији са послодавцем, већ та репрезентативност треба да подразумева и већу одговорност и обавезе према запосленима, ми морамо, због нашег чланства, због исправности њихових захтева, да и даље будемо активни на том, али и на свим другим пољима.

Вама је познато, а верујем и већем делу чланства, да је ССП упутио послодавцу предлог у писаној форми за системско решење овог проблема, али на то нисмо добили никакав одговор. При томе су гласноговорници репрезентативних синдиката на становишту да су сви разговори и евентуални споразуми послодавца са нама „необавезујући“, а да су само они договори који се са њима постигну регуларни. Не треба се, онда, много чудити ако послодавац према нама има један „необавезан“ став. Репрезентативни синдикати су формално у праву, али, суштински не морају то увек бити. Зато, хајде да већ једном почнемо да се опредељујемо према ономе што се изговори или напише, тражи и предлаже, према ономе шта се уради, а не да над идејама превлађују бројке.

Ипак, ситуација је таква каква је, због тога је на нама обавеза да до краја године или до почетка следеће, најдаље до потписивања новог колективног уговора, јер садашњи ускоро истиче, постанемо репрезентативни синдикат, а тада ће послодавац и законски бити у обавези да нас, не само саслуша, већ и да нас испоштује у мери у којој ми то будемо желели.

На том путу имамо и одређене препреке јер се једном броју наших чланова не „одузима“ чланарина преко платног списка, а што је једини доказ нечијег чланства, у чему видимо и одређене знаке опструкције од стране експонената послодавца у самом Министарству. Надамо се да ћемо те проблеме превазићи до краја године.

ССП је дао активан допринос у помоћи око премештаја једног, додуше мањег, броја радника из места запослења у место становања и на тај начин смо барем некоме умањили трошкове и помогли у „спајању“ породица. Ми бисмо волели да је тај број већи, али, на жалост, нисмо били у могућности да на том плану више урадимо, што не значи да смо од те идеје одустали-напротив. Ми смо ту идеју уобличили и постигли какав-такав успех, о томе би било најбоље да говоре они којима смо помогли, и зато немамо намеру да од ње дигнемо руке.

Ми као Синдикат стално покушавамо да приволимо послодавца на економичније, одговорније располагање материјално-финансијским средствима, указујемо на криминал и корупцију у Министарству везано, између осталог и за ненаменско трошење средстава, што се одражава на укупан положај запослених, па самим тим и на исплату путних трошкова.

СЗИ: Сведоци смо и неких оптужби да је новац за исплату путних трошкова запослених отишао на организацију „Полицијаде 2013“ на Златибору!?

Лaзар Ранитовић: Само злонамерни могу да повежу „Полицијаду 2013“ са тиме да су тамо потрошене „наше паре за путне трошкове и за јубиларне награде“ и слично. Иако је „паметноме и једна доста“, поновићемо по ко зна који пут, без намере да се икоме правдамо: сваки учесник је је преко своје синдикалне групе финансирао свој боравак на Златибору од својих личних средстава у износу од 1700, 00 динара. Онако успут, не би било згорег рећи, да главни критизери „Полицијаде“ на нашој фејсбук страници нису чланови ССП и за ову тврдњу, наравно, имамо доказе. Наши чланови су преко нашег сајта, преко странице на фејсбуку и преко руководилаца синдикалних група веома добро упознати са условима под којим је Полицијада 2013 организована. Очито је да је некоме стало да минимизира наше успшне акције, па чак и да их представи као фијаско, али узалуд им је то.

Од овога објашњења много је важнија чињеница да се на „Полицијади 2013“ окупило око 1000 наших колега и колегиница, дакле скоро сваки седми члан ССП, што је увећање за више од 50 одсто у односу на прошлу годину. Са гостима нас је било преко 1000. Синдикат српске полиције је на овај начин показао своју креативност и организациону способност, па ако баш хоћете и сопствену снагу. Нико у Министарству у овом тренутку није у могућности да као ми окупи толики број полицијских службеника на добровољној основи на једном месту и да са таквог окупљања сви понесу само позитивне утиске. И ми у организационом одбору смо били пријатно изненађени великим одзивом, после тога је уследила и не мала стрепња да ли ћемо успети да се снађемо у непланираним условима, а све то је, на крају, заменио осећај огромног задовољаства због успешно извршеног задатка.

Наравно да је у реализацији овог пројекта било одређених пропуста, али смо се ми трудили да гости и учесници то уопште не осете. И већ сутрадан по „Полицијади“ извршена је почетна анализа онога што је урађено, са посебним освртом на проблеме и пропусте, како бисмо их следеће године смањили на што је могуће мању меру. А већ имамо најава да ће на следећој полицијади учешће узети око 1500 колега и колегиница.

О томе како је било на Златибору 13. септембра не треба трошити превише речи-најбоље је прочитати утиске и фотографије учесника на нашој фејсбук страници. Немамо сумње да ће позитивна слика са Златибора утицати на подизање угледа ССП у целини.

СЗИ: Какав је став ССП у вези са натписима у штампи о недозвољеним активностима високих руководилаца у МУП Р Србије?

Лaзар Ранитовић: Главни одбор ССП из објективних разлога није био у могућности да се састане ових дана тим поводом, нити ће то бити у могућности наредне седмице, тако да за сада немамо званичан став. Оно што вам могу рећи је да је ССП још пре неколико месеци упозорио на постојање системских услова за коорупцију у Министарству, први смо који смо упозорили руководство полиције и Министарства да је годину дана преко 1000 полицијских службеника било у незаконитом статусу јер су, без своје кривице, остали без решења о распоређивању у складу са систематизацијом, први смо покренули питање „помоћног система за обрачун плата“ јер смо знали да је то незаконито и за то добили „пацке“ од г. Којића из Сектора за заједничке послове, упозорили смо да су поједине колеге, чланови нашег Синдиката, официри високог ранга, у таквом статусу већ више година, да им се не дозвољава да раде, да има колега без решења којима се годинама не дозвољава да долазе на посао, покренули смо питање „луксузирања“ скупоценим службеним аутомобилима, тражили смо да се јавно објављују спискови радника који се награђују на месечном нивоу, управо зато што смо знали како се у многим случајевима одређује ко ће ту награду добити, тражили смо, између осталог, да се пооштри казнена политика према високим руководиоцима, јер су они за сада недодирљиви. Стално упозоравамо на сву штетност непотизма и партијско-буразерског запошљавања, на негативну селекцију руководећег кадра. Да не помињем то да смо поставили питање повезаности појединих генерала полиције са организованим криминалом.

Не улазећи у детаље онога што новине ових дана пишу, могу да кажем да је Синдикат у свим својим иступима био у праву. Иако смо тражили и помоћ других синдиката, помоћ медија и јавности у обрачунавању са свим неправилностима, подршку смо добили једино од алтернативних медија и на томе смо им неизмерно захвални.

Из свих ових писања у дневној штампи, можемо закључити да држава има новца па и за путне трошкове радника МУП-а, али је потребно извршити његово преусмеравање. То би требало да буде полазна основа за преговоре са послодавцем, а Синдикат је још раније руководству упутио предлог на који би се начин могле извршити значајне уштеде финансијских средстава.

Оно што мене брине је да се овоме још не види краја и да се неће тек тако завршити, а све то негативно присуство у штампи, у јавности озбиљно нарушава углед полиције као институције, али и сваког запосленог појединца, а највећу штеу ћемо претрпети ми радници. Уколико се ова ситуација не разреши што пре у институцијама система, уколико кривци за ову ситуацију не понесу одговорност, последице по државу могу бити још теже. Вара се свако ко мисли да се све ово може заташкати јер више није у питању само наша јавност – ту је и Европа која нас пажљиво посматра и која нам може успорити пут ка ЕУ, што ће донети нову економско-политичку нестабилност. Тамо где постоји таква нестабилност нема страних инвестиција, а то ће опет највише погодити обичне грађане.

Служба за информисање ССП

Comments

 1. E moje drage kolege, to sto kasne putni troskovi, to su nam krivi sindikati, mislim na sve sindikate, krivi su i sto su potpisali kolektivni ugovor koji nam daje manja prava nego sto nam daju Zakon o radu, Zakon o policiji, opšti kolektivni ugovor i poseban kolektivni ugovor za državne službenike ka i Zakon o platama državnih službenika i nameštenika. Umesto svi sindikati da insistiraju na poštovanju i primenu svih Zakona i pravilnika oni prave neke svoje kalkulacije i dopuštaju da se našim novcem razmeću mnogi funkcioneri čija radna mesta ne treba ni da postoje. Kada bi sindikati posegli za odgovornošću funkcionera koji u MUP-u ne sprovode Zakone verujem da bi sve kolege izašle na protest i stupile u štrajk bez obzira da li pripadaju ili ne nekon sindikatu. Od 01.05.2008. godine po Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika nama plata treba da se obračunava tako što nam je osnovica prosećna plata u republici uvećana za 30%, pa tada više niko ne bi ni postavljao pitanje 10000 socijalne pomoći, zamislite sindikati se bore da nam uđe u platu samo delić onoga što nam ionako pripada. I narod bi nas više cenio i podržavao kada bi se izašlo u protest a ako treba i štrajk, sa zahtevom da se poštuju Zakoni ove države a ne sa nekim procentima kao da smo na pijaci. Pitam se samo da li su sindikati dorasli zadacima zbog kojih postoje ili postoje zbog nečega drugog……. Voleo bih da me demantuje neko od tih vajnih advokata koji kao zastupaju nase interese a koji redovno naplaćuju svoje ” Usluge”, od rukovodstava sindikata ne očekujem bilo kakvo racionalno objašnjenje jer ne postoji,
  Onaj ko želi jaku državu, on prvp pravi jaku, sposobnu opremljenu Vojsku i Policiju, ispoštuje sva njhihova prava, ali se uvek polazi od potreba i prva onoga na terenu a ne onoga u kancelariji, e onda bi se i budžet punio i bilo pra za sve, ali bi ogromnih srestava bili uskraćeni pojedinci, koji se mešetare kako u drugim institucijama, tako i u našim sindikatima i naravno u MUP-u u celini.

 2. Поштовани колега Алексићу,
  Иако је Ваш коментар написан са најбољим намерама и у њему има доста ствари са којима се слажем, неке погрешне полазне претпоставке на које се Ви некритички ослањате су Вас ипак навеле ннеке погрешне закључке и одвеле Вас у потпуно погрешном правцу.
  Оптуживати синдикате и то све да су криви због кашњења путних трошкова је, у најмању руку неопрезно, да не кажем да је то потпуни промашај, јер кривица је искључиво на послодавцу. Тврдити истовремено да су сви синдикати потписници колективног уговора, показује елементарно непознавање како функционишу односи послодавац-синдикат.
  Уколико сте пажљиво пратили активности ССП које су готово у потпуности пропраћене преко званичног сајта ССП (ако коза лаже рог не лаже) морали сте сазнати да је ССП један од оних синдиката који најамбициозније инсистира на поштовању и примени свих Закона и правилника и да у том контексту ССП не прави никакве калкулације. Погледајте само колико пута је ССП указивао на разне злоупотребе и малверзације од стране руководства. Па и сам овај интервју довољно говори, ономе ко не жели или не може да чита све уназад, на шта је ССП у претходном периоду био усмерен. Мислите ли да су тек тако долазиле финансијске контроле по налогу тужиоца ради провере финансијског пословања ССП, да се тек тако преко плаћених новинара фабрикују афере против појединих активиста ССП!!? Па то је управо зато што ССП све време инсистира на поштовању закона и правилника и прозива, именом и презименом, руководиоце за неправилности. Због тога би ипак требало да преиспитате своју паушалну оцену према којој , између осталих, и ССП калкулише или да бар да објасните на шта конкретно мислите.
  Кажете, онај ко жели јаку државу ПРВО прави јаку војску и полицију. То једноставно није тачно, јер може ли држава без јаке привреде и економије, без јаког образовног система, без јаке науке, без јаког здравства, без јаког(е)… имати јаку полицију и војску. Једноставна логика налаже да то није могуће. Све је то у међусобној корелацији, тако да не постоје поједноствљена објашњења и решења. Па ни највећи и једини непобеђени светски ратник и војсковођа Атила није могао да створи непобедиву војску све док није прво превазишао племенске поделе и створио чврсту унутрашњу организацију уређивањем унутрашњих односа.
  Да ли су синдикати дорасли задацима који постоје?… Вероватно још увек нису у потпуности, јер се они још увек развијају, али се неки од њих труде да барем колико-толико одговоре задацима који се пред њих постављају. Да ли су у томе успешни?… Неки више, неки мање, углавном мање… сложићемо се. Да ли због тога треба укинути синдикате као што неки предлажу? Свакако не!!!
  Синдикат је жив организам који се стално развија и мења, расте и смањује се, обољева и напредује, има своје светле и своје тамне тренутке, никада није исти. Синдикат је јак колико му је чланство јако, али треба и јаке појединце. На чланству је да стално контролише своје синдикалане руководиоце и уколико изгубе поверење у њега, они ће из синдиката изаћи у већем броју и учинити га мање функционалним, па чак и потпуно непотребним. Супротно, уколико запослени примете да неки синдикат колико-толико квалитетно заступа њихове интересе, чланство ће се повећавати.
  ССП је, тренутно, како ствари стоје, у овој другој фази. А сутра…ко зна?
  Можда би ипак било боље да сте, уместо једне опште оцене о свим синдикатима, изнели конкретне замерке на конкретне акте чињења или нечињења од стране ССП и тиме бисте ССП учинили велику услугу. Свака добронамерна критика је добродошла.

 3. Разлика у изражаванју и тумачењу написаног међу људима постоји па тако и разумем зашто сте се осетили прозваним, када сам помињао синдикате и колективни уговор мислио сам нравно на потписнике колективног уговора, верујте ми веома добро знам прописе и како функционишу синдикати. Коментариосам сам на Вашем сајту управо због тога што колеге доста прате ваш рад и све што сам рекао је у сасвим доброј намери према Вашем синдикату, као уосталом према свим синдикатима, у намери да пронађу у својим редовима оно најбоље и најспособније. Вашег председника јако добро поѕнајем и то као часног и поштеног човека али као што знате једна ласта не чини пролеће……..

 4. Разлика у изражавању је једно, а непрецизно изражавање је друго. Не знам шта сте желели рећи, али знам шта сте написали: ” to sto kasne putni troskovi, to su nam krivi sindikati, mislim na sve sindikate, krivi su i sto su potpisali kolektivni ugovor….”. Због тога онда и мој погрешан закључак да не познајете систем функционисања послодавац-синдикат. Он није apriori изведен, већ на основу онога што сте написали, а не онога што сте хтели рећи. Чак сам написао и да је ваш коментар написан у најбољој намери, чиме сам одмах у почетку желео да избегнем конфронтирајући став. Ово што сте накнадно написали је, ипак, сасвим другачије :).
  И нема никаквог осећаја да је неко прозван, јер и ја сам само неко кога интересује синдикални покрет у МУП као и Вас, пратим шта пишу и раде и други синдикати. На крају крајева, оваква места и служе за размену мишљења. Али, једноставно сам морао да реагујем, јер нисам видео никакву реакцију на оно што је стајало у чланку, који је, према мом мишљењу, врло конкретан, веома коректан, никога не вређа, нема му се шта одузети ни додати, већ само уопштене критике.
  Е, сад, шта сте хтели рећи тиме да је председник ССП частан и поштен човек, али да “једна ласта не чини пролеће…”, то је већ питање за чланове ССП.
  Поздрав 🙂

  1. Можда је колега помислио да је искључиво наш председник Глишо поштен, док су сви други активисти у ССП недостојни или сумњивог морала, односно непоштени. Свакако да “једна ласта не чини пролеће” али се оне удружују и лете у јатима, брину једне о другима. Наш правац и циљ је јасан, многима то смета, многи се труде да ово јато које брине о запосленима разједине и разбију, али не ссхватају да нам то управо даје мотивацију и снагу да истрајемо на свом путу и одржимо правац који смо одредили!
   Поштено и професионално радимо најбоље што знамо и умемо, ко зна више, жели, може и хоће добродошао је!

   1. Не верујем да је баш то помислио, јер заиста верујем да је хтео да буде добронамеран, али сам сигуран да ће убудуће морати, то добронамерно кажем, добро да размисли шта жели да каже и како ће то да рећи. 🙂

  2. Kolega Rastko, da bi imali pravo n ekoga da predstavljate onda morate da znate da čitate pravilno i da razumete pravilno, to što kasne putni troškovi krivi su svi sindikati, to sam napisao i stojim iza toga, a posle sam stavio zarez pa nastavio, ali Vama kao nereprezentativnom sindikatu, nažalost, niko a pogotovo Zakon neuskraćuje mogućnost da se borite za poštovanje potpisanog. Samo me interesuje zašto niste komentarisali ta j nastavak da su krivi sindikati što su nam posebim kolektivnim ugovorom dali manja prava, potpisnici ugovora potpisali a vi prešli preko toga. Verujte mi, samo donekle sam upućen kako funkcioniše odnos sindikata i poslodavca, u ovom slučaju MUP-a, ali vrlo dobro znam kako bi trebao da funkcioniše, kako je to propisano……..Stvarno mi je žap što ne razumete to što sam rekao da je predsednik pošten i častan a da jedna lasta ne čini proleće, podsetite se malo ljudi koji su bili časni i pošteni a njihovi saradnici, kojih je bilo u manjini, su takve “progutali”, vi bi po funkciji o tome trebalo da vodite računa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *