Skip to main content

ЈАВНА РАСПРАВА – Нацрт Закона о полицији


11096817_814543828580869_271692768_nУ Позоришној сали Дома синдиката у Крагујевцу дана 30.03.2015. године са почетком у 11,00 часова одржана је јавна расправа о нацртима Закона о полицији и Закона о евиденцијама и обради података у области унутрашњих послова.

У присуству представника Министарства унутрашњих послова, других државних органа, стручне и академске јавности, цивилног друштва, медија и представника синдиката у полицији, нова законска решења представили су:

  •  Јасмина Станојевић и Наташа Милидраговић – Секретаријат МУП-a,
  •  Јасмина Васиљевић – шеф Бироа за информације од јавног значаја,
  •  Милош Опарница – помоћник министра и начелник Сектора унутрашње контроле полиције.

Синдикат српске полиције је узео учешће и на овој јавној расправи, али не као неми посматрач или критичар, већ као неко ко је указао на грешке у нацрту Закона о полицији и са спремљеним алтернативним решењима. Испред Синдиката српске полиције у јавној расправи активно су учествовали председник РЦ Крагујевац Марко Москић и председник СГ Ариље Драган Ристановић, који су  изнели око 50 амандмана на нацрт Закона о полицији. Од стране адвокатских тимова у Синдикату српске полиције извршена је провера ових амандмана и усклађени су за законским актима и међународним конвенцијама.

Новина у свему овоме представља и став учесника трибине из радне групе МУП-а да су поднети амандмани конструктивни и да ће бити разматрани у даљем процесу усаглашавања овог закона. Договорени су и кораци у наредном периоду како би сви амандмани поднети од стране Синдиката српске полиције били детаљније разрађени.

Нама веома чудна ствар представља и то да су поједини представници осталих синдиката на овој трибини дошли неприпремљени, ваљда са циљем да нешто науче. Сигурно и јесу слушајући излагање представника Синдиката српске полиције. Један активиста из редова репрезентативног синдиката је покушао чак и да понуди неке само њему познате, а по свим присутнима нелогичне промене у нацрту, али је убрзо прекинуо, схвативши да је ово ипак озбиљна, јавна расправа где нема места непрофесионалности и аматеризму. Ако нас овако репрезентативни синдикати представљају пред послодавцем и на осталим састанцима где се доносе кључне одлуке, онда не треба да нас чуди што се запослени налазе у овако тешкој ситуацији. Чак и нама остаје нејасно на који начин репрезентативни синдикати учествују у доношењу и мењању законских и подзаконских аката у МУП-у, када овакву велику прилику нису искористили? И да ли ће се заиста и укључити ако знамо да је јавна расправа један од последњих механизама договора пре доношења одлуке, у овом случају коначног нацрта Закона о полицији?

Подсећања ради, Синдикат српске полиције у предходном периоду тражио је начин за активно укључивање наших активиста у израду преднацрта и нацрта закона, послат је захтев руководиоцу Радне групе, државном секретару Николићу, али смо одбијени под изговором „нисте репрезентативни“! Колико је то неодговарајући изговор било је јасно на овој јавној расправи када су наши активисти активно учествовали а представници репрезентативних синдиката били неми посматрачи. Но, такав изговор није утемељен ни у једном закону јер репрезентативни синдикати имају само ту привилегију да преговарају и потписују колективне уговоре и ни једну другу у односу на остале синдикате! Ако људи у радној групи МУП немају основно познавање позитвног права у држави, како онда очекивати бољи предлог од овог, катастрофално лошег нацрта закона?

Активним учешћем у оквиру јавне расправе још једном смо показали да репрезентативност синдиката није предуслов учешћа и решавања неког проблема. Потребно је само у својим редовима поседовати образоване и професионалне кадрове, који континуирано раде на својој едукацији. Синдикат српске полиције овом приликом жели да се се захвали организатору овог скупа на позиву. Надамо се да ће се овакав начин сарадње одвијати и у осталим сегментима који се тичу побољшања статуса запослених у МУП-у. Јер само заједничким снагама можемо учинити да свима нама буде боље.

 

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић

30032015-KG-javna-rasprava1v 30032015-KG-javna-rasprava2v


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ