Skip to main content

Је ли заиста било шамара?


Једна од главних вести уsamar штампаним и електронским медијима ових дана била је прича о томе како саобраћајни полицајац  З.К. шамара младића који није хтео да потпише записник. У циљу повећања тиража и гледаности, штампани и електронски медији се утркују са што бомбастичнијим насловима. Тако смо могли видети наслове попут „Незапамћен инцидент у Београду“, „Бахати полицајац шамара младића“, „Отказ за насилника полицајца“ и сличних. То нас и не треба да чуди обзиром на то да је данас и новинарство у великој кризи, као и цело друштво уосталом, и да у оваквом „демократском“ окружењу скоро свако може писати све и свашта, без икакве одговорности. Па чак и унапред осуђивати. Нажалост…

Синдикат српске полиције оштро осуђује објаве у медијима где се унапред осуђује полицијски службеник З.К, а на основу једног видео снимка направљеног мобилним телефоном, очигледно „сеченим“ по деловима, где се баш и не види најбоље сам чин шамарања. Синдикат неће улазити у то да ли је колега З.К. прекомерно употребио физичку снагу или не, оставићемо то надлежним органима, али не смемо препустити медијима да момка јавно линчују! Они исти медији, који једва чекају да се деси пропуст полицијском службенику или шак нека злоупотреба, како би „испљували“ полицијску професију и полицајца довели на стуб срама. Док у случају вишеструких повратника у извршавању кривичних дела, ти исти медији сридљиво наведу иницијале изгредника, у овом случају су јако храбри, па су објавили поптпуне личне податке полицијског службеника, неки су зашли и у његов приватни живот објављивањем низа фотографија.

Ако урадимо кратку анализу објављеног видео записа https://www.youtube.com/watch?v=5WgdaV8K98E на почетку можемо видети једног младића окренутог леђима и испред њега полицајца. Затим се види део десне руке полицајца и звук ударца. А да ли је заиста било шамара или је то накнадно додат звучни ефекат? Да ли се тај шамар на снимку види? Када се пажљиво погледа снимак не може се са сигурношћу утвридити да ли је до шамара дошло, већ се јавља сумња која би требало бити отклоњена у току судског поступка где ће се утврдити право чињенично стање.  Такође, мора се тражити одговор на питање: Шта је било на почетку снимка, да ли је можда исти тај младић учинио нешто да испровоцира полицајца, можда га одгурнуо или ударио?

Напомињемо да Синдикат српске полиције сигурно неће подржати ниједног запосленог у МУП-у  који буде осуђен за неко кривично дело, а нарочито оног који је у вези са обављањем полицијског посла. За такве у полицији места нема, ми се залажемо за професионално и часно обављање задатака. Али, док надлежни органи не докажу евентуалну одговорност, бићемо ту и пружити сваки вид помоћи нашем колеги. Устав Србије је предвидео правни институт презумпције невиности, односно право да се свако сматра невиним за кривично дело док се његова кривица не утврди правноснажном одлуком суда.

Или можда док га не осуде новинари? Да ли је осуда јавности довољна за суд када су у питању полицијски службеници?

Служба за информисање ССП


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ