Skip to main content

Лоша кадровска политика и неправда довела до спаљивања дипломе?!


 

Звонко Лазаревић
Звонко Лазаревић

Јавно спаљивање дипломе коју је извео полицијски службеник Звонко Лазаревић из Крушевца, иначе активист Синдиката српске полиције, очити је показатељ лоше кадровске политике која влада у Министарству унутрашњих послова Републике Србије. Овај перформанс начињен је као последњи вапај надлежним органима да уреде односе у полицији.

Треба истаћи да Синдикат нема законску могућност да утиче на кадровску политику у Министарству те је на овај начин желео да скрене пажњу јавности и медија на проблем катастрофалног вођења и управљања људским ресурсима.

У Министарству унутрашњих послова не постоји стратегија управљања људским ресурсима, односно није заживела онако како би требала, те се стиче утисак да о овој важној области нико и не води рачуна. Парадоксално је да је Систематизација радних места поврељив документ и запослени у њега немају увид, напредовање у служби се своди на пријатељске, познаничке, родбинске и партијске везе. Непотизам одређених високопозиционираних старешина није непознат нашем Синдикату, као и приче које круже да се распоређивање на жељено место може купити за неколико хиљада евра.

Многи запослени са адекватним образовањем и високим просеком оцена на студијима, због својих напредних идеја и реформаторског залагања у унапређењу службе бивају понижавани, исмевани и шиканирани и то од оних руководиоца који имају неадекватно образовање а на положају су се нашли на веома сумњив начин. Такви руководиоци са разлогом не желе у близини оне који их могу угрозити својим знањем или „јачом“ дипломом.

Тако имамо парадоксалну ситуацију да дипломирани полицајци са завршеном академијом раде као полицајци позорници или у патроли, економисти раде као пекари или кувари, или политиколога који десет година пере чаше у ресторану МУП-а. С друге стране познати су нам и случајеви где чак имамо и генерала који је завршио дефектологију, генерала који је полагао испите шаљући индексе аутобусом за уписивање оцена, руководиоце полиције који имају учитељске или угоститељске школе, или оне који претендују да са места секретарица постану руководиоци или специјални саветници.

Пре око пет година, на годишњој анализи рада министар Ивица Дачић јавно је затражио да се сачини стратегија управљања кадровима, да се сачини јединствена база података свих запослених са школском спремом и посебним сертификатима са обука или курсева, да се огласе слободна радна места као би запослени могли да конкуришу и напредују, међутим то до данас није учињено. Кадрови које је у МУП довео Бранко Лазаревић, бивши шеф кабинета и саветник министра, се и даље налазе на кључним местима и позицијама у Министарству и чине све да опструишу рад Министарства, посебно опструирајући Ивицу Дачића и његове напоре да се многе ствари уреде.

И данас, запослени не знају која су радна места упражњена и не могу конкурисати за рад на местима која су адекватна њиховој стручној спреми, управо због тога долазимо до ситуације да су појединци незадовољни и да у знак протеста спаљују дипломе које су тешким радом и трудом стекли.

Портпарол ССП
Драган Жебељан

Београд, 05.03.2014. године


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ