Skip to main content

Месечни састанак у Кабинету министра


Београд, 10.03.2016. године, – Одржан је трећи овогодишњи редован месечни састанак са Радном групом за сарадњу са синдикатима. Данашњим састанком је председавао државни секретар и заменик министра, господин Милосав Миличковић, а Синдикат српске полиције је представљала делегација у следећем саставу: председник Лазар Ранитовић, заменик председника Миле Лазаревић, генерални секретар Драган Ристановић, члан ГО Бобан Ђорђић и председник СК Виктор Ратковић.

Отворених тема и постављених питања је било неколико, али централно место на састанку заузели су проблеми и недоумице проистекли због започетих процеса декриминализације или рационализације, зависно од тога како их ко доживљава, колоквијално названих „анализа ризика“.

  1. „Анализа ризика“

Одговор на питања по овој теми дао нам је помоћник начелника Сетора људских ресурса, господин Драган Цетковић, који је саопштио да је прича назвата тим именом завршена, да се природним одливом (пензионисањем и споразумним раскидима радног односа) сишло до границе од максималног броја запослених у Министарству унутрашњих послова (42850 запослених), и да нико неће изгубити посао у том процесу. Усвојена је нова систематизација радних места 04. марта 2016. године (мање-више иста ранијој, из августа 2015. године). Колегама који су у предходном периоду потписали споразумни раскид радног односа (можда и под притиском) биће пружена могућност и да се предомисле и врате на посао. У току су разматрања предмета по жалбама и у неко догледно време (најкасније у року од 90 дана,почев од 03. марта) људи из „анализе ризика“ биће враћени на своја ранија радна места.

Тиме је још једном, званично потврђена наша информација, јавно презентована првог марта, да је читав овај процес заустављен и то сматрамо великом победом синдиката у МУП-у али и разума на страни послодавца, који није дозволио да га тврдоглавост у започетом процесу одведе предалеко. Остаје жал за изгубљеним временог, потрошеним нервима и уништеном здрављу многих колега, јер научно је доказано да је страх од губитка посла један од најјачих страхова код људи.

  1. Примена члана 172. Закона о полицији

Са потпуном применом овог члана ЗОП није се кренуло, нити ће у скорије време, будући да је и руководству МУП-а јасно да би потпуна примена довела до великих неправди и довела до својеврсне парализе службе. Министар је оформио трочлану радну групу (секретар министарства Милорад Тодоровић, помоћник директора Богољуб Живковић и заменик начелника Сектора материјално-финансијских послова Жељко Веселиновић) са задатком да изнађе и правно уобличи предлог поступања министарства по то наведеном члану, узимајући при томе и обавезу поштовања закона али и његово уподобљавање  у смислу усклађивања са реалношћу и правичношћу. Комисија има рок до 20. марта да донесе упуство које ће бити јавно презентовано најкасније до 25. марта.

Провере које се тренутно спроводе јесу у складу са законом, прави се централна евиденција свих запослених против који се води кривични поступак или су осуђени за неко дело које се гони по службеној дужности. Све информације се сливају у Сектор људских ресурса, који ће касније даље поступати, овог пута није остављена могућност арбитраже и селекције на нивоу начелника полицијских управа и других организационих јединица.

Углавном, став министарства је да нико од запослених неће добити отказ пре него радна група не донесе свој став и презентује упуство.

Председник ССП Лазар Ранитовић је изјавио да наш синдикат подржава намеру министра и Министарства, да се нечасни полицајци, а знамо сви да и таквих има међу нама, одстране из службе. Али је и поновио да је за нас неприхватљиво да било ко добије отказ пре неголи суд утврди његову кривицу и прогласи га кривим. Такође, ССП инсистира на томе да се не могу сва кривична дела исто третирати, да се тешка кривична дела и дела начињена из користољубља морају раздвојити од нехатних и случајних. Нагласио је нашу спремност да предузмемо и конкретне акције, као што је прикупљање потписа за петицију, међу запосленима у МУП-у али и међу грађанима.

  1. Једнократна новчана помоћ запосленима

Поводом најављене једнократне новчане помоћи запосленима  у МУП, у различитим износима у зависнсоти од интерпретатора обећања Премијера Србије, добили смо одговор од господина Миличковића, да ће новчане помоћи бити, али не може са сигурношћу да каже ни када ни у коликом износу, јер то не зависи од нашег министарства већ пре свега од стања у буџету Србије и прорачуна министарства финансија.

  1. Накнада за рад у отежаним условима

Извештаји о ангажовању људи на територији Прешева, пристижу из Полицијске управе Врање, након састанка представника ССП са начелником те управе. Врло брзо, вероватно наредне седмице, биће извршена уплата припадајуће накнаде полицијским службеницима.

Што се тиче евенетуалног увећања висине дневнице, која тренутно износи понижавајућих 150 динара, није у надлежности МУП, а нема никаквих информација о намерама Владе РС за њено скорије увећање. Од прича појединих синдиката да је у припреми увећање износа накнаде за рад у отежаним условима и специфичним подручјима, такође, за сада нема ништа, нити је планирано.

  1. Проблеми у УГП РЦГП према Црној Гори

Поводом проблема у појединим станицама граничне полиције, које је укратко изнео Виктор Ратковић, добијен је исцрпан одговор. Представници послодавца, као и руководство Управе граничне полиције, свесни су недостатка људства (по њиховој процени ради се о око 500 граничара) и из тог разлога ће до краја ове године бити расписан конкурс за УГП (на нивоу целе Србије). Такође су свеси евидентног недостатка опреме и инвентара на граничним прелазима Увац, Јабука, Врбница и Прибој (да је у просторији за ПД преглед и кабинама на ГП Гостун тотални мрак, да кабине прокишњавају и да ће то решити хитно, т.ј наложено је да се са решавањем стартује већ данас). Недостатак батеријских лампи, рачунарске опреме и инвентара ће такође бити решен. Ускоро ће бити одржан и годишњи састанак РЦ према Црној Гори, на којем ће присуствовати начелник управе, генерал Миленко Божовић, и на који ће обавезно бити позвани преставници ССП (учествоваће председник Ранитовић и Виктор Ратковић).

На ГП Ваган решење за воду ће бити изнађено у сарадњи са СВС-ом, постављањем цистерне. Убудуће неће бити налагано обавезно присуство радним састанцима ван радног времена без наканде, већ ће људи бити стављани на распоред и биће им плаћен прековремени рад за време проведено на састанку, или ће радни састанци бити организовани у више термина (све у договору са запосленима).

На састанку смо, мимо предвиђеног дневног реда, указали на недопустиво лош квалитет хране коју добијају људи на терену у Копненој зони безбедности. Да захтевамо од МУП да се под хитно нешто уради на том плану, да се откаже сарадња са добављачем хране сумњивог квалитета и катастрофално лошег мириса и укуса. Добили смо уверавања да ће бити извршене провере и предузете одговарајуће мере ради заштите здравља запослених.

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић