Skip to main content

Мигрантска криза: алармантно стање према Бугарској!


Као што је већ познато, суочен са измењеним трасама прилива илегалних имиграната у земљу, Одбор за безбедност је пре пар дана донео одлуку о распоређивању војних и полицијских снага дуж границе са суседном Републиком Бугарском. Те удуржене снаге су већ распоређене али су наишле на велике логистичке проблеме на терену, што и не чуди с обзиром на то да су људи смештени у објекте који стоје напуштени дужи низ година. Упркос приметним напорима представника Дирекције и Управе полиције на координацији и решавању проблема то ипак не иде довољно брзо па смо се и ми, као одговорна синдикална организација, уз консултације са руководством МУП, укључили директно на терену.

Наши активисти, председник РЦ Бор Мирослав Стојимировић и секретар Славиша Крецојевић извшили су данас обилазак државне границе према Републици Бугарској,  у делу који се простире на територији општине Неготин и делом територије града Зајечара, а где су од 21.07.2016.године, обезбеђење преузеле комбиноване патроле припадника МУП-а и Војске Србије, који су стационирани у објектима-караулама које је у ранијем периоду користила ВС и то караули Браћевац , караули Градсково, као и у просторијама СГП за ОБДГ Мокрање.

Том приликом је на околности услова рада, смештаја и исхране, полицијских службеника радно ангажованих на датом простору, које је тренутно одређено у трајању од 15 дана, обављен разговор са замеником начелника Одељења полиције ПУ Бор, и командиром чете ИЈП ПУ Бор Арсић Перицом, који је тренутно такође радно ангажован са припадницима чете ИЈП ПУ Бор. Дошло се до података, да заједничким напорима припадници МУП-а и ВС покушавају да успоставе нормалне услове за боравак и смештај припадника војске и полиције, јер објекти Браћевац и Градсково нису били у функцији око 15 година, и налазе се у веома запуштеном-руинираном стању, без струје и воде, наводећи да је обавеза министарства одбране да те услове у што хитнијем року обезбеди – односно комплетну логистику је на себе преузела Војска Србије.

Што се тиче исхране обевештени смо да ће већ од сутрашњег дана, 23.07.2016.године, припадницима МУП-а бити обезбеђен и кувани оброк, и то за ручак, док ће за доручак и вечеру и даље добијати суви оброк.

Од стране председника РЦ Бор Стојимировић Мирослава и секретара Крецојевић Славише, као и других активиста ССП на терену, у сарадњи са локалном заједницом, као и председником МЗ Црномасница предузети су ургентни кораци у побољшању наведених услова, тако да су за почетак обезбеђене моторне тестере и тримерице, како би се очистио круг наведених караула, као и пластични резервоар од 200 литара, са техничком водом, коју ће користити за одржавање личне хигијене, прање и чишћење.

Представници ССП РЦ Бор, заједно са представницима РЦ Зајечар, Јеринг Андријом и Стојадиновић Игором, а у сарадњи са начелником ПУ Зајечар Соњом Димитријевић, извршили су координацију са Заводом за јавно здравље Тимок у Зајечару и шефом штаба за ванредну ситуацију града Зајечара, којом приликом је обезбеђена мобилна екипа за дезинфекцију и дератизацију смештајних простора караула Градсково и Браћевац, оспособљени су стари пољски тоалети и обезбеђена је цистерна техничке воде за караулу Градсково, који ће уз сагласност представника ВС бити одмах искоришћени и упућени на наведене локације.

Завод за јавно здравље Тимок у Зајечару,  ће дезинфекцију и дератизацију извршити у што хитинијем року у складу са својим могућностима, а такође ће извршити и проверу исправности воде са каптажа које су некада коришћене за снабдевање наведених објекта пијаћом водом.

Даљим радом активиста ССП РЦ Бор и Зајечар на терену, уз сарадњу са локалном самоуправом и ВС, пружиће се сва потребна помоћ и средства на успостављању нормалних услова за смештај и рад наших припадника који су радно ангажовани на обезбеђивању државне границе према Р.Бугарској.

Члан ГО ССП Срђан Јовић и председник РЦ Крушевац Дејан Стојановић у контакту су са колегама распоређеним дуж границе на територији општине Димитровград, и преузимају мере на побољшању услова боравка и рада који су такође јако лоши. Током викенда они ће да организују обилазак људе на терену и пружање подршке и конкретне помоћи. Такође, дужни смо да овде поменемо и похвалимо наше колеге из руководства Дирекције полиције и Управе полиције, као и подручних полицијских управа, који су даноноћно на терену и чине све што је у њиховој моћи, обилазе људе и“врше притисак“ на представнике министарства одбране који су у обавези да организују сву логистику.

Подсећамо да смо и од министра Стефановића захтевали измену одлуке о територијама на којима за рад следи посебна накнада у зиносу од 1800,00 динара дневно:

Посебна накнада:неопходно је проширењелисте специфичних подручја!

Служба за информисање ССП
Мирослав Стојимировић