Skip to main content

Награђивање у РЦ граничне полиције према Р Македонији


granicna-policija-srbije-presevo-beta-1383052315-388849

После свих дешавања и „ставова послодавца који су јачи од Закона“, а имају за циљ само да ослабе а можда и сруше тако јаку организацију као што је ССП, морамо да их разочарамо – господо то неће ићи лако. Наставићемо са радом и још више него раније. И даље ћемо се борити у интересу запослених, без обзира на последице.

Међу запосленима је сваког дана сви више незадовољства, а  поготово међу онима који много раде и ризикују више од осталих, јер њихов рад није адекватно цењен и награђен. Свесни смо ситуације на терену и више пута смо указивали на такве ствари. Нажалост, руководиоци организационих јединица и даље неравномерно распоређују новац и имамо доста ситуација где награђују „своје људе“, без оправданих разлога.  Трудимо се да тој врсти понашања станемо на пут. Сами то радимо, без помоћи осталих синдиката, који више гледају колико сати плаћеног одсуства ће имати њихови активисти на терену него на стварне проблеме запослених у раду.

У протеклих пар недеља, на адресу Синдиката српске полиције пристигло је неколико притужби запослених у РЦ граничне полиције према Републици Македонији, а које се односе на  вредновање рада, поштовање оних који раде и наравно њихово награђивање у 2012, 2013 и 2014. години. Сматрају да они који раде највише и имају највеће резултате, при екстремно лошим условима рада, јурећи по њивама илегалне мигранте, кријумчаре, шверцере, углавном без возила или са возилима у полу-исправном стању, без адекватне опреме, прековременим радом и слично нису довољно испоштовани од стране старешина, већ да се на основу њихових резултата награђују други, а да њима припадају „мрвице“ од 5% увећања коефицијента плате једном или два пута годишње или једном од 20% у зависности од појединачних случајева. За разлику од осталих, пре свега старешинског кадра и разних шефова, који су у току године награђивани скоро сваког другог месеца увећањем коефицијента плате од по 20%. Апсурдно зар не? Како би проверили да ли су ови подаци тачни, представник Синдиката српске полиције је послао Захтев Кабинету министра за достављање информација у вези награђивања.

Као што можемо видети на фотографијама које се налазе испод текста, око 170 запослених је награђивано увећањем коефицијента плате. Пошто Синдикат српске полиције не поседује Предлоге за увећање, нити било какав документ којим би се доказало на који начин су повећани коефицијенти, што представља вид службене тајне, остала нам је могућност да на овај начин јавно, у складу са Законом о доступности информација од јавног значаја, свим запосленима, а нарочито онима који раде у  РЦ ГП према Републици Македонији дамо на увид списак награђених колега. Они ће бити најбољи показатељ да ли је неко заслужно или не био награђен,  можда и упоредити са својим резултатима и на основу овог списка поднети Захтев са награђивање или исправку и тд.

Овом приликом желимо да похвалимо и појединце у старешинском кадру у РЦ ГП према Републици Македонији који заједно са осталим полицијским службеницима излазе на терен и директно учествују у обављању полицијских послова, примењујући полицијска овлашћења у складу са Законом. Тиме стварају додатни мотив код осталих да се докажу и дају већи допринос у раду. Објављени списак је доказ томе. Ко су те старешине најбоље знају запослени у овој организационој јединици и нећемо их јавно хвалити именом и презименом. Можда ће се у будућности и остали људи у старешинском кадру угледати на њих и на тај начин функционисати?

Синдикат српске полиције ће још више инсистирати да се у осталим организационим јединицама равномерно, у складу са прописима, награђују запослени који испуњавају услове и то јавно објављивати како би смањили евентуалне злоупотребе.

По правилу би руководиоци тих организационих јединица требало да по сопственој иницијативи без притиска синдиката, периодично на огласним таблама или састанцима истакну и упознају запослене о постојању оваквог списка. А пошто је то тешко очекавати од већине, нама као синдикату није тешко то да урадимо. И радићемо док год се не почне поштовати и вредновати прави радник. Онако како треба и доликује.

  Служба за информисање ССП


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ