Skip to main content

Нови Пазар: секиром на патролу!


Нови Пазар, 08.06.2016. године, – Да никада нема опуштања и нема наивне интервенције, као што су нас учили у школама, доказао је и јучерашњи догађај у Новом Пазару када је извесни П.Х из тог града секиром напао патролу полиције.

Наиме, двочлана патрола је, поступајући по наредби суда, дошла у двориште и кућу поменутог, и на уљудно и културно обраћање полицијске службенице, која га је позвала да пође са њима јер је постојала наредба за довођење,  он је одговорио тако што је из ходника куће узео секиру подигао је изнад главе изамахнуо ка њој уз претеће речи „бежи с врата, убићу те“! Наравно, колегиница се тактички повукла, штитећи на тај начин и себе и нападача од њега самог. Након доласка појачања и поновног позива на предају, поновила се идентична ситуација и претеће речи „Излазите ми из авлије, убићу некога. Неко ће да страда, или ви или ја.“

Након тога што се П.Х. закључао у кућу, полицајци су насилно отворили улазна врата и савладали нападача, брзо и вешто, тако да није дошло до било чијег повређивања. Након привођења у полицијску станицу и консултације са дежурним државним тужиоцем, наступио је, свима нама, добро познати сценарио – тужилац се изјаснио да се овде ради о кривичном делу напада на овлашћено службено лице из чл. 323 ст. 3 Кривичног закона, али да се лице пусти и пријава иде у редовном поступку! Срећом, постојала је наредба Прекршајног суда из Новог Пазара, по којој је и поступано у конкретном случају, те је нападач на полицајце ипак завршио иза решетака.

Овај догађај је потврдио познату чињеницу да МУП Србије има у својим редовима професионалце, који су довољно обучени и професионални да исправно реагују у кризним ситуацијама, али и чињеницу која се често олако заборавља, да су припадници полиције пре свега хумани људи и да су из тог разлога и овом приликом прибегли мерама принуде у најмањој могућој мери у жељи да нападача не повреде, мада су имали основа за далеко драстичније мере. Синдикат српске полиције овим путем се захваљује колегама из Новог Пазара, свима који су учествовали у овој акцији, на показаној зрелости и професионалном приступу.

Оно што није добро, јесте „млака“ реакција тужилаштва, које и у Новом Пазару, али и у скоро свим градовима, нападаче на полицијске службенике, најчешће, не задржава, пуста их на улицу истог момента и тако ствара несигурност и код грађана и код полицајаца! Упркос јавних закљињања политичара да је „напад наполицајца – напад на државу“, у пракси се ништа не мења, и даље су полицијски службеници незаштићени, па су самим тиме и напада на нас све чешћи и чешћи.

Не можемо а да се не запитамо до када ће то тако бити? Да ли ће ова држава икада стати иза оних који је штите? Да ли неко има воље и снаге да такву праксу прекине, или ће полицајци и даље остати незаштићени, усамљени борци за сигурност грађана!?

Служба за информисање ССП