Skip to main content

ОДРЖАНА ЈЕ СКУПШТИНА СИНДИКАТА СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ


Крагујевац, 22.09.2020. године – Поштујући све препоручене мере Градског завода за јавно здравље и Института за јавно здравље Србије и Плана примене превентивних мера ССП, ради спречавање појаве и ширења епидемије заразне болести COVID-19, а у складу са Статутом ССП, одржана је редовна Скупштина Синдиката српске полиције. На Скупштини је било присутно 32 од укупно 35 делегата, а оно што нас радује је било и присуство, интересовање, али и будуће ангажовање млађих колега који су у овом синдикату видели искреност, труд и поштење.

Пре почетка, минутом ћутања одана је почаст свим колегама и колегеницама који су од прошле Скупштине до ове преминули услед пандемије Ковид 19 и на друге начине, међу којима је и бивши члан ГО ССП и председник РЦ Ниш Славиша Дејановић.

Након минута ћутања, председник Скупштине ССП Костић Дејан прочитао је дневни ред, који је једногласно усвојен, а како не би дужили, укратко ћемо пренети о чему се све разговарало и одлучивало.

Први који је Скупштини ССП поднео Извештај о свом раду био је председник Надзорног одбора ССП Радисав Мијатовић. Извршена је контрола пословања централног рачуна синдиката, укључујући и све трансакције извршене од стране и према члановима ГО ССП на челу се председником Лазаром Ранитовићем у периоду од 06.09.2019 до 01.09.2020 године. Утврђено је да за овај период, свака трансакција пратила одговарајући рачун, одлуку и потпис и притом није било неправилности у раду за овај период. Закључак је да је централни рачун ССП у плусу, а да највећи расходи чине издаци и трошкови на бонусе за рад правних заступника који износе чак ¼ буџета ССП. Износ јесте стварно велики, међутим, оно што нас разликује од осталих је управо одличан рад наших правних заступника, којих имамо 16 и највећи број добијених судских и дисциплинских спорова, те стога, како би били још бољи, у њихов рад морамо константно улагати. На наменском рачуну Штрајкачког фонда налази се преко 5 милиона динара, по угледу на синдикате западноевропских земаља, где се тај износ сваког месеца повећава, како би у случају штрајка или протеста могли да се исплате трошкови запосленима. 

Други подносилац Извештаја о свом раду био је шеф Службе за информисање ССП Зоран Стојчић. „ Ударна смо игла од које стрепе многи који нам ускраћују наша законска права. Умемо јавно да похвалимо сваког ко заслужи, али и да јавно критикујемо. Умемо и да на основу информација са терена и друштвених мрежа проценимо и истражимо шта запосленима у МУП-у смета, где имају проблема, па да покренемо одређене теме. Задњи примери су награђивање руководиоца, прековремени рад, приправност. Радимо пуном паром, а то показује и следећа статитистика:

  • 160 објава за 340 дана, односно скоро сваког другог дана било је нечега на нашој ФБ страници или сајту (просек би био већи да није било КОВИДА)
  • 16451 пратиоца на ФБ јавној страници, што је за 700 више у односу на прошлу годину.

Закључак је да сви синдикати у МУП-у заједно немају објава и не дају информација колико наш синдикат за овај период, што је права слика рада овог синдиката“ – рекао је Зоран Стојчић.

Генерални секретар ССП Дарко Оцокољић поднео је Извештај о свом раду: „Успели смо да у претходних годину дана смањимо одређене расходе у синдикату. Нигде није идеално и код појединих активиста је било одређених пропуста у раду, односно није на време достављена пратећа документација. Дао сам предлог ГО ССП за њихову смену што је и учињено. Нећемо толерисати бахатост и због тога смо увели нови систем надзора и контроле финансијског пословања, што ће с једне стране олакшати рад активистима, а с друге, помоћи Секретаријату приликом надзора у пословању и спречавање евентуалних пропуста. На овај начин, одређене новчане помоћи у складу са Правилником о материјално-финансијском пословању биће исплаћиване члановима у што краћем временском року“.

Четврти и најважнији који је поднео обиман Извештај о свом раду и раду ГО ССП којим председава је председник ССП Лазар Ранитовић. „За ових годину дана, покренули смо низ питања који се тичу радно-правног статуса запослених, заштите достојанства и наше професије, дали смо многе предлоге у виду измена и допуна Закона о полицији и били смо често присутни на терену, са нашим колегама. Многе ствари смо у ходу решавали, са руководством МУП-а створен је специфичан однос, јер ми са терена прослеђујемо оне стварне информације и догађаје, без шминкања или намере да заштитимо неког. Уз заједничку сарадњу, појединачне проблеме запослених решавамо веома брзо, стварајући услове за бољи рад колега и колегеница. Ускоро ће бити одређених измена и допуна у правним актима МУП-а где је ССП као равноправан партнер предложио низ измена и допуна. Оно што ћемо покушати, али не можемо обећати (јер немамо подршку осталих синдиката) је да ћемо се борити како би смањили старосну границу за пензионисања овлашћених службених лица на 52 године. Можда ће и ово бити најтежи задатак, наравно, ту не рачунам повећање плате, јер је чињеница и сурова истина – на износ повећања плате, ниједан синдикат у МУП-у не може утицати. Оно што ту можемо и хоћемо, до задњег атома снаге ћемо се борити да то повећање буде равноправно расподељено, односно, да они који раде на терену добију већи проценат повећања и не смемо више дозволити да се понови неправда где руководиоци добијају 10-15%, а извршиоци 3-5% повећања. Свакодневно обављам више десетине позива и решавам појединачне проблеме са терена и то знају сви активисти. Позивам све запослене да нам достављају информације са терена како би правовремено реаговали. Ми се не играмо синдиката, транспарентни смо у свом раду и искрени, а доказ нашег рада је и преко 1000 учлањења ССП за годину дана“ – рекао је председник ССП Лазар Ранитовић.

После подношења Извештаја, гласало се и по другим тачкама, где су дефинисани одређени циљеви и задаци у раду синдиката у наредном периоду. Многи делегати су изнели и одређене проблеме у својим ОЈ и то ће бити један од многих изазова са којима смо спремни да се суочимо.

На крају, једногласно је усвојена је и задња тачка – бивши активиста ССП, покојни Славиша Дејановић постхумно је одликован златном медаљом за синдикалне заслуге.   

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић