Skip to main content

Панчево: ванправно тумачење права!


Представници Синдиката српске полиције, Регионалног центра Панчево, тражили су образложење о начину вршења обрачуна радних сати на ангажовањима и теренским условима рада и добили врло занимљив материјал од тамошње вође групе за људске ресурсе, самосталног инспектора Гордане Гавриловић.

У образложењу се Гавриловићева позива на некакво мишљење из 2012. године, потпуно игноришући чињеницу да су од тада битне измене претрпели и Закон о раду, и Закон о полицији, и Уредба која уређује област накнаде трошкова службеног путовања.

Када се у свом образложењу правник не позове ни на једну једину законску или подзаконску одредбу – такво образложење може да значи само две ствари:
1) или је творац образложења свестан да нема правних разлога за такво образложење, па се и не упушта на терен права;
2) или творац образложења нема довољно знања и стручности да правно образложи и одбрани своје мишљење.

У оба случаја тај неко свој посао не ради добро – или прикрива (и покрива) незаконитости или свој посао не зна да ради. А онда се поставља питање – за шта тај неко прима плату? И колико је још таквих у МУП-у?

Како год било, правни тим Синдиката српске полиције сматра ово образложење погрешним и препоручује потписнику да се обрати својим претпостављенима или се барем распита код колега о томе на који начин се врши обрачун радних сати у другим организационим јединицама, а ми ћемо овај проблем презентовати и решити на наредном састанку  Радне групе за сарадњу са синдикатима у Кабинету министра.

Није згорег напоменути и то да МУП свакодневно плаћа милионске износе на име изгубљених судских спорова. А управо због оваквих „стручњака“. То опет води директно кршењу неких других права запослених, услед „рупе“ у буџету, на пример, тренутно актуелно кашњење са исплатом накнаде за долазак и одлазак са посла. Јер беспоребно трошење новца на једној страни неминовно доводи до несташице на другој!
Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић

za-mileta-advokat-1

za-mileta-advokat-2