Skip to main content

ПОКЛОН-ЧЕСТИТКА ДЕЦИ ЗАПОСЛЕНИХ ДО КРАЈА ОВЕ СЕДМИЦЕ


Да ће ове године Деда Мраз нашој деци бити и послодавац, држава Србија, те тако испунити обавезу прихваћену потписивањем Посебног колективног уговора за државне органе и анекса ПКУ за полицијске службенике, остаје нам да званично чујемо након што буде завршена данашња седница Владе Републике Србије.

Синдикат српске полиције располаже са још увек незваничним, али поузданим информацијама, да ће Влада донети одлуку о исплати поклон-честитке деци запослених у МУП у износу од 1.000,00 динара по детету. Такође, поуздано се зна да ће исплата бити извршена за последње четири године, за период 2014.-2017. године.

Законских сметњи свакако више нема – чињеница је да је Законом о изменама и допунама закона о буџету Србије за 2017. годину, усвојеним пре неколико дана, омогућена исплата једнократне помоћи запосленима. Тим изменама такође је уклоњена и законска препрека за исплату новогодишњих поклон-честитки за децу запослених узраста до 15 година, како је то предвиђено у ПКУ за државне органе.

Износ од 1.000,00 динара по детету свакако није износ од кога ће се било коме завртети у глави, пре би се могло рећи да је испод сваког минимума, поготово у односу на износе које добијају деца запослених у јавним предузећима, али немојмо заборавити да одговорност не лежи само на послодавцу – репрезентативни синдикати су ти који су својом пасивношћу дозволили да у колективном уговору не буде прецизирана доња граница. Ћутали су годинама и тек сад се сетили да решење потраже у тужбама (где трошкови опет падају на запослене).

Синдикат српске полиције одувек је на ставу да наша деца имају право на те новчане честитке, послодавац је потписом на ПКУ прихватио обавезу и ред је да је испуни. Напомињемо и да је, у јавности спомињани износ од 9.000 динара, само максимум који дозвољава Закон о раду („…до висине неопорезивог износа…), да минимум није одређен, али ћемо се ми потрудити да у следећем колективном уговору буде одређена и та доња граница, која не сме бити овако ниска!

Ма колико ови износи били скромни, ово ће свакако био велики помак унапред, напредак у сваком случају, јер је МУП последњи пут обезбедио пакетиће нашој деци још давне 2002. године.

Још једном понављамо оно што смо причали свих ових дана – никакво ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА није потребно, МУП ће новац уплатити по службеној дужности!

Служба за информисање ССП
Миле Лазаревић