О односу тужилаштва према полицијским службеницима, а у смислу њиховог поступања, односно непоступања, код кривичних дела ометања или напада службено лице у вршењу службене дужности, писали смо већ много пута. Досадили смо већ и себи самима причама о тужиоцима који криминалцима гледају кроз прсте. Све теже остајемо пристојни док бирамо речи којим бисмо изразили права осећања према тим и таквим тужиоцима.

Велика већина тужилаца нападачима на полицајце не одређује задржавање, пустају их на слободу, тако да се на улици нађу и пре него ли се полицајац врати из здравствене установе, са указивања прве помоћи. Само ретки, часни тужиоци стану у одбрану чувара реда.

Али оно што се ових дана десило у Ариљу, је заиста нечувено. Тамошњи господин тужилац је превазишао све своје неодговорне колеге. Четворица полицајаца, у покушају привођења извршиоца кривичног дела, једва су извукли живу главу спашавајући се од разуларене банде хулигана и наркомана. Крајње професионално и одговорно, избегли су да употребе ватрено оружје штитећи тако и те нападаче, мада су постојали сви законски услови.

Тужилац никога од нападача није задржао, момци се данас „шире“ Ариљем и провоцирају локалну полицију уз циничне осмехе и поруке „не можете нам ништа, пичке пандуурске, имамо моћне заштитнике“! А што је најгоре, нешто слично се у том граду већ дешавало пре пар година!

Поставља се  питање како би тај тужилац реаговао да су колеге полицајци искористили законска овлашћења и употребили ватрено оружје и неког од нападача повредили? Да ли би полицајце притворио или чак и ритуално жртвовао и обесио их на градском тргу? Плашимо се да је одговор на то питање потврдан.

Председник Синдиката српске полиције, господин Лазар Ранитовић, осудио је данас овакво понашање државног тужиоца и  његово непоступање у складу са законом али и са правдом: „Синдикат српске полиције никада неће прихватити оваква поступања тужилаца као нормална и прихватљива. Крајње је време да се појединци упитају са које стране закона су, ко их и зашто плаћа. Да ли су државни службеници у служби заштите државе и народа, или су пак на платном списку криминала?! Упутићемо дописе министрима унутрашњих послова и правде и тражити да се оваквом понашању појединих тужилаца коначно стане на пут.“

На крају само можемо да констатујемо да нас ово нажалост више ни не чуди. Изненађење је када неког нападача на полицајце притворе, као у оној старој питалици о томе шта је вест – кад пас уједе човека или човек пса!

А поменутом господину тужиоцу поручујемо да му никако не желимо да се нађе у сличној ситуацији, да га не нападне, али да не брине и ако се то деси, добиће заштиту полицајаца Ариља, јер су они пре свега људи па онда и прави професионалци!

Служба за информисање ССП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *