Skip to main content

Учестали напади на полицајце у Нишу


12231270_1035511693159515_1258002939_nНиш, 12.11.2015 године – Сезона напада на полицајце још увек траје и нема наговештаја да ће ускоро престати. Блага казнена политика судија према учиниоцима кривичних дела и прекршаја, наногавице, кућни притвори и опортунитети који тужиоци олако предлажу и прихватају, многобројне рупе у Законима на које се искусни адвокати позивају, незаинтересованост јавности, медија и политичара да стану у коначни обрачун са лицима из кримогених средина, довели су до тога да је данас сваки полицајац на улици потенцијална мета за напад, без устручавања нападача и икаквог кајања друштва.

У данима када су полицајци истовремено обрадовани али и понижени због најављеног мизерног повећања плате од 2% , још се нису слегли утисци, догодила су се два напада на наше колеге у Нишу и то на територији које спада под надлежност ПИ Црвени Крст. И то каква?  Брутална, безосећајна и кукавичка иза леђа. Коришћене су шипке и металне палице приликом ударца.

Приликом проналаска предмета која потичу из кривичног дела, вршећи преглед возила марке „форд“ тип „мондео“, полицијски службеник В.Ј, изненада добија ударац у пределу уста од стране власника отпада С.С. где се налазило предметно возило. Да невоља буде већа у напад се брзо укључује и син нападача, малолетни С.С. где користећи погодну позицију обухвата полицијског службеника за врат. Срећом брзом реакцијом колеге, који је скинуо са врата малолетног С.С, оба лица су употребом физичке снаге савладана и службеним возилом одвежена до службених просторија ПИ Црвени Крст. Као и по обичају, успут је било претњи од стране лица која су лишена слободе, али то је приликом већине интервенција полиције нормална појава, која се чак и у судским поступцима толерише. ОЈТ и ВЈТ су се изјаснили да код оба нападача постоје елементи КД Спречавање службеног лица у вршењу службених дужности, а пунолетни С.С. је добио „награду“ –  Одређено му  је полицијско задржавање од 48 часова.

Из овог случаја можемо закључити да је син кренуо очевим стопама и да је време да се остале надлежне институције укључе у овај случај како се у будућности не би догодило још теже КД. После оваквог напада, полицајац је завршио на прегледу у Клиничком центру Ниш. Када све то заврши њему остаје попуњавање брда папирологије. Надамо се само да ће се колега психички и физички опоравити од овога, а од независног правосудног система очекујемо да нападача најоштрије казни.

Други случај везан је за још окрутнији и по живот опаснији напад на колегу В.Т. из Жандармерије, када су више лица ромске националности, упућивајући му претеће поруке, палицама и шипкама задали више удараца у пределу главе, а потом и његовом сину В.М. Остављајући их повређене на тротоару, лица ромске националности, су одмах ушли у своје моторно возило и у пуној брзини кренули у правцу В.Т и В.М. да их ПРЕГАЗЕ! Пуком срећом у том тренутку се појавио комшија који је изашао и стао испред возила и тиме спречио оно најгоре.

Крајњи исход овога су тешке телесне повреде које је задобио В.Т у виду фрактуре лобање и велики крвни подлив на мозгу, због чега су лекари били принуђени да га хелихоптером транспортују до Београда како би извукао живу главу. Тужан епилог овог догађаја је што је колеги из Жандармерије остало неколико дана до пензионисања. Ако је за бар неку утеху његов син је прошао боље и задобио лаке телесне повреде.  Брзом интервенцијом полиције горе поменута лица ромска националности су пронађена и лишена слободе, поднешено је више пријава и сада остаје да тужилаштво и судство предузме све мере и радње како не би  допустили да ова лица слободно шетају улицом.

Захваљујући срећи и околностима у овим догађајима наше колеге су једва извукле живу главу. Руски рулет на послу у коме главну улогу игра полицајац полако се приближава крају. Овог пута обарач није ударио у капислу. А шансе да се то деси су сваким даном све веће. Уколико се нешто драстично не промени…

Служба за информисање ССП
Зоран Стојчић