Skip to main content

Поново напади на имовину полицијских службеника


У протеклих неколико месеци забележено је више оштећења и уништења имовине полицијских службеника, углавном приватних путничких возила. Тако су забележене паљевине путничких возила у Нишу, Тутину, Новом Саду, Сомбору… Нека од ових кривичних дела су расветљена, друга су и даље у фази истраге… Оно што је сигурно остаје горак укус сваког полицијског службеника на овакве догађаје…

Пре два дана, други пут, оштећено је путничко возило саобраћајног полицијског службеника у Сјеници. Не тако давно, најпре је НН извршилац исекао пнеуматике на приватном возилу колеге. Овај случај до данас није расветљен, да би пре два дана НН лице разбило задње ветробранско стакло на возилу.
Синдикат српске полиције, основано поставља питање: Колико смо заштићени као полицијски службеници који служе и штите држави и њеним грађанима свакодневно сукобљавајући се са лицима из криминогене средине, вишеструким рецидивистима у извршењу кривичних дела и тешких прекршаја са елементима насиља, доследно примењујући овлашћења и спроводећи закон? Одговор нам дају девијантне појаве које су заблежене у последње време. Све је већи број напада на имовину полицијских службеника које се доводе или могу довести у везу, директну или индиректну, као последица примене овлашћења и поступања у вези са радом.
Такође, бележени су напади поред имовине, на живот и тело полицијских службеника ван службе за време, нпр. док шетају са породицом и тсл. На овакве мучке и крајње кукавичке нападе не може се утицати непосредно, али оно што је примећено јесте да је изостала адекватна реакција институција, односно надлежног тужилаштва приликом одређивања мера лишења слободе и задржавања до 48 часова, те захтевање одређивања притвора. Затим, одређивање притвора када је у питању одлука надлежних судова. Благим односом према учиниоцима оваквих кривичних дела шаље се погрешна порука потенцијалним нападачима, охрабрује се напад на полицајца, а касније и друге представнике државних органа међу којима су и сами тужиоци, адвокати, судије.
Једно од основних полицијских правила у поступању и пружању помоћи грађанима је заштитити себе да би могао друге, јер како заштитити друге ако нисмо у стању заштити сами себе? Овде пре свега мислимо на Министарство унутрашњих послова и службу у целини не на појединца-припадника МУП-а, да се сам заштити. Због тога Синдикат српске полиције инисистира на заштити полицијских службеника, пружању помоћи и обештећењу полицијских службеника којима је штета нанешена, те хитно и приоритетно решавање и спровођење истражних мера и радњи ради што бржег расветљавања кривичних дела и привођења извршиоца правди!

 

Служба за информисање 

Бобан Ђорђић