Skip to main content

Противградна заштита – јавашлук или намера?


Штете од града само на пољопривреди су прошле сезоне 2013.године  процењене на 45 милиона евра. Због угрожености пољопривредних усева и права на рад радника у систему одбране од града Синдикат српске полиције захтева хитне мере. Ове године одбране од града касни.  Недостају ракете и стрелци. Да ли се ради о јавашлуку, немару, нераду или намери. Питање је ко је за овакво стање одговоран? Или можда таквих нема.

 

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Државним секретарима:
Г-дину Вањи Вукићу
Г-дину Владимиру Божовићу

 

Поштовани,

У Синдикат српске полиције учлањено је 90% запослених у Министарству који се баве пословима противградне заштите. Овај акт се не бави искључиво синдикалним питањима већ их превазилази и као такав бави се темом стручно-струковног карактера који су од националног значаја. С тим у вези, дужност и обавеза ми налаже да вас обавестим о следећим сазнањима:

Сектор одбране од града је 01.априла 2011. године одлуком тадашње Владе, а хиром неких људи из Демократске странке, пребачен из Републичког Хидрометеоролошког завода у Сектор за ванредне ситуације МУП-а Републике Србије. Систем одбране од града, који је до пре пар година био једна организована и функционалана целина, уништен је до те мере да 15.априла (када званично почиње сезона одбране од града – оперативно спровођење дејства на потенцијално градоносне облаке) највероватније неће почети са радом јер Републички Хидрометеоролошки завод Србије још није добио одобрење за ангажовање стрелаца као ни довршио тендерску процедуру за њихов лекарски преглед. Због тога је Сектор за Ванредне ситуације, 11. априла текуће године, надлежним организационим јединицама упутио депешу број 161-455/14 којом се почетак сезоне одбране од града одлаже до даљњег чиме је и радницима на радарским центрима ускраћено право на рад у складу са упутствима и инструкцијама прописаним из ове области.

Припреме за почетак сезоне одбране од града (развожење ракета и опреме) уобичајено трају најмање 15 дана што значи да су усеви до даљњег незаштићени.

Према плану, припреме je требалo започети још 01.марта 2014. године и није јасан разлог због кога припреме нису започете и као ни чија је то одговорност.

Други проблем је недовољна количина противградних ракета за наступајућу сезону. Магацинске залихе од 4430 комада и набавка још 3000 ракета чија се испорука очекује неће бити довољне за пуну ефикасност система одбране од града која је у претходних 47 година износила од 63 – 74 %.

Због угрожености пољопривредних усева и права на рад радника у систему одбране од града Синдикат српске полиције захтева ХИТНЕ мере:

 1. одобрење ангажовања стрелаца у систему одбране од града,
 2. активирање система одбране од града (развожење противградних ракета и опреме)
 3. набавка додатне количине противградних ракета за сезону 2014.год. и
 4. стављање ван снаге депеше број 161-455/14 којом се угрожавају утврђена права радника и нарушава вишедеценијски низ радарских мерења потенцијално градоносне облачности.

Истичем да Закон о одбрани од града још није усвојен, а сезона одбране од града 2014. године неће почети 15.априла. Разлози су следећи:

 1. Сектор за ванредне ситуације није на време потписао Анекс споразума са РХМЗ Србије везан за ангажовање стрелаца. (Потписивање је требало да буде у децембру 2013. године, а не у априлу ове године),
 2. РХМЗ Србије још увек није припремио уговоре за ангажовање стрелаца на противградним станицама,
 3. Нису склопљени уговори са стрелцима ПГ станица,
 4. Није на време расписан тендер за здравствене установе чији лекари треба да врше лекарске прегледе стрелаца.( Још 8 радарских центара од 13 колико их има, није ни почело са одржавањем семинара и лекарским прегледима стрелаца),
 5. Није правовремено извршена набавка Противградних ракета. (Тендер је завршен 07.04. и како још увек није потписан уговор није се кренуло са дистрибуцијом ракета. Уз постојећу количину 4430 и набављених 3000, количина ПГР је недовољна јер су укупне потребе система 20 000 ПГР)
 6. Дистрибуција ПГР се не врши јер не постоје уговори са стрелцима,
 7. Први пут за 48 година постојања службе (изузев године бомбардовања 1999.) сезона неће почети 15.априла већ са најмање 15 дана закашњења што може изазвати велике штете пољопривреди.

Посебну пажњу треба обратити на то да :

 1. У централном магацину у Ратковићу тренутно има 3000 противградних ракета које ће бити распоређена на око 1600 пртивградних станица на целој територији Србије. То је око 1.7 ракета по једној станици. Уз 1468 ракета које су прошле године купиле општине и које ће бити распоређене на територији тих општина то је сва количина са којом располаже систем. Просечна годишња потрошња (када има довољно ракета) је око 12000 ракета. Чак и да почне сезона рад система ће бити блокиран после првог дејства. МУП располаже средствима за набавку још 3000 ракета али како тендер још није ни расписан те ракете ће у најбољем случају бити доступне тек у јуну месецу. Прошле године, на ванредној седници 08. априла, Репулички штаб за ванредне ситуације је донео закључак да Министарство финансија сагледа могућност о обезбеђивању 300 милиона динара за набавку 10.000 ракета. На овај захтев министар Ивица Дачић није ни одговорио.
 1. Стрелци на противградним станицама су још увек у надлежности Републичког хидрометеоролошког завода Србије. У овом периоду требало би да буду дефинисани услови под којим ће радити и да им се шаљу анкетни листови са условима рада и да се заказују сале за стручне семинаре и потписивање уговора. Такође треба да се распишу тендери за Домове здравља који ће прегледати стрелце. Ништа од свега тога се не ради, а време пролази.
 1. Нацрт Закона о одбрани од града је коначно завршен и треба да буде прослеђен на сагласност Министарствима. Законом је оквирно дефинисано и финансирање система али ће за конкретне цифре бити потребно донети подзаконска акта. Да цео поступак буде завршен ове године на примену овог закона можемо рачунати у најбољем случају тек 2015. године.

Ако се толико средстава улаже у пољопривредну производњу, не могу се игнорисати штете од града које су неколико задњих година биле огромне.Зато је неопходно ХИТНО обезбедити средства за набавку бар 10.000 противградних ракета јер су производни капацитети фабрика око 2000 ракета месечно. Све фабрике су наше (Полиестер из Прибоја, Трајал из Крушевца, Крушик из Ваљева и од прошле године и Слобода из Чачка) и све компоненте за производњу су са домаћег тржишта. Ове би ракете биле равномерно распоређене по целој територији и то би омогућило ефикасан рад система. Спорадична куповина ракета од стране општина има веома мали ефекат на рад целокупног система.

Систем треба објединити и централизовати и стручни и логистички део, попунити преко 25% радних места на терену и ваљано га одржавати. У садашњој организцији је на маргини свих дешавања јер се ради о врло специфичном послу који није близак основној делатности МУПа.

Штете од града само на пољопривреди су прошле сезоне процењене на 45 милиона евра. За набавку 10.000 потребно је три милиона евра. Не треба бити много паметан па израчунати да све субвенције у пољопривреду могу да буду поништене у само једном дану са градом. Да ли смо стварно толико богати ?

С поштовањем,

Број: 2528-01/14
УБеограду,17.04.2014.године

Председник
Глишо Видовић


СЛИЧНИ ТЕКСТОВИ